Planšetofonai – pirkti ar juoktis?

Kai 2011 m. rudenį „Samsung“ pristatė pirmąjį telefoną, kurį pridėjus prie ausies aplinkiniai atsisukdavo, juokėsi visi. Dar vis gyvenančius pagal anekdotą, kad vienintelis dalykas, kurio mažumu giriasi vyrai, yra jų telefonas, Korėjos kompanijos sprendimas „Galaxy Note“ ekrano įstrižainę padidinti iki 5,3 colio, tiesiog išvertė iš klumpių. Tačiau originalaus modelio buvo parduota 10 milijonų vienetų. Paspringę savo juokais konkurentai tuoj pat puolė kepti naujos klasės įrenginius. Taip gimė planšetofonų arba telšečių (phablets) – tarpinio įrenginio tarp planšetinio kompiuterio ir mobiliojo telefono – klasė. Jų dydis ir kaina drasko kišenes ir tampo delnus, tad pažiūrėkime, ar atperka privalumai trūkumus?

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Oct 31, 2013, 2:45 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 4:47 PM

Kodėl ir kam jis gerai?

Pirmiausia, aišku, tiems, kas liečiamą ekraną naudoją pagal paskirtį (į jį žiūri), o telefoną ne visai pagal paskirtį – skambina mažiau negu naudojasi kitomis galimybėmis. Programėlės, naudingos darbo priemonės, naršymas internete, naudojimasis navigacija, elektroninių knygų skaitymas dideliame ekrane tiesiog nepalyginamai patogesnis negu mažyčiuose.

Mano senelė kadaise apie televizijos žiūrėjimą virtuvės televizoriuke sakė: „Kaip į vištos pauodegį žiūrėčiau.“ Panašus įspūdis apima ir žmogų, pratusį prie planšetofono komforto akims, kai jis pamėgina žaisti ar ieškoti informacijos įprasto dydžio ekrane (pavyzdžiui „iPhone 4“).

Kita potencialių planšetofonų pirkėjų kategorija – taupantieji. Skamba keistai – juk šie telefonai dažniausiai brangesni už mažesnius. Tačiau tapę tarpiniu įrenginiu jie jau gali pakeisti planšetinį kompiuterį, tuo pat metu išlikdami telefonais, tad savyje derina du įrenginius už vieno kainą.

Beje, kalbant apie įrenginio kainą, ji nebėra tokia neįkandama. Į didelių ekranų kišenėje rinką veržiasi vis daugiau gamintojų, tad kainų spektras irgi labai raibas. Aišku, labiausiai taupantiems teks atsisakyti stulbinančio „Galaxy Note 3“ OLED ekrano ir greičio, „HTC One Max“ dizaino ir išbaigtumo, „Nokia Lumia 1520“ gracijos ir žemėlapių, tačiau universalumą bei pakenčiamą funkcionalumą išsaugo ir tokie nebrangūs planšetofonai kaip „Huawei MediaPad 7 Youth“ 7 colių įstrižainės ekranu. Beje, šį netrukus išvysite „Tele 2“ salonuose.

Tie, kuriems kaina nesvarbi, tačiau labai rūpi įvaizdis, didžiųjų telefonų gamintojai irgi sukūrė malonių smulkmenų. Mėgstantiems matyti ekraną, tačiau tingintiems kelti jį prie ausies, „Samsung“ siūlo su „Galaxy Note 3“ suderintą išmanųjį laikrodį „Galaxy Gear“, o „Sony“ prie itin masyvaus savo „Xperia Z Ultra“ 6,3 colio įstrižainės ekranu siūlo išmanųjį telefono ragelį „SBX52“, kuriuo ir galėsite kalbėti, kol gigantas saugiai gulės rankinėje.

Taigi, vienintelė priežastis atsisakyti telefono kuo didesniu ekranu yra tik per mažos tavo kišenės ir per didelės svajonės? Nebūtinai.

Maži dydžio trūkumai

Pagrindinis telefono baterijos rijikas yra tas pats ekranas – jo apšvietimui, grafikos funkcijų palaikymui išeikvojama daugiau energijos negu procesoriaus darbui. Taigi, kuo didesnis ekranas, tuo jis daugiau srebia elektros, tuo greičiau sekina bateriją. Planšetofonus gelbėja tai, kad į didelį korpusą galima sutalpinti didesnes baterijas.

Tačiau pirkėjams teks atkreipti dėmesį į šį faktorių ir, vėlgi, nepagailėti pinigų. Pigesnių įrenginių gamintojai taupo ir brangios baterijos sąskaita. Todėl jei ekranas didelis, jo raiška gera, o kaina maža, gali tekti jį krauti ir vidury dienos.

Kita vertus, išbandant „Samsung Galaxy Note 3“ bene labiausiai nudžiugino net ne visos naujovės, o tai, kad įprastai naudojant baterijos pakako beveik dviem parom.

