Papuošalai, kurie skaičiuoja, matuoja ir net galvoja

Akivaizdu, kad filmuose vaizduotas technologijų ir robotų amžius, kuris atrodė toks tolimas, vyksta jau dabar – kiekvieną dieną mūsų namuose. Technologijoms patikėjome daug darbų ir panašu, kad patikėsime jų dar daugiau – nuo elementariausių namų ruošos iki visapusės sveikatos priežiūros. O tendencijos nemeluoja ir rodo, kad svarbus toli gražu ne tik funkcionalumas, bet ir estetinis vaizdas.

 Nešiojamos technologijos (angl. wearables) – tai nauja tendencija, kuri moderniai ir patogiai integruoja elektroniką į kasdienę veiklą.<br> 123rf nuotr.
 Nešiojamos technologijos (angl. wearables) – tai nauja tendencija, kuri moderniai ir patogiai integruoja elektroniką į kasdienę veiklą.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 26, 2021, 1:46 PM, atnaujinta Mar 29, 2021, 2:50 PM

Nešiojamos technologijos (angl. wearables) – tai nauja tendencija, kuri moderniai ir patogiai integruoja elektroniką į kasdienę veiklą. „Statista“ skaičiavimu, iki 2022 metų visame pasaulyje veiks 1.1 milijardo nešiojamųjų technologijų, o populiariausia daiktų kategorija išliks išmanieji laikrodžiai, kurie 2020 metais sudarė net 50 proc. visų parduotų tech aksesuarų.

Nuo papuošalo iki pilnavertės sveikatos priežiūros sistemos

Nešiojamieji įrenginiai atsirado kaip efektyvi pagalba žmonėms, norintiems nuolatos sekti savo sveikatos ir fizinio aktyvumo būklę. Tačiau dabar iš jų norima kur kas daugiau, o pirkėjai yra linkę rinktis laiko patikrintus gamintojus.

„Galima pastebėti ir tai, kad turintys galimybę, žmonės linkę pirkti brangesnius daiktus, taip vertindami savo pirkinius kaip kelių metų investiciją, taupančią ne tik laiką ir pinigus, bet ir prisidedančią prie aplinkos tausojimo. Vietoj to, kad pirktų pigiausią ir todėl dažniausiai greičiau gedimų patiriantį daiktą, žmonės supranta, kad didesnė kaina, patikimas ir žinomas gamintojas, taip pat dažniausiai reiškia ir geresnę kokybę“, – teigia prekybos centro internete „Varlė.lt“ atstovė ryšiams su visuomene Alina Kazakevič.

Kaip vieną iš pavyzdžių moteris pateikia išmaniąją apyrankę, kurią dabar gamina ne tik smulkieji elektronikos kūrėjai, bet ir didieji rinkos žaidėjai, kurie dėl didelio poreikio ištobulino ir jos dizainą. Todėl išmaniosios apyrankės gerokai skiriasi nuo jų pirmtakių ir dažnai tampa neatsiejama stiliaus detale.

Šiuolaikinės išmaniosios apyrankės – tai ne šiaip žingsniamatis su kalorijų skaičiavimo galimybe, bet daugeliu atvejų – pilnavertė fizinio aktyvumo sekimo sistema.

Tačiau tikrai ne tik fizinį aktyvumą jos seka: „Pavyzdžiui, įrenginys gali sekti jūsų miegą naktį ir tyliai žadinti ryte. Kai kuriuose išmaniųjų apyrankių modeliuose yra galimybė ieškoti ekspertų patarimų internete ar dalintis savo pasiekimais socialiniuose tinkluose. O integruotos GPS sistemos padės nepasiklysti ir seks jūsų maršrutą sportuojant“, – teigia A. Kazakevič.

Išmanieji įrenginiai tampa neatsiejama įvaizdžio dalimi

Šiandien Tech aksesuarai, be abejonės, yra ne tik funkcinis įrenginys, bet ir įvaizdžio dalis. Nors Tech aksesuarų rinka dar visai jauna, bet spartus jos augimo progresas pastebimas jau dabar. Pirkėjų keliami standartai kardinaliai pasikeitė per paskutinius dvidešimt metų – ieškoma ne tik funkcionaliai geriausio, bet estetiškai patrauklesnio ir populiariausio prietaiso.

