Muzika tavo kišenėje – paversk telefoną išmaniu grotuvu

Nesvarbu, ar tavo automobilis virpa nuo kreivų dabstepo ritmų, ar nuo bukų Verkos Serdiučkos plyšavimų, nesvarbu ar perki bilietus į „Placebo“, ar į Kirkorovo koncertus, net nesvarbu, ar išvis į tuos koncertus vaikštai – be muzikos nė vienas žmogus gyventi negali. Tai yra faktas. Gera muzika išmoko skristi, kai krenti, o bloga bent jau padeda kristi linksmai. Net galeras irklavę vergai geriau dirbo mušant būgno ritmui. Dabar mes laimingi – juk visa pasaulio muzika telpa tame pačiame telefone, kuris visada kišenėje. Tad pažiūrėkime, kaip išmanusis telefonas gali padėti pasirinkti ką klausyti ir leidžia mėgstamą muziką girdėti kokybiškai.

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Nov 6, 2013, 9:57 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 2:00 PM

Deja, kol kas daugelis didžiųjų gamintojų teikiamų muzikos atsisiuntimo ar transliacijos paslaugų – „Google Play Music“, „iTune Radio“, „Xbox Music“, „Sony Music Unlimited“ ir t.t. – Lietuvoje arba neveikia, arba veikia švelniai tariant kiek ribotai. Nieko nepadarysi – didelių šalių žaidėjai žaidžia didelius žaidimus, užmiršdami, kad ir maža skruzdėlytė gali išplėšti plytą iš jų pelno pamato.

Taigi, kol laukiame, kada rimti dėdės mums leis susimokėti už galimybę iš jų gauti legalios muzikos ar vaizdų (alio, „Netflix“, kur tu), pažiūrėkime, ką siūlo mažesni ir ne tokie arogantiški.

Klausymas

Kadangi radijo imtuvo funkciją turėjo ir paprasti telefonai, turi ją ir kai kurie išmanieji, kalbėsime ne apie tai. Egzistuoja nemažai programėlių ir paslaugų, leidžiančių klausytis radijo transliacijų, sukurti savo mėgstamo žanro muzikos radijo stotį tiesiog prisijungus prie mobiliojo interneto.

tunein.com/mobile/"="">tunein.com/mobile/"" target="_blank">„TuneIn

Viena populiariausių nemokamų radijo transliacijų internetu klausymo programėlių, veikianti praktiškai visų šiuo metu platinamų operacinių sistemų išmaniuosiuose telefonuose. Labai paprastai kalbant, tai viso pasaulio radijo stotys tavo kišenėje.

Čia rasi ir visas didžiausias Lietuvos radijo stotis, ir kokios nors Afrikos šalies ar Rusijos miesto radijo transliaciją. Tai ne tik muzika, bet ir tiesioginės sporto varžybų transliacijos, pokalbiai bei žinios. Viso 100 tūkst. radijo stočių, o kainuos tik internetas!

Be to „TuneIn“ programėlė leidžia bet kada sustabdyti transliaciją ir vėliau klausytis nuo tos vietos, arba atsukti atgal. O nepagailėję 17,85 Lt už „TuneIn Radio Pro“ gaus galimybę įsirašyti bet kurią laidą į savo įrenginį.

Aišku, negalima nepaminėti ir kitos garsios internetinės radijo stoties „Last.fm“, kuri leidžia susikurti asmeninį transliuojamos muzikos kanalą pagal savo skonį. Prie paslaugos prisijungti leis programėlės sukurtos „Android“, „Windows“ bei „iOS“ įrenginiams.

Tiesa, klausymui naudojant mobilųjį internetą reikėtų prižiūrėti, kiek išeikvojate duomenų. Tai labiausiai priklauso nuo transliacijos kokybės – klausant 192K raiškos (kokybiška muzika) per valandą išnaudosite apie 90 MB duomenų, klausant 56K (dauguma žinių radijo stočių) – 25 MB per valandą.

