Adomas ir Ieva gyveno tuo pat metu, bet nesusitiko

Mokslininkai tvirtina, kad Adomas ir Ieva gyveno tuo pačiu metu Afrikoje, bet greičiausiai niekada nesusitiko, rašo „Daily Mail“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 6, 2013, 4:07 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 3:10 AM

Anksčiau buvo manoma, kad „Y chromosomos Adomas“ (Y chromosoma yra perduodama išskirtinai per vyrišką liniją) ir „mitochondrijos Ieva“ (nors šias ląstelės dalis - mitochondrijas - turi ir vyrai, ir moterys, jos paveldimos tiktai iš motinos) - paskutiniai bendri vyrų ir moterų protėviai – gyveno visiškai skirtingu metu.

Bet naujas tyrimas, kuriame dalyvavo 69 vyrai iš viso pasaulio, parodė, kad „Adomas“ su Y chromosoma vaikščiojo Žemėje prieš 120 tūkst.-156 tūkst. metų, taigi, gerokai anksčiau, nei buvo manoma.

Tai priartina jį prie Ievos, kuri, manoma, gyveno prieš 99 tūkst.-148 tūkst. metų.

Anksčiau manyta, kad paskutinis bendras vyrų protėvis galėjo gyventi prieš 50 tūkst.-115 tūkst. metų.

Genetikos profesorius Carlosas Bustamante'as iš Kalifornijos Stanfordo universiteto sakė: „Ankstesnis tyrimas rodė, kad vyrų paskutinis bendras protėvis gyveno gerokai vėliau nei moterų. Bet dabartinis mūsų tyrimas rodo, kad jie galėjo gyventi panašiu laiku“.

Mitochondrijos Ieva ir Y chromosomos Adomas yra du individai, kurie perdavė savo genomus vėliau po pasaulį išplitusiai žmonijai.

Bet daugelį jų egzistavimo aspektų, taip pat ir tai, kada jie gyveno, gaubė paslaptis.

Mokslininkai palygino Y chromosomos variacijas tarp dalyvių iš devynių toli viena nuo kitos esančių pasaulio vietų, taip pat ir tokių, kur žmonės atsirado palyginti neseniai – Namibijos, Kongo, Gabono, Alžyro, Pakistano, Kambodžos, Sibiro, Meksikos.

Nors Adomo ir Ievos vardai kelia asociacijas su pora, kurių vaikai apgyvendino pasaulį, iš tiesų jie nebuvo vieninteliai tuo metu gyvenę vyras ir moteris, taip pat ne vieninteliai, kurių palikuonys yra šiandieniniai žmonės.

Jiems tiesiog pasisekė per tūkstančius metų perduoti savo Y chromosomą ir mitochondrijos genomą daugeliui iš mūsų.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.