Apie kišenių dydį galime juokauti, tačiau tai išties svarbus faktorius. Nešiojant tokio dydžio įrenginį užpakalinėje džinsų kišenėje smarkiai padidėja rizika tiesiog jį perlaužti, atsisėdus ant ko nors kieto. Į kitas kišenes jis sunkiai telpa, o patogi vidinė palto kišenė vasaros metu lieka spintoje.

Moterys tai puikiai išsprendžia dar labiau apkraudamos savo rankinę (ir, kaip visada, negirdėdamos skambučių). Vyrams tikrai praverstų specialus telefono dėklas prie diržo, tačiau Lietuvoje tai nėra labai populiaru.

Planšetofonai nėra aktualūs ir tiems, kurie jau turi planšetinį kompiuterį, kurį sugeba nešiotis su savimi. Tuo atveju išmanusis telefonas virsta tik antru ekranu bei skambinimo įrenginiu, o visi didelio ekrano patogumai randami planšetėje. Tačiau jei įsigytas planšetinis kompiuteris yra 9 colių įstrižainės ar didesniu ekranu, noras nuolat nešiotis jį su savimi praeis, kai tik visi pažįstami pamatys jūsų pirkinį.

Kaip darbo priemonė jis patogesnis, tačiau ranka galima nuveikti ir daugiau naudingų dalykų, negu nuolat gniaužti kumštyje plokščią stačiakampį.

Nori ekrano – sumokėk už raišką

Kitas svarbus dalykas – didelis ekranas privalo būti didelės raiškos. Visi brangiausi naujos kartos planšetofonai – „Galaxy Note 3“, „HTC One Max“, „Sony Xperia Z Ultra“, „LG G2“, „LG Optimus G Pro“ turi „Full HD“ (1920x1080) raiškos ekranus, tad vaizdas juose atrodo puikiai, matyti smulkiausios detalės, o taškai beveik neįžvelgiami.

„Samsung Galaxy Note 2“ ekrano raiška yra 1280x720. 5,5 colio įstrižainės ekrane jokių bėdų neįžvelgsime, tad to visai pakanka. Tačiau norintieji dar didesnio ekrano už mažesnę kainą, turėtų pirmiausia įsitikinti, kad vaizdas juos tenkins. „Samsung Galaxy Mega“ ekrano įstrižainė jau 6,3 colio, o raiška liko 1280x720.

„Asus PhonePad 7“ turi jau tikro planšetinio kompiuterio dydžio 7 colių įstrižainės ekraną, o jo raiška, vėlgi, 1280x800. Tai nėra blogai, kol nepalygini su tuo pačiu „Xperia Z Ultra“ ir nepamatai, kiek didesni taškai „Asus“ ekrane.

Mažesnė kaina – mažesnė raiška – didesni taškai. Tai ypač gerai matysite biudžetiniame „Huawei MediaPad 7 Youth“ – 1024x600 raiškos 7 colių įstrižainės ekranui gal dar iš bėdos ir pakaktų, tačiau senesnės TFT technologijos ekrano matomumas smarkiai kinta keičiant žiūrėjimo kampą, o tai jau nepatogu.

Panašų trūkumą turi ir „PRESTIGIO MultiPad 2 Ultra Duo 8.0 3G“ planšetė su telefono funkcija. Čia įrengtas 8,3 colio įstrižainės ekranas (pridėję prie ausies atrodysite lyg slėptumėtės nuo fotografų prisidengę žurnalu) yra IPS technologijos, tačiau tik 1024x768 raiškos. Kita vertus, ir kainuoja ši planšetė 600 litų – „Galaxy Note 3“ daugiau negu triskart brangesnis.

Mobilusis internetas

Pirmiausia sutarkime – jei nesirengi įsigyti bent jau 1 GB per mėnesį mobiliųjų duomenų plano, planšetofono gali nė nepirkti. Kažkokią naudą iš jo gausi būtent naršydamas svetainėse, žiūrėdamas vaizdo filmukus, dirbdamas, kai prisijungi prie debesy laikomų savo failų.

Taigi, mobilus internetas planšetofonui būtinas. Ta proga trumpas žvilgsnis į Lietuvos tiekėjų siūlomas kainas:

„Omnitel“ išmaniesiems telefonams siūlo 1 GB duomenų per mėnesį įsigyti už 19 litų. Didžiausias siūlomas duomenų kiekis, 4 GB per mėnesį, kainuos 35 litus.

„Bitė“ už 15 litų per mėnesį siūlo 1 GB duomenų. Deja, plano didesniam duomenų kiekiui ši kompanija nesiūlo.

„Tele 2“, net jei nesinaudosite jokiomis akcijomis, 1 GB duomenų siūlo už 17 litų per mėnesį (šiuo metu ilgalaikė akcija – 10 Lt per mėnesį) ir turi patį didžiausią pasiūlymą tarp operatorių – 5 GB duomenų per mėnesį už 29 litus.

