„Sony Xperia Z1 Compact“: du žingsniai iki tobulybės

Jau pusantro mėnesio naudojuosi beveik tobulu telefonu ir netrukus turėsiu jį grąžinti „Sony“ atstovams. Iš vienos pusės gaila – jau senokai turėjau patogų ir kokybišką „Android“ telefoną. Iš kitos pusės, visada siekiu tobulybės, o „Xperia Z1 Compact“ iki jos trūksta. Poros žingsnių.

Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Gasiulis

May 27, 2014, 10:34 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 11:12 AM

Kolega Arnodas prieš kurį laiką nusprendė: nuo šiol apžvalgas pradės konstatuodamas, ar įrenginys geras. Sekdamas jo pavyzdžiu, tariu: „Xperia Z1 Compact“ yra geras išmanusis. Jei šis įrenginys būtų mokinys, o aš – mokytojas, duočiau stiprų aštuonetą. Nors, jei nutaisytų graudų žvilgsnį, pakelčiau iki silpno devyneto. Pabandysiu paaiškinti, kodėl.

Žmogus prieš (operacinę) sistemą

Pradėsiu nuo dalyko, kuris man labiausiai nepatinka: operacinės sistemos.

Mano asmeninė patirtis su „Android“ telefonais – labai komplikuota. Kiek esu jų turėjęs, visi atkeliaudavo su savais kaprizais. Dažniausiai dėl jų kalti gamintojai (ar procesorius silpnas, ar korpusas kreivai suklijuotas), bet jei „lūžinėja“ net aukščiausios klasės išmanieji, ko gero, ir sistema nėra tobula.

Ne išimtis ir „Xperia Z1 Compact“. Turėjau jį pusantro mėnesio ir įsitikinau, kad „Android“ tebesilaiko „ant snarglių“ (jame buvo įdiegta naujausia „KitKat“ versija).

Tiesą sakant, pirmą savaitę telefonas sėkmingai atlaikė tik kelis kartus „prisnūdęs“ ir jau galvojau, kad teks pakeisti nuomonę. Bėda ta, kad telefono niekas neatsiėmė, todėl jį naudojau toliau (čia savotiška užuomina: jei norite gražesnės apžvalgos, duokite mažai laiko).

Ir prasidėjo smagumai. Vieni erzino tik truputį: tarkim, ekranas kelis kartus vidury baltos dienos tapo nejautrus ir telefoną reikėdavo užrakinti bei vėl atrakinti. Kas 5–6 dienas įpratau jį ir perkrauti, nes sistema „prirydavo“ atmintį stabdančių failiukų (kad jau laikas, nuspręsdavau pagal kelių „sunkesnių“ programų įsijungimo laiką: kol neviršija 5 sekundžių, dar galima kentėti).

Jei manote, kad dėl to kaltas telefonas, klystate: štai po beveik savaitės naudojimo atlikus „AnTuTu Benchmark“ testą jo įvertinimas siekė tik maždaug 25 tūkst. balų (panašų įvertinimą turi pernykštė „HTC One“ versija). Perkrovus telefoną reitingas pakilo iki daugiau nei 34 tūkstančių ir tik nežymiai atsiliko nuo lyderių – „Samsung Galaxy Note 3“, „Galaxy S5“ ir „HTC One M8“.

Bet vienas atvejis rimtai supykdė. Buvo taip: skubėjau į renginį ir bandžiau prisiskambinti vienam asmeniui. Šis ragelio nekėlė, o telefonas ryšiui nutrūkus „užlūžo“ – jokių gyvybės ženklų. Išjungus ir įjungus viskas, atrodo, veikė normaliai, bet pašnekovui vėl neatsiliepus ekranas tapo nejautrus, o telefonas pats nusprendė fone paskambinti visai kitam žmogui. Teko vėl jį perkrauti ir atsiprašyti už „švyturėlį“.

Nežinau, ar dėl to kalta sistema, ar gamintojas, bet kokiu atveju – man nepatinka, kai technika savavaliauja. Už tai ir atimu balą.

Priklausomybė nuo „žolės“

„Sony“, kaip ir daugelis kitų gamintojų, stengiasi, kad „Android“ sistema būtų patogesnė, funkcionalesnė. Todėl ir šiame telefone radau šūsnį šios kompanijos niekučių – programėlių, kurias geriausiu atveju naudos kas dešimtas telefono pirkėjas, o kitiems jos tik gadins nervus.

