„Galaxy Buds“ testas: kas matyti pažiūrėjus dovanojamam arkliui į ausis?

Tiems, kas iš anksto užsisakė naujuosius „Samsung Galaxy S10“, kompanija dovanoja ir dar vieną savo kūrinį – apie 160 eurų kainuosiančias bevieles „Galaxy Buds“ ausines.

 „Galaxy Buds“ – į ausis įstatomos, gana stambokos ausinės. Trijų galimų spalvų – juodos, baltos ir geltonos.<br> A. Rutkausko nuotr.
 „Galaxy Buds“ – į ausis įstatomos, gana stambokos ausinės. Trijų galimų spalvų – juodos, baltos ir geltonos.<br> A. Rutkausko nuotr.
 Viskas susipakuoja į dailią ir kompaktišką didelės piliulės formos dėžutę-krovimo stotelę.<br> A. Rutkausko nuotr.
 Viskas susipakuoja į dailią ir kompaktišką didelės piliulės formos dėžutę-krovimo stotelę.<br> A. Rutkausko nuotr.
 A. Rutkausko nuotr.
 A. Rutkausko nuotr.
 Ausinės – gana masyvios.<br> A. Rutkausko nuotr.
 Ausinės – gana masyvios.<br> A. Rutkausko nuotr.
 Ausinių išpakavimas: dėžutė.<br> A. Rutkausko nuotr.
 Ausinių išpakavimas: dėžutė.<br> A. Rutkausko nuotr.
  Ausinių išpakavimas: dėžutės turinys.<br> A. Rutkausko nuotr.
  Ausinių išpakavimas: dėžutės turinys.<br> A. Rutkausko nuotr.
  Ausinių išpakavimas: be krovimo stotelės pakuotėje yra USB-C laidas ir papildomi ausinių antgaliai.<br> A. Rutkausko nuotr.
  Ausinių išpakavimas: be krovimo stotelės pakuotėje yra USB-C laidas ir papildomi ausinių antgaliai.<br> A. Rutkausko nuotr.
  Ausinių išpakavimas: krovimo stotelė.<br> A. Rutkausko nuotr.
  Ausinių išpakavimas: krovimo stotelė.<br> A. Rutkausko nuotr.
  Ausinių išpakavimas: ausinės.<br> A. Rutkausko nuotr.
  Ausinių išpakavimas: ausinės.<br> A. Rutkausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

2019-03-12 22:07, atnaujinta 2019-03-13 06:38

Lrytas.lt turėjo galimybes išbandyti šį priedėlį tris savaites – tad kokie įspūdžiai?

Forma

„Galaxy Buds“ – į ausis įstatomos, gana stambokos ausinės. Trijų galimų spalvų – juodos, baltos ir geltonos.

Korpusas stambokas, ta dalis, kuri įsistatoma į ausis – taip pat: net ir man, esančiam toli gražu ne smulkaus kūno sudėjimo (o ausys, kaip nekeista, irgi proporcingo dydžio – nors per Černobylio įvykius tėvai kaip tik išvedė pasivaikščiot į lauką, tą dieną Vilniuje buvo labai gražus oras), po kiek laiko ausis ėmė mausti – nors dar po kiek laiko matyt vargšės apsiprato ir vėl viskas buvo gerai.

Viskas susipakuoja į dailią ir kompaktišką didelės piliulės formos dėžutę-krovimo stotelę (kažkas panašaus į akių lęšių dėkliuką). Kurią, beje, galima krauti ne tik USB-C laidu, bet ir belaidžio krovimo būdu „Galaxy S10“ serijos telefonu (išbandyta, veikia). Dėžutė nedidelė ir aptaki, patogiai įsimeta į švarko ar striukės kišenę.

Eksperimentas

Pristatymo metu buvo kalbėta, kad „Galaxy Buds“ vienu įkrovimu galės veikti iki 6 valandų. Kaip parodė eksperimentas – žinoma, melavo. Tiesa, ne į piktybinę pusę – iš tiesų, pasirodo, vienu įkrovimu (bent jau kol naujos ir akumuliatoriai nedegradavę) jos gali ištempti beveik iki 8 valandų (jei tiksliau – 7 val. 40 min.)