Verta atkreipti dėmesį į tai, kad tik įsigiję planšetofoną per mėnesį sunaudosite tik kokius 100 MB, tačiau laikui bėgant poreikiai tikrai augs, atrasite daugiau naudingos veiklos internete ir po kokių metų 1 GB per mėnesį planas jau gerokai varžys.

Taigi, ką rinktis?

Aukščiausios klasės planšetofonų kainos gana panašios, tad renkantis labiausiai kreipsime dėmesį į dizainą ir funkcijas.

„Galaxy Note 3“ – vienas patogiausių delne. „Samsung“ sugebėjo 5,7 colio įstrižainės ekraną įsprausti į siauresnį ir lengvesnį korpusą negu buvo „Galaxy Note 2“. Stulbinančiai gera baterija yra išimama ir keičiama – galite įsigyti atsarginę ir visada turėti veikiantį įrenginį. Labai estetiškas ir malonus rankoje, odą imituojantis galinis dangtelis. Prie šio telefono priderintas išmanusis laikrodis „Galaxy Gear“, jam gaminami specialūs dangteliai, kurie leis matyti sumažintą ekrano langą su būtina informacija. Ir, aišku, neužmirškime, kad tai vienintelis planšetofonas turintis įdiegtą rašiklį bei galintis vienu metu ekrane rodyti dvi veikiančias programas.

„HTC One Max“ iš esmės tiesiog padidintas „HTC One“. Tai nėra blogai – nors keturių branduolių procesorius kiek senesnės kartos, jis tikrai labai greitas. Jo dizainas išlieka vienu įspūdingiausių pasaulyje. Kitaip negu „HTC One“ – galinis dangtelis nusiima, tad atmintį galimą praplėsti microSD kortele. Baterija nekeičiama, užtat tai vienintelis pasaulyje ne „Apple“ gamybos telefonas turintis piršto atspaudų skaitiklį.

„LG G2“ – aukščiausios klasės planšetofonas, kurio kaina kiek žemesnė negu konkurentų. Čia įdiegta labai patogi atrakinimo dukart pabeldžiant funkcija. Originalioje vietoje, ant galinio dangtelio tiesiog po kamera, įrengtas vienintelis fizinis mygtukas. Galbūt plastikas galėtų būti ir gražesnis, tačiau ne veltui daug apžvalgininkų šį įrenginį vadina antru geriausiu pasaulyje.

„Sony Xperia Z Ultra“. Vizualiai masyviausias, tačiau turintis didžiausią 6,4 colio įstrižainės ekraną. Dėl griežto juodo stačiakampio formos kiek primena elektrinę viryklę, tačiau turi išskirtinių pliusų. Jei kas mano, kad atsparumas vandeniui nėra toks svarbus, matyt nė karto neplaukė žvejoti laiveliu, ar nesulaukė skambučio irkluodamas baidare. Nors prie šio telefono nėra rašiklio, jo ekranas toks jautrus, kad fiksuoja tiesiog paprasto pieštuko ar šratinuko prisilietimus. Išskirtinės „Sony“ vaizdo kameros funkcijos ir itin tvirta konstrukcija tikrai verti dėmesio.

„Nokia Lumia 1520“. Tai pirmasis planšetofonas su „Windows mobile 8“ operacine sistema. Kaip ir visi „Lumia“ įrenginiai jis spalvingas ir tvirtas, kokybiškai pagamintas, turi puikų ekraną. Vizualiai jis atrodo labai didelis ir tikrai nėra pats lengviausias rinkoje. Programėlių parduotuvėje vis dar pasigendame, užtat pasirinkę šį įrenginį gaus nemokamą navigaciją. Čia įdiegta 20 megapikselių vaizdo kamera ir viena geriausių rinkoje fotografavimo aplikacijų. 4 mikrofonai puikiai įrašo erdvinį garsą. „Lumia Black“ programinė įranga atrodo puikiai – ypač patogi ir graži nuotraukų programėlė „Nokia Storyteller“.

Beje, norintys sutaupyti, gali rinktis tik 855 litus be mokesčių kainuojančią kuklesnę „Lumia 1320“.

Nori dar daugiau?

Jei net ir 6 (ar beveik šešių) colių įstrižainės mažai – egzistuoja ir atskira planšetinių kompiuterių su galimybe skambinti klasė. Be jau minėtų „Huawei“, „Prestigio“ ar „Asus“ modelių rinkoje seniai siūlomas „Galaxy Note“ planšetinis kompiuteris su 10,1 colio įstrižainės ekranu bei rašikliu, kuriuo tikrai galima skambinti mobiliuosiuose tinkluose.

Atrodo, kad ir ateity ekranų mažėjimo tendencijų nenusimato, tad dabar su viltimi žvalgomės į lenktus ekranus pradėjusias tiekti „Samsung“ bei LG – juk jei kažkas nesugalvos būdo, kaip tuos ekranus lankstyti ar susukti po kelių metų gatvėmis teks nešiotis televizorius. O ką daryti? Nepatogu, bet kaip patogu!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.