Taigi, jei turite 1 GB duomenų mėnesiui reikėtų klausyti su saiku, o norint savęs neriboti visai apsimoka pasirinkti planą su didesniu duomenų kiekiu (daugiausia Lietuvoje siūlo „Tele2“ – 5120 MB mėnesiui už 29 Lt).

Nokia Music

Ši paslauga prieinama tik „Nokia Lumia“ telefonų savininkams, tačiau privalau ją paminėti – kaipgi dar pagirsi retą didįjį gamintoją, pasirūpinusį, kad jo teikiama paslauga veiktų ir Lietuvoje.

Ši paslauga leidžia visiškai nemokamai ir be jokių reklamų klausytis „Mix Radio“ siunčiamos muzikos, kurti savo dainų rinkinius. Negana to, programėlė pateikia daug informacijos apie atlikėjus, čia galite pamatyti, kur ir kas koncertuoja, kokie koncertai vyksta netoli jūsų.

Už papildomą mokestį pasirinkus „Nokia Music+“ paslaugą, galėsite kopijuoti dainas ir klausytis neprisijungę prie interneto, pasirinkti aukštesnę transliacijos kokybę.

spotify.com/lt/"="">spotify.com/lt/"" target="_blank">Spotify

Tai nėra radijas, o muzikos transliacijos platforma. Ji leidžia nemokamai klausytis muzikos savo kompiuteryje – tiesa, teks šiek tiek pasikankinti kartais išklausant reklamų.

Programėlė visų sistemų išmaniesiems telefonams bus naudingiausia, jei išsipirksite „Premium“ abonentą. Tiesa, jei anksčiau nesate išbandę šios funkcijos, galite programėlę atsisiųsti nemokamai ir prisijungę su savo „Facebook“ paskyra, 48 val. bandyti visas „Premium“ funkcijas nemokamai.

O prisijungus prie svetainės galite užsisakyti nemokamą bandomąjį „Premium“ paketą vienam mėnesiui. Vėliau prenumerata kainuos 6,99 euro per mėnesį. Ar tai daug – spręskite patys. Tiesiog primename, kad „Spotify“ yra pirmoji legali prenumeruojamos muzikos platforma atėjusi į Lietuvą, kuri leidžia gauti pajamas iš muzikos ir visų apvagiamiems mūsų talentams ir suteikia nemažai patogumų savo vartotojams.

Užsisakę „Premium“ abonentą galėsite sinchronizuoti visą pasirinktą grojaraštį su savo nešiojamu įrenginiu ir klausytis muzikos telefone nė neprisijungę prie interneto. Be to, labai malonu, kai pasirinkęs mėgstamą žanrą išgirsti vieną kitą netikėtą negirdėto autoriaus perliuką ir tokiu būdu kur kas geriau pleti savo akiratį, negu siųsdamasis vogtas žinomų atlikėjų dainas.

Atradimas

soundcloud.android"="">soundcloud.android"" target="_blank">SoundCloud“

Socialinė garsų platforma, tai jums ne koks parsisiųstas albumas. O „SoundCloud“ yra būtent tai – didžiausias pasaulyje muzikantų, muzikos grupių, prodiuserių, garso dizainerių ir visokio kitokio plauko oro virpinimo meistrų sambūris.

Kiekvieną minutę čia patalpinama per dešimt valandų naujų muzikos kūrinių, tad besidomintys naujovėmis čia visada ras šviežiausių stilių, melodijų ir dainų. Ir visa tai galite klausytis nemokamai, be jokių reklamų ar abonentinių sutarčių.

Lieka pasirinkti mėgstamus muzikos žanrus, mėgstamus kūrėjus ar draugus, kuriuos norite sekti ir klausyti bei dalytis savo atrasta nauja muzika. Beje, jei naudojatės „iPad“ programa muzikos kūrimui „GarageBand“, turite galimybę savo sukurtą melodiją iškart pasiųsti į „SoundCloud“ ir patys tapti klausomais kompozitoriais.

