„Vikipedija“ prabils iškilių žmonių balsais

Sukaupusi neįtikėtiną kiekį teisingos ir didžiulę krūvą melagingos informacijos, pačių žmonių redaguojama virtuali enciklopedija „Vikipedija“ pradeda mokytis kalbėti. Tiesa, ne tam, kad atsakytų į mūsų užduotus klausimus, o tam, kad ateities kartoms išsaugotų balsus žmonių, kurių biografijos pasirodė vertos vietos „Vikipedijoje“.

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Jan 27, 2014, 6:34 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 1:10 AM

„Vikipedijos“ balsų projektą „WikiVIP“ kuruojantis redaktorius Andy Mabbettas kol kas asmeniškai kviečia iškilius žmones pasakyti kelis žodžius savo biografijos puslapiams. 10 sekundžių trukmės balso įrašas talpinamas „Vikipedijoje“, kad besidomintieji tuo žmogumi galėtų išgirsti koks jo balsas, kaip išties tariamas jo vardas gimtąja kalba.

Kol kas įrašyti tik kelių iškilių žmonių balsai, tačiau BBC suteikė projekto rengėjams teisę naudotis jos archyvu, tad sausio 18 d. organizuotoje peržiūroje savanoriai atrinko per 300 balsų pavyzdžių įrašų, kuriuos dabar tikrina BBC darbuotojai. Vėliau šie įrašai bus patalpinti tinkamuose „Vikipedijos“ puslapiuose.

Prie balsų projekto kviečiami prisidėti visi savanoriai, kurie pažįstą žmones minimus „Vikipedija“ straipsniuose. Jie gali patys padaryti balso įrašą ta kalba, kurią pasirinks straipsnio herojus ir parengti įkalbėto teksto transkripciją.

Beje, kviečiami dalyvauti ir tie, kurių biografijos jau įrašytos „Vikipedijoje“ – juk savo balsą galima įrašyti ir patiems. Svarbiausia sąlygą – suteikti teisę tuo įrašu laisvai naudotis visiems.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.