Pasak ekspertės, būtent jaunimui didžiausią įtaką daro mados ir tendencijos, kurios ir išprovokuoja norą atkartoti įvaizdžius. Pastebima, kad ne tik tech aksesuarai, bet ir apskritai išmaniųjų įrenginių priedai dažnai derinami prie aprangos stiliaus: „Tam tikri įrenginiai, pavyzdžiui, mobilieji telefonai, kompiuteriai yra derinami prie bendro įvaizdžio ir turi atitikti pirkėjo stilių. Dažniausiai tam pasitelkiami dėklai ir įmautės, kurie gali būti keičiami taip pat dažnai kaip ir drabužiai“.

Tech aksesuarų karalius – išmanusis laikrodis

Riešo aksesuaras laikrodis, pripažįstamas kaip vienas iš klasikinių ir nepakeičiamų aksesuarų. Nuo deimantais puošto bižuterinio iki vandeniui atsparaus sportinio – laikrodį atitinkantį poreikius ar stilių išsirinkti gali kiekvienas.

Tačiau laikrodžių rinką gerokai sudrebino pasirodęs išmanusis laikrodis, kuris iš principo gali atlikti didžiąją dalį mobiliųjų įrenginių funkcijų. Net verta suabejoti, ar galime šį įrenginį pavadinti laikrodžiu, nes laiko rodymas – nors ir pagrindinė, bet tikrai ne vienintelė funkcija.

„Kalbėdama apie išmaniųjų laikrodžių kategoriją išskirčiau, kad tokie įrenginiai pradžioje buvo „must-have“ sportuojančių žmonių prietaisas, o dabar vis labiau skverbiasi į visas visuomenes grupes kaip madingas aksesuaras. Tai lemia jų išsiplėtęs funkcionalumas – anksčiau žmonės sekdavo savo aktyvumą, treniruočių rodiklius, dabar dažnam tampa svarbūs miego kokybės, pulso, SPO2 prisotinimo deguonimi kraujyje lygio stebėjimas ar net svarbesni aspektai, ar yra galimybė gauti pranešimus ir skambučius, atsiskaityti bekontakčiu būdu“, – tendencijomis dalinasi prekybos centro internete „Varlė.lt“ atstovė.

Muzika – arčiau žmogaus

Viena iš paskutinių metų tendencijų – tai belaidės ausinės. Nors toks ausinių modelis visų pirma turėjo pasitarnauti fiziškai aktyviems žmonėms, tačiau jos tapo nepamainomos dirbant, vairuojant, sportuojant, einant pasivaikščioti ar tiesiog klausantis muzikos.

Ekspertė pastebi, kad nors „Apple“ gaminys nebuvo pirmasis produktas šioje kategorijoje, tačiau būtent „AirPods“ ausinės pradėjo visą „True Wireless“, kuomet kiekviena ausinė yra atskiras elementas ir jų nejungia jokie laidai, ausinių ažiotažą.

Tiesa, prie jų išpopuliarėjimo prisidėjo ir mados – vis dažniau bevielės ausinės tampa jaunimo stiliaus dalimi. Galima pastebėti, kad ir iki šiol bevielių ausinių bumo ausinės buvo tapusios vienu iš ankstyviausių technologinių aksesuarų, kurių pirminė funkcija liko tokia pati besikeičiant produkto dizainui ir stiliui.

Prie porą metų rinkoje pasirodė ir dar vienas išmanus aksesuaras – akiniai, kurių rėmeliuose įmontuota garso sistema. Toks išradimas leidžia muzikos klausytis be pašalinių jungčių. Produktas buvo kurtas vasaros pramogas mėgstančiai auditorijai, kuri galėtų suderinti apsaugą nuo saulės spindulių ir muziką be papildomų prietaisų. Tačiau, panašu, kad tokio didelio populiarumo kaip prieš tai minėti išmanieji aksesuarai nesulaukė, todėl liko labai ribotos gamybos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.