Geriausias vaistas nuo Alzheimerio – karštas šokoladas

Dauguma sveikuolių teigia, kad saldumynai – didžiausi žmogaus sveikatos priešai. Tačiau pasirodo, kad ne visuomet taip sakyti yra teisinga. Mokslininkų teigimu, šokoladas yra labai geras būdas seniems žmonėms kovojant su silpnaprotyste, rašo „The Daily Mail“.

Pasirodo, kad šokoladas, o ypač karštas, gali pagreitinti kraujo cirkuliaciją.<br>123rf nuotr.
Pasirodo, kad šokoladas, o ypač karštas, gali pagreitinti kraujo cirkuliaciją.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 9, 2013, 8:49 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 1:01 AM

Teigiama, kad du puodeliai karšto šokolado – tikras vaistas, galintis pakeisti brangias ir ne visuomet veiksmingas tabletes. Netgi dar daugiau – karštas šokoladas atmintį gali pagreitinti trečdaliu.

Mokslininkai visa tai paaiškina gana paprastai. Pasirodo, kad šokoladas, o ypač karštas, gali pagreitinti kraujo cirkuliaciją.

Harvardo medicinos mokyklos profesorė daktarė Farzaneh Sorond prisipažino, kad mokslininkų pasaulyje vis dar aiškinamasi, kaip kraujas plūsta į žmogaus smegenis ir kokią įtaką tai turi mąstymo greičiui.

„Kiekviena smegenų sritis yra atsakinga už skirtingus sugebėjimus. Kad žmogus įvykdytų tuos sugebėjimus, smegenims reikalingas skirtingas energijos kiekis. O tam reikalinga greita kraujotaka. Gilesnės žinios apie visus šiuos smegenų ir kraujotakos procesus padėtų pagaminti veiksmingesnius vaistus ir sėkmingiau kovoti su tokiomis ligomis, kaip Alzheimeris“, – įsitikinusi F.Sorond.

Mokslininkė pasakoja, kad jos komandos atliktame tyrime dalyvavo 60 savanorių, kuriems buvo apie 73 metai, tačiau dalyviai niekuomet nebuvo sirgę silpnaprotyste. Visą mėnesį dalyviai gėrė saldžią kakavą. Po šio laikotarpio buvo analizuojami tų žmonių smegenų ir kraujotakos pakitimai. Nustatyta, kad beveik trečdalio visų dalyvių sveikata pagerėjo – 8,3 proc. pagreitėjo kraujotaka.

Vėliau tyrimas buvo šiek tiek pakeistas, kad rezultatai būtų dar aiškesni. Iš pradžių savanoriai turėjo gerti kakavą be cukraus, buvo pastebėta, kad jokių pokyčių kraujotakai tokia kakava neturėjo. Paskui kakava buvo pasaldinta – tada pastebėta, kad pagreitėjo savanorių atmintis.

Tyrėjai pripažįsta, kad ateityje tokie eksperimentai turėtų būti tęsiami.

Tiesa, remiantis anksčiau atliktų tyrimų duomenimis, pastebėta, kad tie žmonės, kurie labai mėgsta juodąjį šokoladą, kur galima rasti apie 60–70 proc. kakavos, mažiau rizikuoja susirgti diabetu. Taip pat jie gali būti beveik tikri, kad neturės bėdų dėl aukšto kraujospūdžio. Taigi akivaizdu, kad šokolado daugiau smaguriauti turėtų tie žmonės, kurie jaučia, kad kenčia dėl padidėjusio kraujospūdžio.

Tačiau skeptikai teigia, kad juodasis šokoladas nėra toks jau ir geras vaistas. Pasak jų, net jeigu kartais jis ir gali būti naudingas, neigiama jo įtaka daug didesnė. Pats blogiausias dalykas – kalorijos.

Tokias niūrias skeptikų įžvalgas atperka kitas tyrimas, po kurio tapo aišku, kad šokoladas ne tik sumažina kraujospūdį, tačiau pagerina insulino kiekį kraujyje ir sumažina riziką susirgti diabetu.

Parengė Agnė Vasiliauskaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.