„Facebook“ mūsų atsiminimus saugos „Blu-ray“ diskuose

Nauja – tai gerai užmiršta sena. Artėjant pirmajam kompanijos jubiliejui šią patarlę prisiminė „Facebook“ vadovai. Milžiniškas socialinis tinklas savo saugyklose laiko milijardus žmonių nuotraukų, tai šimtai petabaitų duomenų, kuriuos saugantys standieji diskai eikvoja milžinišką energijos kiekį. Kurį laiką desperatiškai ieškojęs mažiau energijos eikvojančių ir pigesnių laikmenų, „Facebook“ viceprezidentas Jay Parikhas, matyt, žvilgtelėjo į savo senas nuotraukas ir atrado seniai užmirštas kompaktines plokšteles.

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Jan 30, 2014, 8:46 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 9:25 PM

Praėjusių metų pradžioje „Facebook“ paskelbė, kad ieško mažiau energijos eikvojančių laikmenų. Viskas dėl to, kad socialinio tinklo naudotojai čia laiko milijardus savo nuotraukų, tačiau daugumos jų niekada neperžiūri.

Senesnės nuotraukos užmirštos dulka standžiuosiuose debesies laikmenos diskuose, ištrinti jų negalima, o diskai nuolat sukasi ir eikvoja energiją. Tačiau juk kiekvienas kur nors savo spintoje turime bent vieną kompaktinę plokštelę su prieš trejus metus išsiskyrusios trečiosios eilės tetos vestuvių nuotraukomis.

Jokios energijos ta plokštelė neprašo, o prireikus pažiūrėti visada galėsime. Taigi „Facebook“ ir nutarė prisiminti primirštus besisukančius skrituliukus. Aišku, paprasta kompaktinė plokštelė netalpi, tad eksperimentinę naujo tipo „šaltąją“ debesies laikmeną kompanija sukūrė iš 10 tūkst. „blu-ray“ diskų.

Neseniai „Open Compute Summit“ pristatęs šio projekto prototipą už inžinerinius sprendimus „Facebook“ atsakingas viceprezidentas J.Parikhas pažymėjo, kad naujoji vieno petabaito talpos sistema „Facebook“ kainuos perpus pigiau už esamas ir naudos 80 proc. mažiau energijos.

„Facebook“ išplatintoje vaizdo medžiagoje parodė, kaip roboto ranka iš kasečių išrenka reikiamą „blu-ray“ diską. Aišku, taip galima saugoti tik failus, kurių prireikia retai, tačiau saugoti juos daug pigiau.

J.Parikhas patvirtino, kad pirmoji tokia saugykla jau veikia ir gali saugoti 30 petabaitų duomenų. Netrukus turėtų pradėti veikti antroji, o per kelis mėnesius „Facebook“ į „blu-ray“ laikmenas ketina perkelti 150 petabaitų. Tai daugiau negu 157 mln. gigabaitų!

Tiesa, tai tik maža dalelė tų 3 ekzabaitų, kuriuos tos saugyklos galės sutalpinti. Tačiau, net pradėjusi diegti diskelių saugyklas, kompanija nenustoja ieškojusi mažai energijos naudojančių „flash“ atmintinių. Tačiau kol kas jų kaina tiesiog gąsdinanti, o sutaupius galima gauti gąsdinamai prastą kokybę.

Energijos aritmetika

Pamėginkime apskaičiuoti, kiek pavyks sutaupyti energijos 150 petabaitų perkėlus iš taupiausių standžiųjų diskų į „blu-ray“ laikmenas. 4 TB talpos naujosios kartos „Seagate“ diskai per valandą darbo sunaudoja 4,8 vato energijos. Vadinasi, 150 petabaitų eikvos 184,3 kilovato per valandą. Pakeitus juos į „blu-ray“ kas valandą pavyks sutaupyti beveik 150 kilovatų energijos. Lietuvos kainomis tai 657 tūkst. sutaupytų litų per metus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar yra galimybių, kad įvyks pilietybės referendumas?