Iš pradžių jos viena po kitos reikalavo dėmesio: tai siūlėsi išbandomos, tai prašėsi atnaujinamos... Primygtinai nurodžius nelįsti į akis, pritilo. Tiesa, fone kelios ir toliau veikė. Kadangi jų išinstaliuoti negalima, o perkrovus jos vėl įsijungdavo, nusprendžiau nevargti ir nekreipiau dėmesio. Bet jei telefoną gaučiau šiandien, tiesiog įsidiegčiau švarų „Android“.

Žinoma, „Android“ sistema turi daug privalumų. Su įrenginiu galima daryti praktiškai bet ką, o daugiausiai programėlių turinti parduotuvė „Google Play“ užtikrina, kad nuobodžiauti neteks. Joje apstu ne tik įvairių naudingų aplikacijų, bet ir... žaidimų. O jie yra mano Achilo kulnas.

Galiu nežaisti jokių kompiuterinių žaidimų kelerius metus, bet jei už kokio „užsikabinu“, viskas: eisiu iki galo. Su „Xperia Z1 Compact“ mane beveik mėnesiui okupavo „Candy Crush Saga“ ir „2048“. Maža to, pirmadienį versdamas žinutę apie tai, kad „Apple“ iš aplikacijų parduotuvės pašalino žaidimą „Weed Firm“, nusprendžiau atsisiųsti ir jį. Maigau antrą dieną. Jau susitikau su ateiviu.

Pirmoji išvada: telefonas be įkrovimo ištveria 5–6 valandas žaidimų, o jaučiant saiką – ir visą dieną. Nežaidžiant, o tik skambinant ir šiek tiek panaršant internete, jis laisvai atlaiko dvi paras; įjungus baterijos taupymo režimą – tris su puse paros (baterijos talpa – 2300 mAh).

Iki konkurentų, kurie savais ekrano tamsinimo, spalvų naikinimo, procesoriaus prislopinimo, ryšių ir kitų komponentų išjungimo būdais sugeba „ištempti“ savaitę ar net daugiau, trūksta, bet tikrai negaliu skųstis.

Antra išvada: aš jau priklausomas ne tik nuo saldainių sprogdinimo, bet ir „žolės“... auginimo.

Kur gorila?

Atkreipkite dėmesį į telefono dizainą. Šaunus, ar ne? Žiūrint iš priekio ir uždengus pavadinimą su kai kuo net supainioti būtų galima. Gerai, kad patentuoti stačiakampių negalima.

Iš ko jis pagamintas? Šonuose – antenos vaidmenį atliekantis aliuminio rėmas, priekyje – grūdintas stiklas su specialia apsaugine plėvele, gale – plastmasė. Neapsaugota. Bet, kol įrenginys naujas, neatrodo pigiai.

Visa tai sujungta į 137 gramus sveriantį vientisą, tvirtą įrenginį, kuris patogiai guli rankoje, o jo priekyje švyti spalvingas 4,3 colio (10,9 cm) įstrižainės ekranas. Pastarojo kokybė išties puiki – nieko nuostabaus, juk „Sony“ čia perkėlė žinias, sukauptas gaminant televizorius.

Gal ir bus tokių, kuriems ekranas pasirodys mažokas, bet juk tai – ne planšetofonas. Beje, keliais centimetrais didesnį ekraną turi jo vyresnysis brolis „Xperia Z2“.

Rimtesnė problema – paviršiaus braižymasis. Akivaizdžiai smarkiau braižosi galinis, neapsaugotas dangtelis: per pusantro mėnesio jis pasidabino dešimtimis įvairiausių brūkšnelių (pamatysite nuotraukose). Jei būčiau tokį gavęs, pamanyčiau, kad kažkas jį turėjo bent pusmetį.

Telefoną beveik visada laikau kišenėje, kur daugiau nededu nieko, taigi kur ir kaip jis susiraižė – mistika. Gal gulėdamas ant stalo?

Kas nutiktų po pusmečio ar metų naudojimo – bijau prognozuoti. O jei dar telefonas mėtysis visokių gėrybių pilname moteriškame rankinuke... Siūlyčiau pirkti iškart su dėklu.

Priekyje esantį ekraną nuo įbrėžimų ir įskilimų saugo speciali plėvelė (deja, ne „Gorilla Glass“...). Anksčiau buvo tekę girdėti įvairiausios kritikos: neva ji raižosi, o ir liečiant ekraną pirštas neslysta taip, kaip turėtų. Pastarasis pastebėjimas teisingas, bet bent man tai nekliuvo. Kalbant apie braižymąsi, tai per visą testavimo laiką ant ekrano „išdygo“ vienas įbrėžimas. „Net“ ar „tik“ – priklauso nuo požiūrio. Yra žmonių, kurie pusmetį naudoja telefoną skilusiu ekranu.

