Pristatydami „S24“ kartą, „Samsung“ pažadėjo naują erą. Štai ką tai reiškia iš tiesų

Sausio 17 d. oficialiai pristatyta nauja „Samsung“ flagmanų karta – „Samsung 24“, „Samsung 24+“ ir „Samsung Ultra“. Pristatymo žurnalistams metu „Samsung Lietuva“ atstovai kalbėjo apie tai, kad su šia serija „Samsung“ žengia į naują erą – ir netrukus paaiškėjo, ką jie tiksliai turi omenyje.

 A. Rutkausko nuotr.
 A. Rutkausko nuotr.
 A. Rutkausko nuotr.
 A. Rutkausko nuotr.
 A. Rutkausko nuotr.
 A. Rutkausko nuotr.
 „Galaxy S24“ dirbtinis intelektas.<br> „Samsung“ nuotr.
 „Galaxy S24“ dirbtinis intelektas.<br> „Samsung“ nuotr.
 „Galaxy S24 Ultra“ dirbtinis intelektas.<br> „Samsung“ nuotr.
 „Galaxy S24 Ultra“ dirbtinis intelektas.<br> „Samsung“ nuotr.
 „Samsung“ atstovai minėjo, kad lyginant kadrą, atkuriama net dalis į kadrą nepatekusio veido. Realybėje rezultatas nebuvo labai džiuginantis.<br> A. Rutkausko nuotr.
 „Samsung“ atstovai minėjo, kad lyginant kadrą, atkuriama net dalis į kadrą nepatekusio veido. Realybėje rezultatas nebuvo labai džiuginantis.<br> A. Rutkausko nuotr.
 „Galaxy S24 Ultra“ telefonai.<br> „Samsung“ nuotr.
 „Galaxy S24 Ultra“ telefonai.<br> „Samsung“ nuotr.
 „Galaxy S24“ telefonai: „S24 Ultra“, „S24+“ ir „S24“.<br> „Samsung“ nuotr.
 „Galaxy S24“ telefonai: „S24 Ultra“, „S24+“ ir „S24“.<br> „Samsung“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Jan 17, 2024, 8:01 PM

DI era

Iki šiol praktiškai visi išmaniųjų telefonų gamintojai varžėsi savo techniniais parametrais – procesoriais, kamerų moduliais, fizinėmis įrenginių galimybėmis. Šiais metais pristatydami naujuosius telefonus „Samsung“ žengė nauju keliu: labiausiai akcentavo dirbtinio intelekto suteikiamas galimybes. Ir nors dalis funkcijų jau matyta pas konkurentus ar trečiųjų šalių programėlėse, galima tikėtis, kad šįkart kalbama apie kokybės ir patogumo šuolį – na bet tai galu gale parodys testai.

Pavyzdžiui, pristatomojoje demonstracijoje buvo parodytas scenarijus, kai žiūrint filmą, vartotojas tiesiog apibrėžia objektą kadre, ir DI suranda objektą žiniatinklyje – pavyzdžiui, kokios veislės tai šuo. Įdomu, kaip tai veiks realybėje, nes, pavyzdžiui, „Netflix“ neleidžia daryti ekrano nuotraukų, tad įdomu, ar „Samsung“ DI veikia kažkokiu atskiru sluoksniu.

Taip pat žadamas vertimas balsu realiu laiku, abiem pokalbio pusėms – ir net vertimo stenografavimas – tačiau tik daugmaž tarp 15 kalbų (anglų, ispanų, indų ir kt.), ir lietuvių kalbos kol kas čia nėra (ir vargu, ar galima tikėtis, kad artimiausiu metu bus. Mažos vartotojų bazės problema).

Tiesa, didelis privalumas – visa tai veikia paties įrenginio ribose, tad jei viskas taip, kaip skelbiama, susikalbėti su angliškai nemokančiu senoliu brahmanu bus galima net ir giliai Indijos provincijoje įsikūrusiame kaimelyje, kur neveikia interneto ryšys. Tiesa, prieš tai reikės susidiegti kalbų paketus.

Dar žadamas įeinančių ir išeinančių pokalbių vertimas realiuoju laiku, veikiantis su trečiųjų šalių programėlėmis.

Dar viena žadama naujovė – DI teksto redagavimas keičiant teksto stilių. Daugmaž, parašai pradinį tekstą, o jis tau pateikia kelis variantus visiškai skirtingu „tonu“ – formaliai, socialiniams tinklams (sako, gali net parinkti grotažymes) ir panašiai.

Taip pat žadamas programėlėje „Samsung Notes“ DI atliekamas užrašų struktūrizavimas – ir net tokio virtualaus užrašo viršelis su santrauka. Be to, žadama, kad DI galės pateikti ir glaustas peržiūrimų interneto svetainių santraukas.

Dar vienas dalykas, kuris, deja, kol kas neįmanomas su lietuvių kalba – automatinis pokalbio įrašo stenografavimas, vertimas ir net santrauka. „Samsung“ piešia scenarijų, kai, tarkime, vyksta įmonės ar skyriaus susirinkimas, jis programėle įrašomas, ir visa tai konvertuojama į tekstą, kuris esant reikalui, gali būti išverstas į kitą kalbą ir net padaroma jo santrauka. Pats transkribavimas veikia pačiame telefone, bet jau vertimui ir santraukų kūrimui reikalingas internetas.