Tiesa, kas įdomu – ausinės išsikraudinėja ne tolygiai: skirtumas tarp abiejų gali siekti iki 10-15 proc.

Ir visa tai išsiaiškinau gana ekstremaliu būdu – nusprendęs išbūti visą darbo dieną (formalias 8 darbo valandas) neišsikrapštęs ausinių iš ausų. Taip, ko tik nepadarysi dėl skaitytojų – kartais tenka rizikuoti ir sveikata.

Idėja tokiam eksperimentui kilo todėl, kad šios ausinės teoriškai gali būti tiek „atviros“, tiek „uždaros“ – t. y. savaime jos visai sandariai užkemša ausį ir sąlyginai nepraleidžia išorės garsų (žinoma, ne taip gerai, kaip tradicinės ausinės, apgaubiančios visas ausis), bet „Galaxy Buds“ turi ir mikrofonus, kurie gaudo aplinkos garsus – jei tik juos įjungi. Be to, dar leidžia išskirti, išryškinti žmogaus balsą.

Kaip parodė eksperimentas – taip, tai tikrai veikia. Bet sukuria visokių netikėtų efektų.

Šiaip jau pats „uždarų“ ausinių nemėgstu – jaučiu poreikį net ir klausantis muzikos ar tinklalaidžių, girdėti bent kažkiek aplinkos – turbūt čia įsišakniję iš laikų, kai auginau mažametį sūnų, ir reikėdavo išgirsti, kada jau jis pabudo. Ir nors „Galaxy Bud“ izoliuoja tave nuo aplinkos ir ne tobulai, man to su kaupu pakako – ištverti didžiąją dienos dalį vien su nuosavos širdies dūžiais buvo kiek klaustrofobiška, nors biuras redakcijoje ir atviras, erdvus bei šviesus.

Ne ką padėjo ir „atvirų“ ausinių simuliacija su įjungtais mikrofonais. Jie veikė kažkaip keistai – taip, balsą tikrai išryškindavo, bet labai iškeldavo ir mano paties kvėpavimą, odinės striukės girgždėjimą, klavišų taukšėjimą ir kitus garsus.

Įdomus momentas – dėvėdamas ausines su įjungtais aplinkos garsais, negalėjau vien iš klausos nustatyti, ar elektrinis virdulys jau pilnas, ar dar ne. Iš čiaupo čiurlenantis vanduo puikiai girdisi, tas specifinis garsas, besikeičiantis su tuščio tūrio kiekiu virdulyje – jo išvis nėra.

Susumavus į antrą dienos dalį fiziškai (dėl ausinių dydžio) įsiskaudėjusias ausis, klaustrofobiją ir staiga nutrūkstantį „Bluetooth“ ryšį, kai nueini į kitą biuro galą užsivirti vandens arbatai – ne, medikai yra teisūs: ilgas ausinių dėvėjimas sveikatos neprideda.

Kokybė: garso ir ne tik

Bet žinoma, „Galaxy Buds“ nepritaikytos tokiems ekstremumams. Tad kokia patirtis iš naudojimo vadovaujantis sveiku protu?

Garso kokybė, deja, neapstulbino. Ne, ji nėra labai bloga, bet labai pasigedau žemų dažnių. Ausinių programėlė turi penkias ekvalaizerio parinktis – „Bass boost“, „Soft“, „Dynamic“, „Clear“ ir „Treble boost“. Deja, net ir su „Bass boost“ nustatymu žemų dažnių buvo mažiau, nei mano dažniausiai naudojamose laidinėse įsistatomose ausinėse iš bazinių „Galaxy Note 9“ ir „Huawei P20 Pro“ komplektacijų, be jokių papildomų programinių ekvalaizerių.

Dar labiau žemus dažnius užgožia įjungti aplinkos garsai.

Tiesa, toks įspūdis – esant biure. Lauke, atviroje erdvėje jausmas geresnis. Gal kad daugiau veiklos ir dirgiklių, užsimiršti, kad čia ne įprastos ausinės?

