Naujausias „Windows 11“ atnaujinimas: susipažinkite su svarbiausiomis funkcijomis ir pokyčiais

Praėjusią savaitę „Microsoft“ pasidalino informacija apie naujausią „Windows 11“ operacinės sistemos atnaujinimą, kuris vartotojams prieinamas jau šiandien.

 Pristatytas naujausias „Windows 11“ atnaujinimas.<br> „Microsoft“ ekrano nuotr.
 Pristatytas naujausias „Windows 11“ atnaujinimas.<br> „Microsoft“ ekrano nuotr.
„Snap Layouts“ funkcija, kuri tvarkingai ekrane išdėsto norimus langus.<br>„Microsoft“ ekrano nuotr.
„Snap Layouts“ funkcija, kuri tvarkingai ekrane išdėsto norimus langus.<br>„Microsoft“ ekrano nuotr.
„Start“ meniu galėsite suasmenininti.<br> „Microsoft“ ekrano nuotr.
„Start“ meniu galėsite suasmenininti.<br> „Microsoft“ ekrano nuotr.
Dėl „Windows Studio Effects“ ir dirbtinio intelekto vaizdo skambučiai dabar bus dar malonesni.<br> „Microsoft“ ekrano nuotr.
Dėl „Windows Studio Effects“ ir dirbtinio intelekto vaizdo skambučiai dabar bus dar malonesni.<br> „Microsoft“ ekrano nuotr.
Subtitrų funkcija, veikianti visose programose ir su bet kokiu garso įrašu.<br> „Microsoft“ ekrano nuotr.
Subtitrų funkcija, veikianti visose programose ir su bet kokiu garso įrašu.<br> „Microsoft“ ekrano nuotr.
Nustatymuose galite įjungti „Do not disturb“ funkciją, kuri užtildo visus pranešimus.<br> „Microsoft“ ekrano nuotr.
Nustatymuose galite įjungti „Do not disturb“ funkciją, kuri užtildo visus pranešimus.<br> „Microsoft“ ekrano nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Sep 20, 2022, 8:00 PM, atnaujinta Sep 20, 2022, 8:01 PM

Specialiame žiniasklaidai, analitikams ir turinio kūrėjams skirtame susitikime „Microsoft“ pristatė operacinės sistemos funkcijas, kurios palengvins naudojimą ir dar labiau pagerins vartotojų produktyvumą.

„Vartotojų atsiliepimai apie „Windows 11“ nuostabūs. Iš tiesų, „Windows 11“ – labiausiai mėgiama ir daugiausiai naudojama „Windows“ versija. Todėl norime, kad ja mėgautųsi vis daugiau žmonių ir kad iš savo kompiuterio išspaustų kiek galima daugiau naudos“, – teigė pranešėja.

Rengiant šį atnaujinimą, susitelkta į keturias pagrindines sritis: lengvesnį ir saugesnį kompiuterio naudojimą, platesnį produktyvumo įrankių naudojimą; kūrybą, susisiekimą ir žaidimus, o taip pat ir saugumo nustatymų valdymą.

„Start“

Nuo šiol darbas su „Start“ tampa dar greitesnis. Naudodamiesi „Recommended“ funkcija galėsite lengvai pasiekti dažnai naudojamus ar reikalingus dokumentus.

Taip pat „Start“ meniu norimas programas galėsite sukelti į aplankus, tereikės paspausti ir tempti programėlę į norimą vietą. Aplankus galėsite pavadinti taip, kaip jums patogiausia, ir lengvai pridėti dar daugiau programėlių. Jei aplanko jums nebereikia, nutempkite programėles iš jo.

„Start“ meniu galėsite suasmenininti. Šią funkciją rasite nustatymuose – jei „Start“ meniu norite matyti daugiau programėlių ar tinklalapių, pasirinkite „See more pins“, o jei jums svarbiau rekomenduojamos programelės – „More reccomendations“.

„File explorer“

Tai dar vienas įrankis, kurį, anot pranešėjos, buvo siekiama patobulinti. „File explorer“ dizainas buvo pakeistas – „Quick access“ skiltyje galime matyti neseniai naudotus ir „pinned“ (liet. prisegtus) aplankus, o „Favorites“ skiltyje – svarbiausius dokumentus. Norint dokumentui suteikti „Favorite“ statusą, tereikia jį paspausti dešiniuoju pelės klavišu ir pasirinkti „Select favorites“.