Na ir kaip be generatyvinio DI. „Samsung“ pristato ir savo ekrano užsklandų kūrimo įrankį – grubiai tariant, „Midjourney“ ar „DALL-E“ analogą (kokiu DI varikliu konkrečiai naudojasi „Samsung“ – neaišku“).

Dar viena pristatyta funkcija – nuotraukų redagavimas pradedant DI: kadro lygiavimas, objekto perkėlimas ar dydžio keitimas. Tačiau kiek teko išbandyti pristatymo metu, jis ne visada suveikia taip, kaip reikėtų: pavyzdžiui, „Samsung“ atstovai minėjo, kad lyginant kadrą, atkuriama net dalis į kadrą nepatekusio veido. Realybėje rezultatas nebuvo labai džiuginantis:

Bet žinoma, visa tai išbandyti ir įvertinti reikės daugiau testų.

„Geležis“

„S24“, „S24+“ turi stipresnio aliuminio korpusą (žadama, kad 10 proc. tvirtesnį už 23 kartą), „S24 Ultra“ – titaninį korpusą, kuris 50 proc. stipresnis už „S23 Ultra“. Korpusai bus keturių spalvų: juodos, pilkos, violetinės ir geltonos.

„Samsung“ giriasi, kad 24 serijos baterijose ir garsiakalbiuose naudojamas perdirbtas kobaltas, neodimis, geležis ir varis, o taip pat tvirtina, kad perdirbto metalo rėmas užtikrina didesnį atsparumą (gaila, taip ir nepaaiškina, kokiu būdu).

„S24 Ultra“ turi keturias galines kameras – 12 MPix F2.2 itin plataus kampo, 200 MPix F 1.7 2x optinio priartinimo plataus kampo, 10 MPix F 2.4 3x priartinimo telekamerą ir 50 MPix F 3.4 5x priartinimo telekamerą (tad žadamas bendras iki 10x optinis priartinimas).

„S24“ ir „S24+“ turi tris galines kameras: 12Mpix F 2.2 itin plataus kampo, 50 MPix F 1.8 plataus kampo su 2x optiniu priartinimu ir 10 MPix F 2.4 3x priartinimo telekamerą.

„Samsung“ teigia, kad priartintų nuotraukų kokybės užtikrinimui naudoja ir DI.

Taip pat eilinį kartą skelbiama naktinės fotografijos kokybės pagerinimas – ypač priartintose nuotraukose, portretuose.

„S24 Ultra“ telefonuose veiks „Snapdragon 8 Gen 3“ lustas, „S24“ ir „S24+“ – „Exynos 2400“, kuris, „Samsung Lietuva“ vadovo Simono Skūpo teigimu, yra galingesnis už „Snapdragon 8 Gen 2“. Žadama, kad lyginant su „S23 Ultra“, „S24 Ultra“ NPU bus 40 proc., GPU – 30 proc., o CPU – 20 proc. galingesnis. Be to žadama beveik dvigubai didesnė aušinimo sistema ir „ray tracing“ technologijos palaikymas.

Taip pat skelbiama, kad padidintas ekrano ryškumas – teigiama, kad Saulės šviesoje jis bus iki 48 proc. ryškesnis.

„S24 Ultra“ turi 6.8“ (17,3 cm), „S24+“ – 6.7“ (17 cm), o „S24“ – 6.2“ (16,8 cm) ekranus, visi pasižymi dinaminiu 1–120 Hz dažniu.

Kalbant apie baterijas – „S24 Ultra“ įmontuota 5000 mAh (iki 30 val. video atkūrimo, iki 95 val. audio atkūrimo), „S24+“ – 4900 mAh (iki 31 val. video atkūrimo, iki 92 val. audio atkūrimo), o „S24“ – 4000 mAh (iki 29 val. video atkūrimo, iki 78 val. audio atkūrimo) baterija.

Kalbant apie atmintį – „S24 Ultra“ turi 12 GB RAM ir 256, 512 arba 1TB vidinės atminties, „S24+“ – 12 GB RAM ir 256 arba 512 GB vidinės atminties, o „S24“ – 8 GB RAM ir 128, 256 arba 512 GB vidinės atminties.

„S24 Ultra“ tebeturi iš „Note“ serijos paveldėtą rašiklį.

Išvados

„Samsung“ bando eiti koja kojon su šiuolaikinėmis tendencijomis, ir dabar vartotojus bandys sugundyti tuo, kuo jau metus dūzgia visas technologijų pasaulis – dirbtiniu intelektu. Pristatymo žurnalistams metu parodyti siūlomi DI sprendimai ir patirtys nėra kažkuo originalios, bet jei jos veiks taip, kaip žadama – reikia pripažinti, jos gali būti naudingos, ypač tiems, kurių gyvenimas neapsiriboja vien Lietuvos ribomis.

Tačiau pagirtinu sprendimu tampa tai, kad kai kurie tikrai reikšmingi DI sprendimai vykdomi ne kažkur debesijoje, bet pačiame įrenginyje: tai užtikrina ir privatumą, ir leidžia veikti be interneto ryšio.

Technine (techninės įrangos) prasme „Samsung“ po truputį progresuoja – bet panašu, kaip ir dauguma gamintojų dabar, žengia nedideliais saugiais žingsniais, o ne daro revoliucijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.