„Google“ uždusino jai neįtikusią svetainę

Interneto paieškos milžinė „Google“ dar kartą parodė, kad jos šūkis „Nebūk blogas“ (angl. don't be evil) tėra tušti žodžiai. Paieškos sistema skaudžiai nubaudė jos taisyklių esą nesilaikiusią svetainę „Rap Genius“, sumažindama jos reitingą. Dėl to svetainės lankomumas per kelias dienas sumažėjo septynis kartus.

Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Gasiulis

Jan 3, 2014, 6:15 AM, atnaujinta Feb 18, 2018, 12:31 AM

„Rap Genius“ svetainėje skelbiami įvairių dainų žodžiai, o lankytojams (kai kuriais atvejais – ir atlikėjams) leidžiama juos papildyti pastabomis. Šie komentarai rodomi spustelėjus ant žodžių ar sakinių. Taip paaiškinama žodžių prasmė, dainos kontekstas ir pan.

2009-aisiais įkurta svetainė sulaukė nemažo susidomėjimo, o prieš metus jos įkūrėjai pritraukė per 15 mln. dolerių investicijų. Tačiau svetainė sulaukė „Google“ dėmesio: paieškos sistemos atstovai nusprendė pasiaiškinti, kodėl „Rap Genius“ paieškos rezultatuose dažniausiai aplenkia konkuruojančius tinklalapius. Gruodžio pabaigoje „Google“ atstovai įtraukė tinklalapį į juodąjį sąrašą, motyvuodami tuo, kad jis pažeidžia paieškos sistemos taisykles.

Šiuo metu net ieškant pačios „Rap Genius“ svetainės „Google“ paieškoje, nuoroda į šį tinklalapį yra nugrūsta į penktąjį puslapį (ir tai – tik lenkišką versiją). Aukštesnės pozicijos skiriamos naujienų portalams, kurie rašo apie „Rap Genius“, socialiniams tinklams ir kitiems tinklalapiams. Dainų žodžius šioje svetainėje per „Google“ atrasti tapo dar didesnis iššūkis.

Svetainę toks paieškos milžinės sprendimas smarkiai nustekeno: gruodžio pabaigoje tinklalapis turėjo apie 1,4 mln. unikalių lankytojų, o jau po kelių dienų šis skaičius sumenko iki vos 200 tūkstančių.

„Rap Genius“ atstovai neneigia naudojantys vadinamąjį optimizavimą paieškos sistemoms (angl. Search Engine Optimization, trump. SEO), tačiau jie yra įsitikinę, kad „Google“ taisyklių jie nepažeidžia.

Panašu, kad „Google“ svetainę nubaudė dėl bandymo pritraukti daugiau aktyvių nuorodų iš kitų svetainių. Gruodį „Rap Genius“ paragino tinklaraštininkus savo įrašuose teikti aktyvias nuorodas į jų svetainėje esančius dainų žodžius. Mainais už tai tinklaraštininkams buvo žadama atsilyginti skelbiant „Twitter“ žinutes su nuorodomis į jų svetaines.

Aktyvios nuorodos iš kitų svetainių turi ypač didelę reikšmę paieškos sistemoms – automatizuoti įrankiai tai laiko patikimumo signalu, todėl daug išorinių nuorodų turintys puslapiai atliekant konkrečias paieškas pasirodo aukštesnėse pozicijose. „Google“ taisyklėse nurodoma, kad susitarti su kitomis svetainėmis dėl nuorodų talpinimo už bet kokį atlygį yra draudžiama.

„Google“ įtraukus „Rap Genius“ į juodąjį sąrašą, svetainės atstovai suskubo atsiprašyti, tuo pačiu pabrėždami, kad neleistinas SEO taktikas naudoja ir jų konkurentai. Tačiau panašu, kad atsiprašymas nepadėjo, nes sumažėjęs svetainės lankomumas nesikeičia jau daugiau nei savaitę.

Krizę „Rap Genius“ siekia išspręsti bendradarbiaudami su paieškos milžine. „Šiuo metu mes dirbame su „Google“ siekdami išspręsti susidariusią situaciją. Jie tikrai šaunūs ir net per Kalėdas informavo mus apie pakeitimus, kuriuos turime atlikti. Mes stengiamės tai padaryti kuo greičiau ir artimiausiu metu tikimės grįžti į „Google“, – rašoma svetainės atstovų išplatintame pranešime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.