Taigi, moderniausia, geriausia ir pati klaikiausia bei neprofesionaliausia muzika slepiasi šiame milžiniškame bei nuolat augančiame archyve, kurį pasieksi tiesiog atsisiuntęs paprastą programėlę. Programėlė sukurta ne tik „Android“, bet ir „Windows Phone“ (Audiocloud) bei „iOS“ platformoms.

Pažinimas

Kartais išgirsti kur nors skambančią melodiją, ji taip patinka, o kas atlikėjas, kur ją gauti, nėra ko paklausti. Būtent tokiems atvejams, kai išgirdus kūrinį reikia nustatyti jo pavadinimą ir atlikėją, skirtos programėlės shazam.com/"="">shazam.com/"" target="_blank">„Shazam“ bei soundhound.com/"="">soundhound.com/"" target="_blank">„SoundHound“.

Abi programėlės suderinamos su visomis populiariausiomis išmaniųjų telefonų platformomis. Abi atpažįsta skambančią muziką ir nurodo jos autorių bei kūrinio pavadinimą. Abi leidžia tuoj pat rasti internete dainos tekstą, dalintis savo atradimais su draugais socialiniuose tinkluose ir pažiūrėti, ką jie aptiko šių programėlių pagalba.

„Shazam“ vis labiau panašėja ir į muzikos įsigijimo bei klausymo platformą – nustačius kieno tai daina, programėlė siūlo ją įsigyti „Amazon“ parduotuvėje, pažiūrėti vaizdo klipą „Youtube“ ar klausytis „Spotify“. Čia galite paskaityti atlikėjo biografiją bei sužinoti, kokius jis dar albumus išleido.

Beje, ši programėlė leidžia nustatyti atlikėją net neprisijungus prie interneto. Tiksliau, neprisijungus ji atlikėjo išklausys, o atsakymą pateiks jau po prisijungimo.

„SoundHound“ taip pat prijungia prie nemokamų muzikos siuntimo paslaugų ir leidžia įsigyti atpažintą kūrinį. Tiesa, šios programėlės kūrėjai įdiegė dar vieną funkciją – teigiama, kad ji gali pažinti kūrinį, kurį tiesiog paniūniuosite ar sudainuosite. Gal ir gali, bet aš matyt tam per prastai dainuoju.

Beje, itin rekomenduotume vieną šių programėlių turėti potencialiems „X Faktoriaus“ dalyviams – labai padėtų neapsikvailinti ir neišsiduoti, kad supratimo neturite, kas yra jūsų pasirinktos dainos autorius. Be to, linksma pasinaudojus šiomis programėlėmis gaudyti plagijuoti mėgstančias Lietuvos ar Rusijos žvaigždes – abi turi įkyrią savybę atpažinti tik originalą.

Ne pabaiga

Teoriškai dabar reikėtų pristatyti patogiausius muzikos grotuvus išmaniesiems telefonams. Tik ar to reikia? Viena vertus, praktiškai visi gamintojai yra sukūrę ir jau įdiegę kokį nors muzikos grotuvą, kuris atkurs dainas esančias telefone. Kita vertus, kiekvienas turime skirtingą skonį, nemokamų grotuvų yra labai daug, tad ir linkiu paieškoti patiems.

Pradėti rekomenduotume nuo Winamp – leidžia ir prie interneto radijo stočių prisijungti, ir be laidų iš savo kompiuterio muziką persikelti, ir „iTunes“ biblioteką importuoti. Sumokėjus 2,99 dolerio grotuvas netgi internete suras ir rodys grojamų dainų tekstus.

Labai gerų funkcijų – daugiakanalį ekvalaizerį, dainų sujungimą, stereoefekto išplėtimą – turi „Poweramp“ muzikos grotuvas. Tačiau pilna jo versija kainuos kiek per 10 litų, o mes žinome tą lietuvio taupumą.

Žodžiu, pratęskite patys, o mes kitą kartą parašysime apie programėles, kurios leis patiems jei ne simfoniją, tai bent originalų skambuti, tiesiog telefone sukurti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.