Dešimt šių metų išmaniųjų namų tendencijų

Kai 1999 m. per „Disney Channel“ buvo rodomas filmas „Išmanusis namas“, daugeliui tai tapo nemenku vaizduotės stimulu. Tačiau nuo tų laikų išmaniųjų namų technologijos nuėjo ilgą tobulėjimo kelią. Namų išmanizavimas iš tiesų smarkiai įsibėgėjo – atsirado prietaisų, kuriuos galima pritaikyti kiekvienam namo kambariui.

 Namų išmanizavimas iš tiesų smarkiai įsibėgėjo – atsirado prietaisų, kuriuos galima pritaikyti kiekvienam namo kambariui.<br> 123rf nuotr.
 Namų išmanizavimas iš tiesų smarkiai įsibėgėjo – atsirado prietaisų, kuriuos galima pritaikyti kiekvienam namo kambariui.<br> 123rf nuotr.
 Kai išmanusis šaldytuvas aptinka, kad trūksta pieno, jis gali jį įtraukti į pirkinių sąrašą, saugomą jūsų „Amazon Alexa“ įrenginyje.<br> 123rf nuotr.
 Kai išmanusis šaldytuvas aptinka, kad trūksta pieno, jis gali jį įtraukti į pirkinių sąrašą, saugomą jūsų „Amazon Alexa“ įrenginyje.<br> 123rf nuotr.
 Išmanieji termostatai taip pat laikomi ekologiškais, nes galite lengvai išjungti ir įjungti šildymą bei vėsinimą, kai jūsų nėra namie, ir draugiškais biudžetui, nes naudojant tokius termostatus galima sumažinti sąskaitas už komunalines paslaugas. 
 Išmanieji termostatai taip pat laikomi ekologiškais, nes galite lengvai išjungti ir įjungti šildymą bei vėsinimą, kai jūsų nėra namie, ir draugiškais biudžetui, nes naudojant tokius termostatus galima sumažinti sąskaitas už komunalines paslaugas. 
 Lėtas ryšys ir zonos be ryšio, atsirandančios nutolus nuo maršrutizatoriaus, po truputį tampa praeities problema – jas keičia vadinamasis „mesh Wi-Fi“ principas, kai naudojant papildomus maršrutizatorius „Wi-Fi“ tinklas užtikrinamas visame name.
 Lėtas ryšys ir zonos be ryšio, atsirandančios nutolus nuo maršrutizatoriaus, po truputį tampa praeities problema – jas keičia vadinamasis „mesh Wi-Fi“ principas, kai naudojant papildomus maršrutizatorius „Wi-Fi“ tinklas užtikrinamas visame name.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 17, 2022, 1:11 PM

Nebėra taip, kad išmaniųjų namų tendencijos matomos tik aukščiausios klasės namuose ar planuojamos tik kaip kažkokie atnaujinimai tolimoje ateityje, – būtent jau šiandien žmonės iš tikrųjų perka namus atsižvelgdami į juose jau veikiančias išmaniųjų namų technologijas. Štai keletas ryškiausių šiuo metu vyraujančių išmaniųjų namų technologijų tendencijų.

1. Integracija.

Viena svarbiausių šių metų išmaniųjų namų tendencijų yra ta, kaip visapusiškai integruojama išmaniųjų namų technika. Kaip minėta anksčiau, tai nebe prabanga, o įprastas lūkestis namui. Kartu patobulėjo ir susietumas bei naudojimo paprastumas.

Vis daugiau išmaniųjų namų įrenginių pradeda bendrauti tarpusavyje. Pavyzdžiui, keliuose namų kambariuose galima įrengti „Google Home“ garsiakalbius, kurie gali veikti grupėje (ar grupėse), o ne atskirai. Apšvietimo sistema „Philips Hue“ gali valdyti visų namų apšvietimą ir vadovautis jūsų sukurtais konkrečiais algoritmais, nurodančiais, kaip įjungti arba išjungti šviesą visuose namuose pagal jūsų tvarkaraštį ir poreikius.

