Ar „Google“ sugebės išspręsti mirtį?

Paviešintas rugsėjo 30 dienos žurnalo „Time“ viršelis intriguoja – įtakingas leidinys nesismulkina ir klausia: „Ar „Google“ sugebės išspręsti mirtį?“ (angl. „Can Google solve death?“).

Daugiau nuotraukų (1)

Aurimas Abišala

Sep 19, 2013, 5:02 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 12:45 AM

JAV technologijų gigantė vykdo veiklą gausybėje sričių – nuo internetinės paieškų svetainės iki dirbtinio intelekto valdomų automobilių – tačiau į medicinos sritį nežengė. Iki šiol.

Trečiadienį vakare (Lietuvos laiku) vienas iš „Google“ vadovų ir įkūrėjų Larry Page'as socialinio tinklo „Google+“ paskyroje pasidalijo naujienomis apie įsteigtą įmonę „Calico“: 

„Džiaugiuosi galėdamas pranešti apie naują įmonę „Calico“. Ši įmonė rūpinsis žmonių sveikata ir gerove, ypatingą dėmesį skirdama senatvei ir su ja susijusiems negalavimams.

Naujos įmonės vadovas bus Arthuras Levinsonas, buvęs „Genetech“ vadovas, vienas iš „Apple“ valdybos narių.

Dabar turbūt galvojate „Oho! Tai gerokai skiriasi nuo to, ką anksčiau veikdavo „Google“. Žinoma, jūs esate teisūs. Tačiau technologijos turi neįtikėtinai daug potencialo žmonių gyvenimo kokybei gerinti. Tad nenustebkite, kad mes investuojame į projektus, kurie iš pirmo žvilgsnio atrodo gerokai nutolę nuo mūsų pagrindinės veiklos.

Senatvė ir su ja susijusios ligos paveikia mus visus – nuo sumažėjusio judrumo ar proto guvumo iki mirtinų ligų, kurios sukelia siaubingų fizinių ir emocinių kančių ir jomis sergantiems žmonėms, ir jų artimiesiems.

Nors ši veikla yra nukreipta į gana tolimą ateitį, mes tikime, kad sugebėsime per palyginti trumpą laiką pasiekti labai daug, jei turėsime tinkamus tikslus ir mums padės tinkami žmonės.“

Atrodo, kad netoli „Google“ centrinės būstinės įrengta „Calico“ niekur skubėti nežada.

„Kai kuriose veiklose nuo idėjos atsiradimo iki jos įgyvendinimo prabėga 10–20 metų. Sveikatos apsauga tikrai yra viena iš tokių sričių. Tad verta bandyti ir išspręsti labai rimtas problemas, kad po 20 metų jau sulauktume rezultatų“, – žurnalui „Time“ kalbėjo L.Page'as.

Kol kas nėra atskleistas įmonės dydis ar darbuotojų skaičius, tačiau L.Page'as užtikrino savo įmonės akcininkus, kad sveikatos tyrimams bus skiriama tik „maža dalis“ „Google“ resursų.

Su situacija susipažinę šaltiniai žurnalui „Time“ teigė, kad „Calico“ pradės veiklą su nedaug darbuotojų, kurie bandys sukurti naują technologiją. Kol kas dar neaišku, ką būtent jie pasieks, tačiau ambicijų L.Page'ui netrūksta.

„Išradę efektyvų gydymą nuo vėžio, žmonijos gyvenimo trukmę prailgintume maždaug trejais metais. Daug kam atrodo, kad tai būtų žingsnis, kuris pakeistų pasaulį, bet jei pagalvoji nuodugniau, tai nėra toks jau milžiniškas šuolis pirmyn“, – sakė L.Page'as.

Nors sprendimas yra keistas, reikia pripažinti, kad šiuo metu medicinos mokslas yra labiau priklausomas nuo technologijų ir apskaičiavimų, nei kada nors anksčiau.

O kai dirbti reikia šiose srityse, „Google“ dar niekas nepralenkė.

Sekite verslo naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.