Paslaptingas objektas pirmojoje „Curiosity“ nuotraukoje įkaitino aistras

Pati pirmoji nuotrauka, marsaeigio „Curiosity“ padaryta vos po kelių akimirkų po nusileidimo raudonojoje planetoje, sužadino mokslinės fantastikos mėgėjų protus, rašo newsru.com. Nuotraukoje buvo užfiksuotas mįslingas objektas – neaiškaus kontūro „dėmė“, iškilusi virš horizonto. Sprendžiant pagal atstumą, iš kurio buvo padaryta nuotrauka, objektas turėjo būti nemažas. Paslaptingumo pridėjo ir tas faktas, kad kitoje nuotraukoje, kur užfiksuota ši planetos paviršiaus dalis, padarytoje po dviejų valandų, jokios „dėmės“ nėra.

Nuotraukoje buvo užfiksuotas mįslingas objektas – neaiškaus kontūro „dėmė“, iškilusi virš horizonto.<br>"Reuters"
Nuotraukoje buvo užfiksuotas mįslingas objektas – neaiškaus kontūro „dėmė“, iškilusi virš horizonto.<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 9, 2012, 12:28 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 11:59 AM

Atrodytų, tarsi marsietis iš Herberto Wellso „Pasaulių karo“ būtų pastebėjęs Žemės gyventojus ir savo trimis kojomis paskubėjęs dingti iš akiračio, juokavo entuziastai. Tačiau interneto forumuose pasipylė ir visai rimti svarstymai, kas galėtų būti tas paslaptingasis objektas. Variantų spektras platus – nuo blyksnių ir optinių efektų iki tiesiog nešvaraus objektyvo, žinoma, paliekant ir stebuklo galimybę.

Tačiau viltis sudaužė specialistai, išaiškinę, iš kur Marso horizonte atsirado „dėmės“. Vienas iš „Curiosity“ projekto dalyvių pasakė, kad tiesą pavyko nustatyti pasitelkus nuotraukas, padarytas iš Marso orbitos ir paskelbtas NASA puslapyje.

Į palydovo darytą nuotrauką pakliuvo visi aparato, kuris nuleido marsaeigį, elementai. Sprendžiant pagal nuotrauką, į pietvakarius nuo „Curiosity“ nukrito parašiutas, kuriuo marsaeigis leidosi Marso atmosfera. Pietryčiuose nusileido šiluminis skydas, kuris nuo marsaeigio atsiskyrė dar prieš nusileidžiant, kad „Curiosity“ galėtų išskleisti savo navigacijos radarą. Beje, šiluminis skydas tapo vienu iš pirmųjų objektų, nufotografuotų aukšta rezoliucija.

O į šiaurės vakarus maždaug už 600 metrų nukrito variklis, lėtinęs marsaeigio kritimą paskutinėmis nusileidimo sekundėmis. Šita nuleidžiamo aparato „pakopa“, šiek tiek primenanti raketų antgalius, lydėjo „Curiosity“ iki mažiausio įmanomo aukščio, tara „išspjovė“ marsaeigį, ir jis pakibo ant lynų, kuriais ir nusileido ant Marso paviršiaus. O variklis pasitraukė į saugų atstumą ir ten nukrito – priešingu atveju jis būtų sukėlęs milžinišką dulkių debesį, kuris būtų galėjęs pakenkti marsaeigiui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.