Kai išmanusis šaldytuvas aptinka, kad trūksta pieno, jis gali jį įtraukti į pirkinių sąrašą, saugomą jūsų „Amazon Alexa“ įrenginyje. Susietumas yra labai svarbi sritis tobulinant ir plečiant išmaniųjų namų sistemas.

Vartotojo patirtis taip pat tobulėja. Norint įdiegti ar sukonfigūruoti daugelį išmaniųjų prietaisų, nebereikia būti įgudusiu technikos žinovu. Jei turite išmanųjį telefoną, „Wi-Fi“ ryšį ir elektros lizdą, greičiausiai tikrai sugebėsite prijungti prie išmaniųjų namų ekosistemos daugybę prietaisų – dėl to mažėja vadinamasis įžengimo barjeras.

2. Dirbtinis intelektas ir daiktų internetas.

Dėl tokių virtualių balsu valdomų asistentų kaip „Amazon Alexa“ ir „Siri“ dauguma žmonių jau yra susipažinę bent su kai kuriais dirbtinio intelekto funkcijų aspektais. Dirbtinis intelektas ir toliau tobulėja, geriau supranta komandas ir tinkamiau reaguoja. Išmaniuosiuose namuose dirbtinis intelektas padeda gyventojams valdyti muziką, atnaujinti darbų sąrašą, išjungti ir įjungti šviesą ir dar daugiau.

Daiktų internetas (iš esmės visų pasaulyje esančių daiktų prijungimas prie interneto) vis dar yra sudėtingas procesas, tačiau šios srities pažanga tikrai palengvins gyvenimą, ypač išmaniosios virtuvės ir išmaniojo vonios kambario srityse.

3. Bekontaktės technologijos.

Ši tendencija jau buvo po truputį pradėjusi skverbtis į išmaniųjų namų sritį, bet COVID-19 pandemija 2020 ir 2021 m. visa tai tik dar paspartino. Tikėtina, kad mažmeninės prekybos vietose esate matę bekontakčius rankų dezinfekavimo dozatorius, ir nors tokie įrenginiai dažniausiai nenaudoja išmanesnių technologijų, potencialas vis dėlto yra ir bekontakčių technologijų koncepcija plečiasi.

Pavyzdžiui, bekontakčiai durų skambučiai yra inovacija, leidžianti svečiams pranešti apie savo atvykimą neliečiant paviršiaus, per kurį gali plisti mikrobai. Ir, žinoma, daugelis namų prietaisų valdomi mobiliosiomis programėlėmis, todėl kiekvienas valdantis asmuo liečia tik savo telefoną, o ne patį prietaisą.

4. Išmanieji termostatai

Po išmaniųjų garsiakalbių išmanieji termostatai yra viena plačiausiai paplitusių išmaniųjų namų technologijų. Juos dažniausiai lengva įdiegti ir galima visiškai pritaikyti prie pageidaujamos temperatūros bei savo įpročių, be to, jie leidžia reguliuoti namų aplinką iš bet kurios vietos.

Išmanieji termostatai taip pat laikomi ekologiškais, nes galite lengvai išjungti ir įjungti šildymą bei vėsinimą, kai jūsų nėra namie, ir draugiškais biudžetui, nes naudojant tokius termostatus galima sumažinti sąskaitas už komunalines paslaugas. Tyrimų bendrovė „Nest“ teigia, kad išmaniuosius termostatus naudojantys JAV vartotojai šildymo ir vėsinimo srityse kasmet sutaupo vidutiniškai 10–12 proc. išlaidų.

5. Sveikatingumo technologijos

Dar viena tendencija, kurią paspartino pandemija, – daugybė išmaniųjų namų technologijų pradėjo orientuotis į naudą sveikatai (arba bent jau ją pabrėžti). Kaip minėta, išmanieji termostatai jau kurį laiką yra vieni populiariausių išmaniųjų technologijų prietaisų, tačiau dabar kai kuriuose iš jų integruojamos tokios funkcijos kaip drėgmės jutikliai, padedantys užtikrinti oro kokybę.

