„Android“ švenčia 12-ąjį gimtadienį: kaip keitėsi populiariausia operacinė sistema pasaulyje

Prieš 12 metų, 2008 m. rugsėjo 23 d., pasaulį pirmą kartą išvydo išmanusis telefonas su operacine sistema „Android“ – „HTC Dream“. Per šiuos metus ji spėjo ilgam įsitvirtinti išmaniųjų telefonų rinkoje. Skaičiuojama, kad šiandien kompanijos „Google“ vystoma operacinė sistema „Android“ užima beveik 75 proc. rinkos, o aktyvių vartotojų skaičius pasaulyje siekia net 2,5 milijardo. Kuo ypatinga ši operacinė sistema ir kokia jos sėkmės paslaptis, pasakoja „Bitės Profas“ Martynas Vrubliauskas.

 Skaičiuojama, kad šiandien kompanijos „Google“ vystoma operacinė sistema „Android“ užima beveik 75 proc. rinkos, o aktyvių vartotojų skaičius pasaulyje siekia net 2,5 milijardo.<br> 123rf iliustr.
 Skaičiuojama, kad šiandien kompanijos „Google“ vystoma operacinė sistema „Android“ užima beveik 75 proc. rinkos, o aktyvių vartotojų skaičius pasaulyje siekia net 2,5 milijardo.<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 22, 2020, 2:40 PM

„Praėjo vos daugiau nei dešimtmetis nuo tada, kai pasaulį išvydo pirmasis išmanusis telefonas su operacine sistema „Android“. Šiandien tai populiariausia operacinė sistema, kuri per 12 metų spėjo išleisti net 16 operacinės sistemos versijų. Pralenkusi ir tokius rimtus konkurentus kaip „Nokia“ plėtojamą „Symbian“, „BlackBerry OS“, „Palm OS“, „webOS“ ir „Windows Phone“, šiandien ji stabiliai įsitvirtino išmaniųjų telefonų rinkoje. Tiesa, pagrindinė „Android“ konkurentė „iOS“ taip pat nestovi vietoje ir sparčiai tobulėja“, – sako M.Vrubliauskas, dirbantis Vilniaus PC „Akropolis“ esančiame salone.

Pirmasis „Android“ telefonas – „HTC Dream“

Operacinė sistema „Android“ buvo sukurta 2003 m. – dar anksčiau nei rinkoje pasirodė išmanieji telefonai ir „Apple“ pristatė savo pirmąjį „iPhone“. Ji – kompanijos „Android Inc“, pradėjusios kurti programinę įrangą skaitmeniniams fotoaparatams, kūrinys. Netrukus supratę, kad skaitmeninių fotoaparatų operacinių sistemų rinka nėra tokia didelė, įmonės įkūrėjai nukreipė dėmesį į mobiliuosius telefonus. Pirmosios operacinės sistemos kūrėją 2005 m. įsigijo „Google“.

„Po dvejus metus trukusių tobulinimų 2007-aisias „Google“ oficialiai pristatė pirmąją operacinės sistemos „Android 1.0“ beta versiją. Po metų – 2008 m. rugsėjo 23 d. – pasirodė ir pirmasis „Android“ telefonas „HTC Dream“. Be to, kad tai pirmasis telefonas, naudojęs „Android“ operacinę sistemą, pasižymėjo ir kitomis savybėmis: mygtukine klaviatūra ir ekranu. Tuo jis buvo panašus į „Blackberry“ telefonus“, – pasakoja ekspertas.

Kasmet vis geresnė

„Android“ laikoma plačiausiai pasaulyje naudojama operacine sistema. Nuo pradinio „Android“ programinės įrangos išleidimo į rinką pasirodė daugybė „Android“ OS atnaujinimų ir versijų serijų. Ne išimtis ir šiemet: rugsėjo pradžioje oficialiai išleista naujausia operacinės sistemos versija – „Android 11“.

„Šis „Android“ atnaujinimas – didžiulis. Jis pasiūlė daug ilgai lauktų naujovių: patogesnį rikiavimą pranešimų naujienų juostoje, daugiau galimybių apsaugoti savo privatumą, patobulintą ekrano vaizdo įrašymą ir kita. Vis tik naujoji operacinė sistema bus prieinama ne visiems ankstesniems telefonų modeliams, o kitiems jos pritaikymas gali užtrukti ne vieną mėnesį“, – pastebi specialistas.

„Saldūs“ pavadinimai

„Android 11 „ – jau antroji operacinės sistemos versija, kuri neturi saldaus pavadinimo. Iki tol visos „Android“ versijos, skaičiuojant nuo 1.5 turėjo tokius: „Cupcake“ (liet. keksiukas), „Gingerbread“ (liet. imbierinis meduolis), „Marshmallow“ (liet. zefyras), „Pie“ (liet. pyragas) ir pan.

„Google“ teigimu, idėja gimė ieškant visame pasaulyje vienodai suprantamų pavadinimų. Kiekvienam įmonės būstinėje Kalifornijoje net sukurta jį atvaizduojanti skulptūra. Šiuo metu palaikomos keturios „Android“ versijos: 2017-ųjų „Oreo“ (8.0), 2018-ųjų „Pie“ (9.0), 2019-ųjų „Android 10“) ir 2020-ųjų („Android 11“).

Pagrindinė „Android“ konkurentė – „iOS“

Šiandien operacinė sistema „Android“ užima beveik 75 proc. pasaulio išmaniųjų telefonų rinkos, kai „iOS“ – kiek daugiau nei 24 proc. Jos abi kartu užima beveik 99 proc. rinkos, todėl jei perkate vieną iš naujausių ir geriausių išmaniųjų telefonų, greičiausiai jame bus įdiegta bent viena iš šių operacinių sistemų.

„Niekam nenuostabu, kad viena pagrindinių priežasčių, kodėl didžioji dalis vartotojų renkasi „Android“ telefonus – didesnė įvairovė. Priklausomai nuo galimybių, kiekvienas gali rasti sau tinkantį prietaisą su išmaniomis funkcijomis. Mobiliajame telefone esančios programėlės atitinka kiekvieno poreikius, todėl galima sakyti, kad „Android“ telefonas prisitaiko prie žmogaus, o ne žmogus prie jo“, – sako M. Vrubliauskas.

Operacinę sistemą „Android“ šiandien galima rasti net tik išmaniuosiuose telefonuose, bet ir laikrodžiuose, elektroninių knygų skaitytuvuose, televizoriuose „Android TV“, planšetėse ir daugelyje kitų išmanių įrenginių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.