„File explorer“ įrankį papildo ir dar viena funkcija, kurios, anot pranešėjos, itin laukė vartotojai – „Tabs“. Dabar naviguoti tarp aplankų bus daug lengviau – anksčiau, norint tai padaryti, reikėdavo pelytę spustelti ne vieną kartą.

„Smart app control“

Naudodamiesi šia funkcija vartotojai galės be jokių rūpesčių parsisiųsti norimą programėlę. „Smart app control“ blokuoja nepatikimų ir kenkėjiškų programėlių siuntimąsi. Bandant parsisiųsti nesaugią programėlę, vartotojas savo „Notification center“ iškart matys pranešimą, nurodantį, kad šią programėlę siųstis rizikinga.

„Do not disturb“

Pranešėjos teigimu, dabar gyvename informacinio pertekliaus pasaulyje, tad su „Windows 11“ susikaupti bus lengviau. Nustatymuose galite įjungti „Do not disturb“ (liet. „Netrukdyti“) funkciją, kuri užtildo visus pranešimus.

Galite pasirinkti, kad ji įsijungtų automatiškai, pavyzdžiui, kasdien ne darbo valandomis arba žaidžiant žaidimus. Vartotojas pats gali pasirinkti, kokius pranešimus jis nori gauti – jei laukiate svarbaus skambučio, galite nustatyti, kad tos programėlės pranešimai nebūtų užtildyti.

Jei norite patikrinti, kokius pranešimus gavote, kol „Do not distrub“ funkcija buvo įjungta, patikrinkite „Notification center“ – visi jie bus ten.

Prieinamumas

Pasak pranešėjos, „Windows 11“ – labiausiai prieinama šios operacinės sistemos versija. Pristatyta funkcija „Voice access“, leidžianti kompiuterį valdyti vien balsu. Kalbėdami galėsite įjungti ir išjungti programas, rašyti, sumažinti langus ir daug daugiau.

Tačiau tai ne vienintelė funkcija, palengvinanti naudojimąsi kompiuteriu tiems, kam to reikia. Pristatyta ir subtitrų funkcija, veikianti visose programose ir su bet kokiu garso įrašu. Ją įjungti galima nustatymuose arba paspaudus mygtukų „Control+Windows+Alt“ kombinaciją.

Subtitrai veikia vartotojui kalbant – ekrano viršuje realiu laiku matysite viską, ką sakote. Taip pat ją naudoti galima ir žiūrint vaizdo įrašus, pavyzdžiui, „YouTube“ platformoje.

„Focus“

Tai funkcija, integruota į kalendoriaus programėlę. Ją įjungęs vartotojas gali nustatyti, kuriam laikui nori susikaupti, tuomet įsijungia laikmatis. Ši funkcija, pasak pranešėjos, skirta teigiamų įpročių ugdymui ir susitelkimo didinimui.

Momentinis išdėstymas

Kartais naudodamiesi kompiuteriu įsijungiame per daug įvairiausių langų ir pradedame maišytis. Tam skirta „Snap Layouts“ funkcija, kuri tvarkingai ekrane išdėsto norimus langus. Momentinio išdėstymo meniu matysite kelias langų išdėstymo versijas.

„ClipChamp“

Nuo šiol operacinėje sistemoje iškart yra integruota „ClipChamp“ vaizdo įrašų redagavimo programėlė – čia rasite naujus redagavimo šablonus, filtrus ir įrankius, kuriuos lengva naudoti.

Vaizdo skambučiai

Pristatymo pabaigoje pranešta, jog dėl „Windows Studio Effects“ ir dirbtinio intelekto vaizdo skambučiai dabar bus dar malonesni. „Portrait Blur“ funkcija padeda vartotojui išlikti sufokusuotam, todėl vaizdo skambučio metu fonas už vartotojo tampa neryškus, „Eye Contact“ funkcija padeda kalbantiesiems palaikyti akių kontaktą, o „Automatic Framing“ – išlikti centre, net jei kalbėdami ir judate.

Anot pranešėjos, čia aprašytos funkcijos – svarbios, tačiau toli gražu ne visos, kurias pamatysime naujajame „Windows 11“ atnaujinime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.