Taip pat daugėja išmaniųjų oro valytuvų ir oro kondicionierių, kurie padeda gerinti ir palaikyti oro kokybę. Kai kuriuose išmaniuosiuose durų skambučiuose integruojama temperatūros matavimo funkcija, kad žmonės, prieš įsileisdami svečius į vidų, galėtų juos patikrinti pagal vieną pagrindinių COVID-19 rodiklių.

Kalbant apie išmaniųjų namų technologijas, kurios yra mažiau įkvėptos pandemijos, reikia paminėti išmaniąsias vandens filtravimo sistemas, kurios padeda gerinti bendrą sveikatos būklę. Pažangūs išmanieji klozetai toli gražu neapsiriboja tipiškomis klozeto funkcijomis – jų jutikliai, analizuojantys atliekas ir odą, naudojami tam, kad būtų galima sužinoti apie vartotojo sveikatą ir įspėti apie galinčias kilti problemas tikintis, kad vartotojai galės kreiptis į specialistus, kol problema nepadidėjo.

6. Sportas namuose

Tai su sveikata susijusi tendencija, kurią irgi paskatino pandemija (nes buvo uždarytos sporto salės, o namuose praleidžiamo laiko padaugėjo), – technologijomis pagrįstas mankštinimasis namuose. Išaugo susidomėjimas tokiomis išmaniosiomis treniruočių technologijomis kaip „Mirror“ (kurią 2020 m. birželį įsigijo „Lululemon“), „Samsung“ išmaniuoju treniruokliu „Smart Trainer“ ir „Apple Watch“ laikrodžiuose veikiančia programėle „Ultrahuman“.

7. Namų biuras

Išpopuliarėjus darbui iš namų daug dėmesio sulaukė išmaniųjų namų inovacijos,

skirtos būtent namų biurams, ir jos toliau vystosi, nes įmonės perėjo prie hibridinio ar net ir nuolatinio darbo iš namų.

Tai įvairios technologijos – pradedant triukšmą slopinančiais langais, kurie „nutildo“ veją pjaunantį kaimyną, ir baigiant dirbtinio intelekto filtrais, kurie paslepia netvarkingą kambarį, kai turite prisijungti prie vaizdo skambučio su bendradarbiais. Ir visa tai – tik šios srities augimo galimybių pradžia.

8. Spartus ryšys

Vienas ateities išmaniųjų namų lūkesčių – didelės spartos interneto ryšys, aprėpiantis visą būsto erdvę. Lėtas ryšys ir zonos be ryšio, atsirandančios nutolus nuo maršrutizatoriaus, po truputį tampa praeities problema – jas keičia vadinamasis „mesh Wi-Fi“ principas, kai naudojant papildomus maršrutizatorius „Wi-Fi“ tinklas užtikrinamas visame name. Savo ruožtu tai tiek suteikia laisvę ir komfortą vartotojui, tiek išmaniųjų prietaisų veikimą visuose namuose.

9. Aukštųjų technologijų saugumas

Siekiant užtikrinti visų būsto viduje esančių išmaniųjų namų technologijų saugumą kuriamos išmaniųjų namų apsaugos sistemos, skirtos apsisaugoti nuo išorės pavojų. Tokie prietaisai bus vis labiau tarpusavyje susiję, todėl galėsime patikrinti savo namus iš bet kurios vietos (darbovietės, atostogų viešbučio) ir naudotis nuotoliniais valdikliais (pavyzdžiui, atidaryti duris siuntų tarnybos darbuotojui arba įjungti šviesas, jei prie durų pamatėte įtartiną asmenį).

10. Privatumo funkcijos

Tenka pripažinti, kad išmaniosios namų technologijos susiduria su duomenų pažeidimais ir įsilaužimais į saugumo sistemas. Tačiau bendrovės tobulina funkcijas, kad užtikrintų, jog išmaniųjų namų įrangos naudotojai būtų tikri, kad jų informacija ir privatus gyvenimas namuose yra saugūs.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.