JAV teismo sprendimas kelia grėsmę interneto neutralumui

JAV Apeliacinis teismas atmetė Federalinės komunikacijų komisijos (FCC) parengtas taisykles, kurios reikalavo, kad interneto tiekėjai visą tinklo srautą traktuotų vienodai ir nekurtų išimčių. Tokios taisyklės buvo sudarytos tam, kad interneto tiekėjai nepiktnaudžiautų savo padėtimi ir nereikalautų susimokėti papildomai už klientams suteiktą greitesnę prieigą prie turinio.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 15, 2014, 5:40 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 12:07 PM

JAV interneto tiekėjas „Verizon“ kreipėsi į teismą, nurodydamas, kad FCC peržengė savo įgaliojimus. JAV Apeliacinis teismas tam pritarė, skelbia BBC.

Interneto laisvės aktyvistai teigia, kad toks sprendimas kelia didelę grėsmę ir ateityje gali turėti didelės įtakos tam, kaip žmonės naudojasi visuotiniu tinklu. Be to, leidimas interneto tiekėjams spręsti turinio prieinamumo klausimus kelia grėsmę žodžio laisvei.

FCC atviro interneto (arba tinklo neutralumo) taisykles patvirtino 2010 metais. Jos reikalauja, kad interneto paslaugų tiekėjai suteiktų savo klientams vienodą prieigą prie viso teisėto turinio internete be jokių apribojimų ar papildomų mokesčių. Jos buvo sukurtos tam, kad nedidelės kompanijos (pvz., startuoliai) turėtų tokias pat galimybes pasiekti interneto naršytojus, kaip ir didelės, išsivysčiusios kompanijos.

Tačiau kai kurie interneto paslaugų tiekėjai teigia, kad daug interneto srauto suryjantys tinklalapiai (pvz., „Youtube“ ar „Netflix“) smaugia jų infrastruktūrą. Todėl jie siekia apmokestinti tokius turinio tiekėjus ir daugiau mokantys klientai galėtų gauti greitesnę prieigą, o nemokių kompanijų svetainės veiktų lėčiau.

FCC svarsto galimybę teismo sprendimą apskųsti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.