„iPhone“ prieš „Samsung“: flagmanų kamerų palyginimas

Išmanieji telefonai, beveik prilygstantys tradiciniams fotoaparatams ir filmavimo kameroms, jau nieko nestebina, o gamintojai su kiekvienu nauju modeliu pristato tik dar labiau praplėstas jų galimybes. Savo išmaniųjų kameras šiais metais tobulino ir „Samsung“ bei „Apple“ kompanijos – taigi, „Tele2 Inovacijų biuro“ ekspertai pabandė įvertinti, kurios flagmanas fotografuoja geriau.

Išmanieji telefonai, beveik prilygstantys tradiciniams fotoaparatams ir filmavimo kameroms, jau nieko nestebina, o gamintojai su kiekvienu nauju modeliu pristato tik dar labiau praplėstas jų galimybes. <br> V.Ščiavinsko ir T.Bauro nuotr.
Išmanieji telefonai, beveik prilygstantys tradiciniams fotoaparatams ir filmavimo kameroms, jau nieko nestebina, o gamintojai su kiekvienu nauju modeliu pristato tik dar labiau praplėstas jų galimybes. <br> V.Ščiavinsko ir T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 22, 2019, 1:21 PM, atnaujinta Nov 22, 2019, 1:30 PM

Tai aiškinosi Arnoldas Lukošius, „Tele2 Inovacijų biuro“ ekspertas, kartu su komanda palyginęs „iPhone 11 Pro Max“ ir „Samsung Galaxy Note 10+“ modelių kameras bei jų galimybes fotografuojant įvairioms sąlygoms.

#1: Bandymo sąlygos

Tam, kad abu modeliai eksperimente dalyvautų vienodomis sąlygomis, kiekvieno bandymo metu telefonuose buvo parinkti tie patys nustatymai ir įjungtas automatinis režimas. Kadangi išmaniųjų ekranuose kadrai kartais gali būti atvaizduojami skirtingai, testo nuotraukų ir vaizdo įrašų kokybė bei kiti parametrai buvo vertinami kompiuterio ekrane.

#2: Asmenukių kameros

Pirmasis testas buvo skirtas patikrinti, kaip flagmanams sekasi užfiksuoti asmenukes. Esant geram apšvietimui, abu telefonai padarė puikias asmenukes, tačiau vaizdą priartinus – išryškėjo skirtumai. Geriau įsižiūrėjus, „iPhone“ kadro spalvos buvo kiek ryškesnės ir tikslesnės. Tačiau situacija pasikeitė flagmanų priekines kameras išbandžius prieblandoje – tokiomis sąlygomis užfiksuotų „Samsung“ asmenukių kontrastas buvo geresnis, o spalvos natūralesnės nei darytų su „Apple“ telefonu.

#3: Pagrindinės kameros

Po asmenukių testo, atėjo laikas patikrinti ir galinių kamerų galimybes. Abu bandyme dalyvavę modeliai turi po tris pagrindines kameras, o „Samsung“ flagmanas techniškai dar turi ir ketvirtąją, tačiau ji skirta tik kadro gyliui matuoti. Lyginant įprasto kampo objektyvus – geriau pasirodė „iPhone“ modelis, šio flagmano nuotrauka buvo natūralesnė ir detalesnė. Tuo tarpu, bandant teleobjektyvus, eksperimento komandai teko susidurti su iššūkiu – abiem modeliais daryti kadrai buvo kone identiški ir tik balsuojant „iPhone“ buvo išrinktas nugalėtoju. Tačiau, plataus kampo objektyvo bandyme komisijai ilgai svarstyti nereikėjo – „Galaxy Note 10+“ triuškinamai įveikė „11 Pro Max“: „Samsung“ modeliu užfiksuota nuotrauka pasižymėjo didesne spalvų gelme, detalumu ir kontrastingumu.

#4: Portreto režimas

Tiems, kurie dažniau fotografuoja ne save, bet kitus – ypač svarbios yra galinės kameros portretinio režimo ir sulieto fono galimybės. Anksčiau tokį efektą buvo įmanoma išgauti tik profesionaliu fotoaparatu, o dabar juo yra papildytos daugelio aukštesnės klasės išmaniųjų kameros. Nors bandyme dalyvavę telefonai sukūrė panašų sulietą foną, tačiau skirtumų buvo: „Samsung“ modeliui portrete pavyko išgauti didesnį gelmės efektą, o „iPhone“ flagmanu darytų portretų spalvos buvo tikroviškesnės ir gyvesnės.

#5: HDR režimas

Įdomu, o kaip šie telefonai susidoroja su kontrastingu apšvietimu? Tai patikrino HDR režimo testas. Paaiškėjo, kad „Samsung“ flagmanas šioje srityje kaip reikiant lenkia „iPhone“: tiek tamsiose, tiek šviesiose kadro vietose buvo išsaugota daugiau smulkių detalių. Be to, būtent „Galaxy Note 10+“ ryškiau atkūrė ir realias vaizdo spalvas. Beje, šie rezultatai nesiskyrė fotografuojant skirtingais objektyvais.

#6: Fotografavimas esant prastam apšvietimui

Tačiau jau kitame, prasto apšvietimo teste geriau ir vėl pasirodė „iPhone“ išmanusis. Be to, paaiškėjo, kad „Apple“ flagmano nuotraukų, galinėmis kameromis užfiksuotų prieblandoje, kokybė visiškai nepriklausė nuo parinkto objektyvo – visais atvejais modeliu „11 Pro Max“ darytos nuotraukos išsaugojo daugiau detalių, spalvų ir buvo kontrastingesnės nei užfiksuotos „Samsung“ išmaniuoju.

#7: Fotografavimas naktį

Paskutinis fotografavimo testas vyko naktį. Šio bandymo metu išryškėjo panašūs flagmanų skirtumai kaip ir fotografuojant gero apšvietimo sąlygomis. „Samsung Galaxy Note 10+“ plataus kampo objektyvas savo darbą atliko geriau: šia kamera darytoje nuotraukoje išliko daugiau detalių, o spalvos buvo ryškesnės. Tačiau testuojant įprastą ir teleobjektyvą, vėl laimėjo „iPhone 11 Pro Max“ išmanusis: jo kadrai buvo gerokai detalesni ir ryškesni.

#8: Filmavimas įprastomis sąlygomis

Po fotografavimui skirtų testų, atėjo metas išbandyti ir vaizdo įrašams skirtas funkcijas. Paaiškėjo, kad abiem telefonais filmuojant identišką vaizdą tais pačiais nustatymais, „Samsung“ kadrai atrodė ryškesni nei „iPhone“. Tačiau vaizdo stabilizavimo kokybė ir spalvos akivaizdžiai geresni buvo „iPhone“ modeliu užfiksuotame vaizdo įraše. Tiesa, speciali „Samsung“ ultra stabilizavimo funkcija vaizdą stabilizuoti gali taip pat gerai kaip ir „Apple“ modelio, tačiau ji veikia tik įjungus Full HD režimą.

#9: Filmavimas sulėtintai

Taip pat buvo išbandytas ir flagmanų filmavimas sulėtintai. Ekspertai nusprendė, kad tokiu režimu ir vienodomis sąlygomis vaizdo įrašą kokybiškiau nufilmavo „iPhone“ flagmanas. Jame buvo mažiau skaitmeninio triukšmo ir daugiau detalių. Tačiau „Samsung“ šioje srityje turi išskirtinumą: gali filmuoti rekordine, net 960 kadrų per sekundę siekiančia sparta. Tiesa, tik HD kokybe.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.