Kompiuteriai būstus apšildo nemokamai

Dėl šildymo kainų niurzgantys lietuviai galbūt galės namuose šildytis nemokamai. Tokią paslaugą Nyderlanduose pristačiusi pradedančioji įmonė „Nerdalize“ žvalgosi ir į Lietuvą.

Bandomieji šildytuvai-serveriai jau įrengti penkiuose olandų būstuose.<br>„Eneco“ nuotr.
Bandomieji šildytuvai-serveriai jau įrengti penkiuose olandų būstuose.<br>„Eneco“ nuotr.
F.Schneiderio teigimu, šildytuvas vartotojams turėtų atsipirkti jau per pirmuosius metus.
F.Schneiderio teigimu, šildytuvas vartotojams turėtų atsipirkti jau per pirmuosius metus.
Daugiau nuotraukų (2)

Gediminas Gasiulis („Lietuvos rytas“)

Apr 28, 2016, 9:00 AM, atnaujinta May 27, 2017, 9:00 AM

Olandai sumanė originalų būdą šildyti būstus – juose įrengiami įprastą radiatorių primenantys šildytuvai, tik šilumą skleidžia ne kaitinimo elementas, o galingas serveris.

Po daugybę skirtingų būstų išmėtyti kompiuteriai sujungti į bendrą tinklą, o jų skaičiavimo galia parduodama privačioms kompanijoms, mokslo įstaigoms ir kitoms tokį poreikį turinčioms organizacijoms.

Taigi vienu šūviu nušaunami du zuikiai: žmonės sutaupo šildymui, o „Nerdalize“ nereikia rūpintis serverių patalpomis ir vėsinimu.

Mokestis – tik iš pradžių

Vadinamasis startuolis tik pernai įrengė pirmus penkis bandomuosius šildytuvus-serverius Nyderlanduose, o šiuo metu jau turi per 3 tūkst. užsiregistravusių žmonių, kurie laukia savo šildytuvų.

Atsižvelgdamas į milžinišką paklausą „Nerdalize“ skuba jau šįmet imtis masinės gamybos.

„Pirmieji bandytojai buvo atrinkti atsitiktiniu būdu – jie su mūsų komanda nesusiję.

Tai buvo tikri klientai, tad mes labai norėjome išgirsti jų atsiliepimus.

Jie labai entuziastingai žiūrėjo į mūsų projektą ir teigė ketinantys įsigyti šildytuvus vos tik bus pradėta jų masinė gamyba“, – teigė vienas įmonės įkūrėjų ir vadovų Florianas Schneideris.

Bandomieji šildytuvai vartotojams buvo suteikti nemokamai, bet tikrieji vartotojai už jų įrengimą ir prijungimą turės pakloti 300 eurų.

Baltijos šalyse šviesolaidžio interneto infrastruktūra išplėtota, o mums tai ypač svarbu. F.Schneideris

Vieno tokio šildytuvo turėtų užtekti vidutinio dydžio kambariui (dabartinės versijos šildytuvo galia siekia 1 kW), tad didesnių butų ar namų savininkams pradinės išlaidos būtų didesnės.

Nuo tos akimirkos jų namai bus šildomi nemokamai – elektros išlaidas padengs „Nerdalize“. F.Schneideris skaičiavo, kad šildytuvas vartotojams turėtų atsipirkti per pirmuosius metus.

Žvalgosi ir į Lietuvą

Šildytuvo galią galima reguliuoti, tačiau yra viena aplinkybė – kadangi serverių paslaugos teikiamos ištisus metus, visai šildytuvo išjungti nepavyks.

Tad savaitę ar dvi, kai Lietuvoje būna tikra karšta vasara, tektų gyventi atsilapojus langus.

Olandų pradedančioji įmonė verslo plėtrą pirmiausia planuoja gimtinėje, tačiau žvalgosi ir į kitas šalis. Viena iš jų – Lietuva.

„Mus labai domina Skandinavijos ir Baltijos šalys. Šviesolaidžio interneto infrastruktūra čia išplėtota – mums tai ypač svarbu“, – sakė F.Schneideris.

Pigesnės paslaugos

Šildytuvai taupo ne tiktai juos priglaudusių šeimininkų išlaidas šildymui, bet ir serverių paslaugų užsakovų lėšas.

„Nerdalize“ atstovo teigimu, jų teikiamos paslaugos yra vidutiniškai 40–50 procentų pigesnės nei konkurentų, turinčių savo serverines.

„Mūsų paslaugomis jau naudojasi daugiau nei 10 organizacijų. Pavyzdžiui, viena medicinos įstaiga atlieka genomo modeliavimus, taip pat apdorojame įvairių medicinos tyrimų duomenis.

Turime kompaniją, kuri kuria hidrologijos modelius, – analizuoja bangų, vandens judėjimą. Atliekami ir orų prognozių skaičiavimai, apdorojami vaizdo įrašai“, – teigė F.Schneideris.

Artimiausiu metu įmonė planuoja pardavinėti tik skaičiavimo galią, tačiau ateityje svarsto plėsti paslaugų spektrą ir, pavyzdžiui, siūlyti debesijos, duomenų saugojimo paslaugas.

„Nerdalize“ serveriai apsaugoti tiek fiziškai, tiek programiniu požiūriu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.