Jei įbrėžimai taptų nepakeliami, priekinę plėvelę galima pasikeisti, ji kainuoja apie 10 Lt. Lyginant su vargu keičiant visą ekraną, tai – menkniekis. Gal net privalumas.

Ekrano atsparumo smūgiams specialiai nebandžiau, bet telefonas kelis kartus buvo nukritęs iš nedidelio aukščio ant parketo. Atlaikė. Sveikinu (labiau save, o ne telefono gamintoją).

Akis su žaisliukais

Asmeninių apklausų duomenimis, itin svarbus išmaniojo telefono komponentas – vaizdo kamera. „Xperia Z1 Compact“ turi visai šaunią „akį“, kuri vaizdus gali fiksuoti 20,7 mln. tšk. raiška.

Jos nuotraukos yra kokybiškos, o keli prieblandoje fotografuoti kadrai netgi nustebino kokybe ir šviesumu. Tiesa, automatiniai nustatymai ne visada suveikia taip, kaip norėtųsi. Taigi kartais geriau naudoti savo nustatymus arba padaryti kelis kadrus iš eilės.

Patogu tai, kad fiksuoti vaizdus galima naudojant specialiai kamerai dedikuotą mygtuką. Beje, jis veikia kaip fotoaparatuose: nuspaudus iki pusės vaizdas sufokusuojamas, o fotografuojama paspaudus pilnai. Tai itin pravartu fotografuojant po vandeniu (telefonas gali ištverti pusvalandį daugiau nei metro gylyje), nes tokiomis sąlygomis lietimui jautrus ekranas tampa bevertis.

Kaip ir kituose „Sony“ išmaniuosiuose, šiame įdiegta šios kompanijos sukurta kameros aplikacija: paprasta, patogi ir dar su keliais „žaisliukais“, kurių naudingiausias – nuotraukų serijos fiksavimas, praverčiantis fotografuojant veiksmą.

Žodžiu, kalbant apie fotografijos kokybę, iki lyderio dar liko bent pora laiptelių, bet nuotraukos neturės defektų, kuriuos tektų slėpti „Instagram“ filtrais.

Jungtis „atspėk, kam“

Tad už ką norėjau atimti antrąjį balą? Ne už galinio dangtelio braižymąsi – smulkmena. Ir ne už tai, kad telefone – tik 16 GB vietos. Ją galima praplėsti „microSD“ kortele. „Sony“ aplikacijos? Kam nepatinka, įsidiegs pliką „Android“.

Balą norėjau nuimti už tai, kam dar nei vienoje savo apžvalgoje nesu skyręs dėmesio (nes tai niekada neužkliūdavo): pakuotės turinį.

Nusiperkate telefoną už maždaug 1,5 tūkst. Lt ir gaunate tik telefoną su įkrovikliu bei instrukcija. Galvojau, kad čia tik man, kaip žurnalistui, tokį supaprastintą variantą davė – šiaip jau, testavimui užtenka vien telefono. Bet, pasirodo, tokią pakuotę gauna visi pirkėjai.

Vos paėmęs telefoną atkreipiau dėmesį į rėmelio kairėje išsikerojusią specifinę „Sony“ jungtį, todėl pakuotėje tikėjausi rasti ir kažkokį daiktą, kuriuo galėčiau ją panaudoti – stovą prijungimui prie kompiuterio ar bent įkroviklį... Deja. Nori pasinaudoti – pirk priedus. Tai aš vadinu „Apple“ logika. Arba klientų čiulpimu.

Įsivaizduokit, nusiperkate keturių durų automobilį, bet galinės dvi atsidaro tik nusipirkus atskirus raktus. Gaila – laipiok per priekį.

Nustebau neradęs ir dar vieno standartinio aksesuaro: pirmojo ausinuko gamintoja, ilgai savo telefonus reklamavusi kaip geriausius pasirinkimus muzikos mėgėjams, dabar neprideda net paprasčiausių ausinių. Nors telefone priverstinai įskiepyta „Walkman“ aplikacija. Suprask, dalinkis muzika su visais.

Bet, kadangi jau pažadėjau devynetą, tebūnie. Gal čia tik aš toks reiklus ir priekabus žmogus?..

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.