Kaip minėta, ausinėse yra įrengti mikrofonai – tad skambučio metu jas galima naudoti kaip laisvų rankų įrangą. Tik va su garso kokybe – kažkokia mistika.

Vienas pašnekovas sakė, kad man būnant lauke ir bandant kalbėti per „Galaxy Buds“, jis negirdėjo beveik nieko – teko krapštytis ausines lauk, ir pereiti prie tradicinio būdo kalbėtis telefonu. Kai bandėme su kolege – ji pernelyg didelių priekaištų kalbančiojo per „Buds“ garso kokybei neturėjo tiek šiam esant patalpoje, tiek lauke ir net pučiant visai stiprokam vėjui.

Tiesa, kai pašnekovas naudojasi „Galaxy Buds“, atrodo, kad jis kažkur toliau, garsas silpnesnis – bet kiek jau bandžiau būti ne tik šnekėtoju, bet ir klausytoju, esminių problemų nepastebėjau. Taip, kalbėtojo garsas tylesnis, bet suprasti viską įmanoma.

Didžiausias ausinių trūkumas – trūkinėjantis „Bluetooth“ ryšys su suporuotu įrenginiu. Nuo ausinių pristatymo Londone vasario 20 d., šis priedėlis sulaukė jau trijų programinės įrangos atnaujinimų (beje, dar ir susidiegiančių itin lėtai – pora megabaitų diegiasi apie penkias minutes), bet iki šiol tai nelabai ką tepadėjo. Žingsniuojant gatve ir laikant telefoną priekinėje kelnių kišenėje, muzika ausinėse trūkinėja – ryšys išsilaiko nebent tada, kai telefonas yra arčiau ausinių, pavyzdžiui krūtinės lygio kišenėje ar pan.

Valdymas

Ausinės turi lietimui jautrias zonas (angl. touchpad), kuriomis kažkiek galima bandyti suvaldyti veiksmą. Deja, nors idėja graži, realybė – nelabai.

Pavyzdžiui, vienas bakstelėjimas turėtų sustabdyti/toliau groti grojantį kūrinį (angl. pause/play), du bakstelėjimai – groti kitą kūrinį ar atsakyti/pabaigti skambutį, o trys bakstelėjimai – groti ankstesnį kūrinį.

Deja, trigubas bakstelėjimas taip ir nesuveikė nė karto per tris bandymų savaites, du kartai veikia tik pačių ausinių pasirinktomis dienomis, o ir tas vienas suveikia ne kiekvieną kartą – ir dar reikia pakankamai prie jo priprasti.

Nesi įsivaizduokite situaciją: stovite, kalbatės su pašnekovu. Jo ausyse – kažkokie plastiko gabalėliai.
– Kas čia? , – natūralaus smalsumo pagautas klausiate jūs.
– Ai, šitie?, – pašnekovas instinktyviai pirštu bakstelėja į plastiko gabalėlį… ir krūpteli, akys išsiplečia ir sustiklėja, jis ima purtyti galvą ir paniškai baksnoti sau į ausis.

Taip, visas šis epizodas nutiko man, kai neapgalvotai palietęs ausinės jutiklinę zoną, neplanuotai paleidau sau į ausis visu garsu groti muziką. Pojūtis buvo toks, kaip kibiras ledinio vandens išlindus iš pirties.

Nuosprendis

„Samsung“ giriasi, kad ausinės (beje, ne vien „Galaxy Buds“, bet ir tradicinės laidinės, dedamos į „Galaxy S10“ pakuotes – beje, dar su 3,5 mm jungtimi!) yra gaminamos bendradarbiaujant su AKG. Taip, vardas tikrai neblogas – bet vis dėlto, jei jau vertinant pagal gautą rezultatą, čia išlošia „Samsung“.

Nes priskirti „Galaxy Buds“ elitinėms, geriausioms, itin kokybiškoms ausinėms niekaip neišeina. Ne, jos nėra blogos – ir gal po dar kelių atnaujinimų jos net ir dar patobulės – bet deja, tenka pripažinti, kad dabar rinkoje galima rasti tikrai geresnių ir daug pigesnių variantų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.