Patarimai, ką daryti praradus „Facebook“ paskyrą

Nacionalinis elektroninių ryšių tinklų ir informacijos saugumo incidentų tyrimo padalinys CERT-LT pastaruoju metu sulaukia daugybės naudotojų, praradusių prisijungimo prie socialinių tinklų duomenis, nusiskundimų.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 2, 2013, 5:12 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 12:52 AM

Dažniausia duomenų praradimo priežastis – įvairios kenkėjiškos programos, veikiančios naudotojo kompiuteryje (angl. spyware), ar nesaugus asmens duomenų tvarkymas. Atsižvelgdami į tai CERT-LT specialistai parengė rekomendacijas, kaip greitai atstatyti prisijungimo duomenis.

1. Prisijunkite iš kito kompiuterio prie svetainės Facebook.com ir spauskite „forgot your password“. Atsiradusiame lange reikia suvesti savo elektroninio pašto adresą, „Facebook“ paskyros pavadinimą arba savo telefono numerį, jei šie duomenys buvo nurodyti kuriant paskyrą. Jums bus išsiųstas el. laiškas su instrukcijomis. Jungtis iš kito įrenginio rekomenduojame todėl, kad kompiuteris, kuriuo anksčiau naudojotės, gali būti nesaugus.

2. Pakeiskite ankstesnį savo „Facebook“ slaptažodį. Tai daroma prisijungus prie savo el. pašto (taip pat iš kito kompiuterio) ir vykdant el. laiške, kurį atsiuntė „Facebook“, nurodymus.

3. Jeigu įtariate, kad el. pašto paskyra gali būti nesaugi (galbūt ji užvaldyta), tuomet iš kito kompiuterio reikia prisijungti prie „Facebook“ ir paspausti „forgot your password“. Suvedus savo el. pašto adresą, „Facebook“ paskyros pavadinimą arba savo telefono numerį, jei šie duomenys buvo nurodyti kuriant „Facebook“ paskyrą, ekrane pasirodys paskyros informacija. Jei tai yra jūsų „Facebook“ paskyra, spauskite „No longer have access to these?“. Taip nurodysite, kad neturite prieigos prie ankstesnio el. pašto paskyros.

4. Atsidariusiame naujame lange įrašykite naują el. pašto adresą, kuriuo tikrai pasitikite, ir spauskite „continue“. Šiame žingsnyje „Facebook“ vartotojo paprašys atsakyti į sukurtą slaptą klausimą arba, jei kuriant „Facebook“ paskyrą buvo nurodytas telefono numeris, atsiųs SMS žinutę su kodu, kurį reikės įvesti. Taip bus patvirtinta, kad prisijungė tikrasis paskyros vartotojas ir bus pakeistas su „Facebook“ paskyra susietas el. pašto adresas į naujai nurodytąjį.

5. Kompiuteryje, kuriame atliekate visus šiuos veiksmus, prisijungus prie naujai nurodyto el. pašto paskyros, toliau reikia vykdyti iš Facebook.com gauto elektroninio laiško instrukcijas. Taip bus pakeistas „Facebook“ paskyros slaptažodis.

6. Prieš naudojantis kompiuteriu, kuriame galėjo būti kenkėjiška programa ir dėl kurio buvo prarasti prisijungimo duomenys, rekomenduojama jį patikrinti atnaujintomis saugos priemonėmis ar „online“ skeneriais.

7. Rekomenduojame apsilankyti tinklalapyje Cert.lt/tikrinti.html ir patikrinti, ar kompiuteris nebuvo fiksuotas CERT-LT kenkimo veiklą vykdžiusių kompiuterių duomenų bazėje. Jeigu po to, kai atliksite visas rekomendacijas, prisijungus iš senojo kompiuterio vėl pasikartos ta pati situacija, rekomenduojama visus aprašytus veiksmus atlikti iš naujo ir įtartiname kompiuteryje iš naujo įdiegti operacinę sistemą.

8. Po „Facebook“ paskyros slaptažodžio atkūrimo patartina peržiūrėti „Facebook“ saugos nustatymus (Nustatymai->Saugumas). Spustelėję ant „Aktyvios sesijos“, peržiūrėkite visas sesijas. Pasirinkę įtartinas sesijas, kurios gali būti ne jūsų, reikia spausti „end activity“. Taip bus išjungti galimi svetimi prisijungimai prie jūsų „Facebook“ paskyros. Praradus slaptažodį, rekomenduojama išjungti visas sesijas, išskyrus dabartinę.

9. Peržiūrėkite „Atpažintus“ įrenginius. Jei tai visi įrenginiai, iš kurių jūs galėjote prisijungti, palikite nieko nekeitę. Jei yra įrenginių, dėl kurių abejojate, ar galėjote iš jų prisijungti, pašalinkite juos iš sąrašo.

10. Rekomenduojame pasinaudoti ir papildomomis saugumo priemonėmis, kurias siūlo „Facebook“. Tokios priemonės leidžia pastebėti ar uždrausti neteisėtus prisijungimus prie vartotojo paskyros tais atvejais, kai tretieji asmenys žino prisijungimo slaptažodį.

„Login notifications“ praneša apie tai, kad kažkas prisijungė prie jūsų paskyros. Leidžiama pasirinkti: pranešimus gauti el. paštu ar SMS žinute.

„Login Approvals“ – leidžia jungtis prie „Facebook“ paskyros tik iš patikimų įrenginių. Prisijungus iš nežinomos vietos bus atsiųsta SMS žinutė su saugos kodu. Jei naudojate „Facebook“programėlę išmaniajame įrenginyje (telefone, planšetiniame kompiuteryje), jūsų paprašys įvesti kodų generatoriaus sukurtą kodą, kurį įvedus bus patvirtinama, jog prisijungiate tikrai jūs. Patikimų įrenginių sąrašas pateikiamas „Recognized Devices“ srityje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.