Trys „debesų“ rūšys: kuri geriausiai tinka jums?

Priimant sprendimą, kokį debesijos sprendimą pasirinkti, verslui svarbu įvertinti daug faktorių. Tačiau prieš pasirenkant tiekėją (ar tiekėjus), pirmiausia derėtų įvertinti, kokia debesų kompiuterijos rūšis geriausiai atitiks poreikius.

Išlaikyti privačius serverius yra gerokai brangiau, nei užsakyti trečiųjų šalių paslaugas, tačiau tai leidžia užsitikrinti didesnį saugumą.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Išlaikyti privačius serverius yra gerokai brangiau, nei užsakyti trečiųjų šalių paslaugas, tačiau tai leidžia užsitikrinti didesnį saugumą.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 16, 2014, 9:42 AM, atnaujinta Jan 19, 2018, 2:31 AM

Debesiją galima suskirstyti į tris sritis: privačius, viešus ir hibridinius „debesų“ sprendimus. Atsižvelgiant į tai, kuo užsiimate ir kokie yra įmonės poreikiai, reikėtų įvertinti šių variantų privalumus ir trūkumus. Daugeliu atvejų, svarbiausia yra tai, kokio lygio saugumo jums reikia ir kokie reikalavimai keliami techninei bei programinei įrangai.

Privati debesija

Tai yra sprendimai, kuriems naudojama įmonei priklausanti arba jos patalpose esanti infrastruktūra (pvz., vietinis organizacijos duomenų centras). Šiuo atveju įmonė gali užsitikrinti didžiausią saugumą ir patikimiausią prieigą prie paslaugų, tačiau reikia patiems įsigyti ir prižiūrėti visą techninę bei programinę įrangą. Dėl to gali smarkiai išaugti kaštai.

Privatus „debesis“ naudingas šiais atvejais:

* Jūsų verslas tiesiogiai susijęs su duomenimis, o saugumas ir duomenų valdymas yra keliamų reikalavimų sąrašo viršūnėje;

* Kompanija yra pakankamai didelė, kad galėtų išlaikyti lankstų, poreikius atitinkantį vidinį duomenų centrą, pasirūpinti technine priežiūra;

* Verslo prioritetas arba klientų poreikiai yra susiję su duomenų apsauga ir saugumu, privatumu.

Privatūs debesijos sprendimai dažnai neturi tokių galimybių ir integracijos, kokią gali pasiūlyti trečiųjų šalių tiekėjai ar didžiosios technologijų bendrovės. Kitaip sakant, jie neleidžia mėgautis visais debesijos privalumais. Tačiau tam tikrais atvejais tai yra vienintelis galimas pasirinkimas.

Viešas „debesis“

Dažniausiai kalbant apie debesiją omenyje turimi būtent vieši „debesys“ – technologijų kompanijų teikiamos paslaugos, kuomet užsakovai gauna prieigą tik prie pačių paslaugų, o techninės įrangos pirkimas, priežiūra, atnaujinimas ir kiti darbai yra paslaugų teikėjo galvos skausmas.

Tokie sprendimai leidžia daugiausia sutaupyti, be to, tiekėjai pasirūpina paslaugų pritaikymu įvairiems įrenginiams, jų nenutrūkstamu palaikymu ir kt. Tiesa, kai kuriais saugumo aspektais jie nusileidžia privatiems sprendimams.

Šią debesijos rūšį verta rinktis, kai:

* IT išteklių poreikiai nėra pastovūs arba jums svarbi galimybė padidinti pajėgumus piko metu;

* Jūsų įmonėje standartinius įrankius ir programas (pvz., el. paštą, kontaktų valdymo sistemas, intranetą) naudoja didelis skaičius darbuotojų;

* Jums reikia „smėlio dėžės“ (angl. sandbox; vieta, kurioje vystomi įvairūs projektai nuotoliniu būdu) kurti programoms ar kitiems projektams, o darbus atlieka skirtingose vietose dirbantys žmonės;

* Turite „SaaS“ paslaugų (angl. Software as a Service; programos ar aplikacijos, kurias galima naudoti prisijungus internetu), o tiekėjas įsipareigoja užtikrinti jų saugumą ir pasiekiamumą.

Trečiųjų šalių siūlomi sprendimai yra pigesnis ir, dažnu atveju, patogesnis būdas užtikrinti sklandžią organizacijos veiklą. Tačiau, neturėdami tiesioginės prieigos prie įrangos, saugumą ir patikimumą turėsite patikėti kitiems. Todėl prieš priimant sprendimą persikelti į tokį „debesį“ derėtų įvertinti riziką, kad trumpalaikis kaštų taupymas netaptų ilgalaikiu košmaru.

Mišrus variantas

Mišriais debesijos sprendimais vadinami tie atvejai, kai įmonė naudojasi ir trečiųjų šalių paslaugomis, ir turi privatų „debesį“. Tai leidžia užtikrinti geresnį saugumą specifinėms paslaugoms, tuo pačiu išlaikant mažesnę kainą.

Tiesa, šis sprendimas turi kitokių trūkumų. Pirma, reikia rūpintis kelių (ar net keliolikos) skirtingų platformų saugumu ir užtikrinti, kad visos jos tinkamai veiktų, jei reikia – integruotųsi vienos su kitomis.

Mišrųjį variantą derėtų rinktis, kai:

* Jūsų kompanija naudoja „SaaS“ paslaugas, tačiau nuogąstauja dėl saugumo. Privačių debesijos sprendimų atveju papildomą saugumą leidžia užtikrinti virtualūs privatūs tinklai (VPN);

* Tam tikrais atvejais, kuomet įmonė teikia viešas paslaugas, dėl lėšų taupymo labiau apsimoka naudoti trečiųjų šalių debesijos sprendimus vartotojų prisijungimams, tačiau privati klientų ar darbuotojų informacija saugoma privačiame „debesyje“. Tokiu atveju optimalu naudoti mišrius sprendimus.

Trumpai sakant, visi trys atvejai turi savo privalumų ir trūkumų, todėl priimant sprendimą derėtų įvertinti visus privalumus ir trūkumus. Trečiųjų šalių paslaugos dažnai leidžia daug sutaupyti, tačiau ne visada suteikia pageidaujamą saugumą. Turint savo infrastruktūrą situacija atvirkštinė. Mišrieji sprendimai šiuos trūkumus leidžia pašalinti, tačiau juos sudėtingiau prižiūrėti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.