Į „Mac“ naudotojus virusai taikosi bent 10 kartų per metus

Šių metų rugpjūtį tikimybė susidurti su specialiai „Mac“ įrenginiams sukurta kibernetine grėsme sudarė apie 3 proc. Palyginimui, „Windows“ naudotojų užkrėtimo tikimybė yra 21 proc. Tiesa, pastarieji puikiai apie tai žino ir yra pasirūpinę antivirusine programa, o dauguma „Mac“ naudotojų vis dar šventai tiki, kad virusai jų įrenginiams negresia.

Aktyvus „Mac“ naudotojas rizikuoja pasigauti kenkėjišką programinę įrangą vidutiniškai 10 kartų per metus.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Aktyvus „Mac“ naudotojas rizikuoja pasigauti kenkėjišką programinę įrangą vidutiniškai 10 kartų per metus.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 3, 2014, 12:29 PM, atnaujinta Jan 28, 2018, 5:41 PM

„Kaspersky Lab“ duomenimis, aktyvus „Mac“ naudotojas rizikuoja pasigauti kenkėjišką programinę įrangą vidutiniškai 10 kartų per metus.

Dar prieš 4 metus „Mac“ virusų kolekciją sudarė vos kelios dešimtys pavyzdžių. Šiuo metu kenkėjiškos programinės įrangos egzempliorių skaičius siekia 1800.

Per pirmuosius 8 šių metų mėnesius „Kaspersky Lab“ ekspertai aptiko beveik tūkstantį unikalių atakų, taikytų „Mac“ įrenginiams ir vykdomų taikant virusus iš 25 skirtingų kenkėjiškos programinės įrangos šeimų. Tarp šių grėsmių buvo pastebėtas, pavyzdžiui, virusas „Callme“, kuris apgavikams suteikia nuotolinę prieigą prie sistemos ir tuo pat metu vagia naudotojo kontaktų sąrašą. Virusas „Laoshu“, kas minutę darantis momentinę „Mac“ įrenginio ekrano kopiją (angl. screen shot), įdomus tuo, kad turi kūrėjo patikimo sertifikato parašą, o tai gali reikšti, kad kibernetiniai nusikaltėliai planavo platinti jį per „AppStore“.

Be to, į „kolekciją“ pateko sekimo priemonė (angl. key logger), „iPhone“ skirtas šnipas, pirmasis failų šifruotojas, skirtas „OS X“, ir pirmoji „OS X“ parašyta programa bitkoinams vogti.

„Per pastaruosius ketverius metus į „Mac“ nukreiptos grėsmės labai išaugo. Ilgą laiką į „Apple“ įrenginius nusitaikę virusai buvo gana retas reiškinys, jų buvo vos keli, o 2011 m. kirminas „Flashback“ užkrėtė 700 tūkst. įrenginių. Po šios epidemijos mes kiekvienais metais ėmėme fiksuoti šimtus naujų grėsmių, skirtų „Mac“. Be to, pastaruoju metu „OS X“ tapo vienu iš pagrindinių globalių kibernetinio šnipinėjimo kampanijų taikinių: pavyzdžiui, mes stebėjome apgavikų susidomėjimą šia platforma neseniai vykdytose operacijose „Kaukė“ ir „Icefog“, – teigia Eugenijus Kasperskis, „Kaspersky Lab“ generalinis direktorius.

Čia galite rasti keletą patarimų, kaip užtikrinti savo „Mac“ įrenginio saugumą (anglų k.).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.