Jūsų buvimo vietą gali išduoti net telefono baterija

Išjungėte GPS, programėles izoliavote nuo „Wi-Fi“ ir mobiliojo tinklo duomenų – rodos, to turėtų pakakti, kad pašaliniai negalėtų sekti jūsų buvimo vietos? Toli gražu: paaiškėjo, kad „Android“ įrenginius įmanoma sekti turint vien baterijos aktyvumo duomenis.

Niekur nepasislėpsite: jūsų buvimo vietą gali išduoti net telefono energijos naudojimo duomenys.<br>123rf nuotr.
Niekur nepasislėpsite: jūsų buvimo vietą gali išduoti net telefono energijos naudojimo duomenys.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 25, 2015, 12:55 PM, atnaujinta Jan 12, 2018, 8:38 AM

Būtent tokią programėlę (tiksliau būtų sakyti – virusą) sukūrė Stanfordo universiteto mokslininkų komanda, skelbia BBC.

„Ši aplikacija neturi leidimo pasiekti GPS ar kitus vietos nustatymo įrankius (pvz., mobiliojo ryšio ar „Wi-Fi" tinklus). Ji gauna tik leidimą tinklo prisijungimui ir energijos sunaudojimo duomenims. Tai yra labai įprasti prašymai programėlei ir jie neturėtų sukelti aukos įtarimo“, – rašo tyrėjai Yanas Michalevsky, Danas Bonehas ir Aaronas Schulmanas iš Stanfordo universiteto Kompiuterinių mokslų departamento.

Kuo toliau nuo mobiliojo ryšio bokšto yra telefonas ir kuo daugiau kliūčių yra šiame kelyje, tuo daugiau energijos jis naudoja. Tyrėjų teigimu, analizuojant energijos suvartojimą įmanoma nustatyti apytikslę žmogaus buvimo vietą.

Kitus veiksnius, turinčius įtakos energijos suvartojimui (pvz., įjungti žaidimai, muzikos grotuvas, žemėlapiai ir kitos programėlės, pakeisti įrenginio nustatymai), aplikacija sugeba „neutralizuoti“.

Kuo ilgiau programėlė veikia telefone, tuo tiksliau sugeba interpretuoti energijos suvartojimo pakitimus.

„Mobilieji įrenginiai yra visur, todėl tai, kad yra tiek daug būdų sekti mus, kelia nerimą, – sakė kibernetinio saugumo ekspertas Alanas Woodwardas iš Surėjaus universiteto (Didžioji Britanija). – Manau, žmonės kartais pamiršta, kad išmaniuosiuose telefonuose pilna įrangos, nuo giroskopo ar GPS imtuvo iki kur kas paprastesnių dalykų, tokių kaip mikrofonas ar kamera. Šis darbas parodo, kad net tokia paprasta savybė, kaip energijos suvartojimas, gali pažeisti privatumą, jei yra tinkamai nagrinėjamas.“

Taigi panašu, kad ateityje telefoną bus visiškai saugu nešiotis tik jei jo baterija išimta. O ir tai atlikti leidžia ne visi įrenginiai...

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.