NASA įminė Mirties slėnyje judančių akmenų paslaptį

NASA geologai tvirtina įminę vieną sudėtingiausių gamtos mįslių - „judančių akmenų“ fenomeną JAV Mirties slėnyje, esančiame išdžiūvusio ežero dugne.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 17, 2013, 6:39 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 10:46 AM

Didžiuliai rieduliai, kai kurie sveriantys daugiau kaip 300 kg, kažkokiu paslaptingu būdu persikelia patys, daugiau kaip šimtą metų neduodami ramybės mokslininkų protams ir suteikdami pagrindą atsirasti daugybei mitų bei antgamtinių teorijų.

Pažymėtina, kad paties akmenų judėjimo iki šiol niekam nėra tekę pamatyti. Tačiau faktą, kad akmens luitai tikrai juda, akivaizdžiai išduoda smėlėtame ežero dugne palikti pėdsakai.

Profesorius Ralphas Lorenzas iš Johnso Hopkinso universiteto 2006 m. agentūrai NASA Mirties slėnyje atliko tyrimus. Jo manymu, „judančių akmenų“ paslaptis – kad žiemą jie apsidengia ledu, o atšilus čiuožia paviršiumi papūtus vėjo gūsiams, rašo „Daily Mail“.

Savo teoriją mokslininkas sukūrė remdamasis paprastu eksperimentu, kurį atliko savo namuose. Jis užšaldė vandenyje nedidelį akmenį taip, kad jo dalis liktų virš vandens. Po to jis apvertė jį ir padėjo į nedidelį baseiną su trupučiu vandens ir smėlio ant dugno, taip sukurdamas sąlygas, panašias ežero dugne per atšilimą. Ledas leido akmeniui gana lengvai „plaukioti“ baseino paviršiumi „purve“. Kad akmuo pradėtų judėti, pakakdavo nedidelio pūstelėjimo.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.