Jūsų išmanusis ateityje bus kaip „Nokia“ plyta

Lauke šalta, einate gatve ir stebite, kaip praeiviai keistai dirsčioja į jus. Kodėl? Galbūt todėl, jog atrodo, kad kalbatės pats su savimi, nors tiesiog plepate telefonu ir naudojate laisvų rankų įrangą. Prieš keletą metų tai buvo retenybė, bet dabar toks vaizdas jau nieko nestebina. Ko sulauksime ateityje?

Futuristinės telefonų idėjos.
Futuristinės telefonų idėjos.
Daugiau nuotraukų (1)

Eimantas Mikšys

Oct 1, 2015, 11:25 AM, atnaujinta Oct 12, 2017, 1:18 PM

Išmaniųjų technologijų gerbėjų širdis užkariauja ne tik nauji telefonų aksesuarai, bet ir patys telefonai. Gali atrodyti, kad naujas telefono modelis – tai tos pačios funkcijos, tik didesnis ekranas. Visgi, panašu, mobiliųjų telefonų gamintojams fantazijos netrūksta ir ateityje jie pateiks mums pačių įvairiausių sprendimų, kurie leis gyventi patogiau ir dirbti produktyviau.

Gali būti, kad po penkerių metų dabartiniai išmanieji atrodys tokia pat atgyvena, kaip šiuo metu legendinis „Nokia 3310“.

Pasaulį pakeis nanotechnologijos

Prieš septynerius metus „Nokia Research Center“, kartu su „Cambridge Nanoscience Centre“, sukūrė „Nokia Morph“ futuristinę idėją.

Anot kūrėjų, ateities telefonas neturi nieko bendro su dabartine išvaizda – tai laikrodis, kurio išvaizda primena sulankstomą atšvaitą. Novatoriai spėjo, kad dėl nanotechnologijų pavyks sukurti stilingą aksesuarą, kuris turės pagrindines telefonams būdingas funkcijas, taip pat galės fotografuoti, bus atsparus vandeniui bei krausis vos tik gavęs saulės energijos.

Kadangi „Nokia“ jau senokai nebelyderiauja pagal mobiliųjų telefonų pardavimus, šie planai greičiausiai atgulė į stalčių. Bent jau kol konkurentams nepavyks technologiškai išpildyti šios idėjos.

Atitiks poreikius?

Spėjama, kad jau 2020-aisiais galėsime mėgautis 5G ryšio privalumais ir per mėnesį vidutinis vartotojas sunaudos per 14 gigabaitų mobiliųjų duomenų.

Dabartiniai išmanieji telefonai naršymui internete, įskaitant ir elektroninių laiškų rašymą, atrodo pritaikyti ir sunku įsivaizduoti, kas galėtų būti dar patogiau.

Dauguma telefonų gamintojų, kurdami ateities vizijas, numato, kad telefono laikyti kišenėje nebereikės – jis bus nešiojamas aksesuaras. Tai kol kas sunku įsivaizduoti, nes telefonai lenktais ekranais pasirodė rinkoje dar visai neseniai, o ir tie bandymai primena tik stilistinius žaidimus.

„Kyocera“ telefono vizija primena mažo planšetinio kompiuterio dydžio piniginę: lankstomas OLED ekranas, galintis keisti formą, taip pat integruota klaviatūra. „Multimedia“ futuristinio telefono idėja, kurią sukūrė dizaineris Jakubas Lekešas, turi visus dabartiniams telefonams būdingus atributus. Jos išskirtinumas – telefono ekranas tarsi traukinys bėgiais slenkasi ir atveria patogią klaviatūrą. Be to, telefono ekranas gali išsiimti ir būti naudojamas be klaviatūros.

Netolimoje ateityje, kaip niekada anksčiau, galėsime greičiau sužinoti apie pavojingus pokyčius mūsų organizme ir potencialiai užbėgti ligoms už akių. Pavyzdžiui, dizainerio Lu Yin sukurtoje „Relexer“ telefono versijoje integruotas ir sulankstomas termometras, kuris gali būti nešiojamas kaip apyrankė. Tai vienas iš būdų, kaip būtų galima sekti sveikatos būklę.

Poreikius atitikti turėtų ir telefonai, sudedami iš mažų blokelių. Vienodo dizaino modeliai būtų lengvai konfigūruojami ne tik programinės, bet ir techninės įrangos atžvilgiu.

Pabodo silpna kamera ir norite naujos? Naujo telefono pirkti nereikia: pakanka išsiimti seną kameros blokelį ir įsidėti vietoj to įsigytą naują. Įrenginys lėtai siunčia darbo dokumentus ir stinga juos atidarydamas? Matyt, atėjo metas atnaujinti mobiliojo ryšio anteną, procesorių ar papildyti operatyvinę atmintį.

Įvairios formos

O jei telefonas atrodytų kaip stilinga apyrankė? Tao Ma sukurta telefono vizija galbūt nėra tokia funkcionali kaip kitos, tačiau kas nenorėtų, kad jų apyrankė siųstų SMS žinutes ir į jas dar būtų galima atrašyti naudojant užslėptus mygtukus?

„Motorola Sparrow“ – tai ne šiaip sau išmanusis telefonas. Tai tarsi daugiafunkcinis šveicariškas peiliukas, pritaikytas ir žinučių rašymui, ir kalbėjimui, ir dokumentų skenavimui, ir netgi kortelių nuskaitymui.

LG neatsilieka. Kompanijos manymu, melomanai tikrai įvertintų, jei daugiau nebereikėtų naudoti nuolatos susipinančių ausinių. O jei pats telefonas virstų ausinėmis?

„Mooon“ sugalvojo išeitį daug kalbantiems. Pabosta laikyti telefoną rankoje? Atkabinkite jo apačioje pritaisytą „Bluetooth“ laisvų rankų įrangą ir kalbėkite sau į valias.

Telefonas – tai aš

Svajojant apie tolimesnę ateitį, verta paminėti ir dar radikalesnius telefono pokyčius. Jei žmonės gali ieškoti būdų apsigyventi kitose planetose, kodėl jie negali tiesiog patys tapti telefonais?

JAV Natūralios istorijos muziejaus antropologas ir globalizacijos kuratorius Joshua Bellas tiki, kad telefonas gali būti implantuotas į pačius žmones. Kaip save reiktų valdyti? Klaviatūra ir valdymo mygtukai galėtų būti tiesiog jūsų delne.

Telefono implantą kūne galėtų įkrauti nanogeneratoriai, kurie energiją gautų žmogui judant bei vykstant biologiniams procesams kūne.

Žinoma, tokiu atveju reiktų būti itin apdairiems – atsirastų ne tik didelė tikimybė būti visada sekamiems ir matomiems, tačiau piktadariai galėtų įsilaužti į jūsų telefoną ir ne tik padaryti žalos jam, bet ir žmogui. Toks virusas keltų grėsmę ir elektroniniam prietaisui, ir žmogaus organizmui, jei, pavyzdžiui, sugebėtų daryti įtaką organų funkcionavimui.

Visgi kol kas baimintis dėl to nereikėtų. Iš pradžių sulaukime besilankstančių ekranų ir didesnio nanotechnologijų proveržio mobiliųjų telefonų rinkoje. Panašu, kad gamintojai apie tai galvoti pradėjo jau seniai ir tik laiko klausimas, kada tokius prietaisus galėsime išbandyti ir mes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.