Tarp Lietuvos moksleivių IT idėjų – prizus duodanti šiukšliadėžė

Susigrūmę IT idėjų konkurse, kuriame pristatė savo sukurtus informacinėmis technologijomis paremtus projektus, moksleiviai įrodė, kad jų idėjos nedarytų gėdos ir patyrusiems verslininkams. „Barclays“ technologijų centro Lietuvoje inicijuotame konkurse dalyvavo apie 50 mokinių, kurie atstovavo 10 Vilniaus mokyklų. Tarp siūlomų įdėjų buvo ir išmaniosios šiukšliadėžės ir labdaros bei savanorystės skatinimo portalas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-02-06 16:52, atnaujinta 2018-02-16 15:09

„Konkurse dalyvavę moksleiviai stebino išradingumu, techniniais gebėjimais ir įrodė, kad gali kurti idėjas, prilygstančias patyrusių verslininkų sugalvotiems projektams. Nors buvo reikalaujama paruošti tik sprendimo įgyvendinimo verslo planą, daugelis komandų pristatė galutinius, rinkai jau paruoštus produktus.

Pavyzdžiui, netrukus bus įgyvendintas Vilniaus Saulės gimnazijos projektas – pradės veikti svetainė www.duok.lt, kurioje savanoriauti norintys asmenys galės susisiekti su labdaros organizacijomis“, – pasakoja projekto vadovė, „Barclays“ technologijų centro darbuotoja Marija Degtiariova.

Projekte dalyvavo 9-11 klasių moksleiviai, kurių amžius – 15-18 m. Kiekvieną komandą sudarė ne daugiau nei 5 nariai. Suburtos komandos turėjo pasiūlyti idėją bei detalų jos įgyvendinimo planą. Šių metų konkurso dalyviai sprendė aplinkos užterštumo problemas, siūlė pagalbą labdaros organizacijai, ieškojo būdų optimizuoti automobilių parkavimą Vilniaus stovėjimo aikštelėse, šviesti jaunimą finansų srityje ir pan.

Viena originaliausių projektui pasiūlytų idėjų – išmaniosios šiukšliadėžės biurams. Rūšiavimui skirtos šiukšliadėžės turėtų nuskaityti išmetamų šiukšlių QR kodus, o už į teisingą skyrių įmestą šiukšlę skirti taškus, kuriuos biuro darbuotojai mainytų į prizus. Tokia sistema skatintų darbuotojus rūšiuoti ir šį procesą paverstų žaidimu.

„Barclays“ technologijų centro vadovas Giedrius Dzekunskas sako, kad vienas projekto tikslų – paskatinti moksleivius drąsiau rinktis su informacinėmis technologijomis susijusias specialybes, parodyti, kaip tokios žinios gali būti pritaikomos praktiškai:

„Reikia skatinti jaunus žmones rinktis IT studijas, nes šioje srity steigiama vis didesnė dalis gerai apmokamų, aukštą pridėtinę vertę kuriančių darbo vietų. Juk užsienio šalyse, pvz., Švedijoje, laikomasi tikslingos strategijos stiprinti IT sektorių: šios krypties studijos finansuojamos beveik 100 proc., jau mokyklose suteikiamos gilesnės IT žinios – ne tik išmokoma naudotis standartinėmis programomis, bet ir kurti interneto svetaines, mokoma programavimo pagrindų. Jei to pavyktų pasiekti Lietuvoje, galėtume nesunkiai sumažinti esamą atotrūkį tarp specialistų poreikio ir pasiūlos.“

Konkurso laimėtojais pripažinti Vilniaus licėjaus mokiniai gegužės mėnesį atliks savaitės trukmės praktiką „Barclays“ technologijų centre. Moksleiviai galės susipažinti su kasdieniniu IT specialistų darbu, dirbti komandose su patyrusiais bendrovės darbuotojais, gaus informacijos apie karjeros galimybes bei paklausiausias IT specialybes.

Šiemet puikiai pasiteisinusį projektą planuojama toliau plėsti, į jį įtraukiant ne tik Vilniaus ir Vilniaus rajono mokyklas. Lietuvos universitetuose bus organizuojamas atskiras konkursas studentams „Tech Challenge“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.