Už paranormalių sugebėjimų mokslinį patvirtinimą – milijonas eurų

Vokietijos skeptikų judėjimas pažadėjo milijoną eurų tam, kuris sugebės įrodyti, kad jo sugebėjimai tikri ir išties antgamtiški, ir kad jų neįmanoma paaiškinti moksliškai. Vokietijos paranormalių reiškinių mokslinio tyrimo bendrija jau devynerius metus kviečia žmones atlikti jų sugebėjimo mokslinus išbandymus. Šiemet „egzaminas“ vyko Viurcburgo universitete. Laikyti „paranormalumo egzamino“ pas Rainerį Wolfą ir Martiną Mahnerį atvyko šeši žmonės. Milijono iki šiol negavo niekas – nė vienas paranormalus sugebėjimas iš tiesų toks nebuvo moksliniu požiūriu, rašo 20min.ch.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-09-12 15:54, atnaujinta 2018-02-22 06:49

Du kandidatai atkrito dar prieš oficialios paraiškos pateikimą. Vienas vyras sakė, kad gali sumažinti savo svorį ant svarstyklių dešimčia kilogramų – tereikia tik pritūpti. Mokslininkai vyrukui paaiškino, kad elektroninės svarstyklės svorį matuoja visą pusę sekundės, ir dešimties kilogramų gali trūkti, jeigu tuo momentu kūnas juda aukštyn.

Moteris, galinti 30 sekundžių kaboti pakilusi metrą virš grindų, paraišką atsiėmė be paaiškinimo.

Trečiasis kandidatas prieš egzaminą prarado savo sugebėjimą dėl ligos – priešingu atveju jis būtų galėjęs pajusti, kuris iš 16 kontaktų jo paties padarytoje medinėje dėžėje yra prijungtas prie neigiamo baterijos poliaus.

Kiti trys asmenys, kurie atvyko į Viurcburgą, tiesiog bandė savo laimę. Bandymai buvo nufilmuoti kameromis, atlikti eksperimentai. Jie patys taip pat galėjo atsivesti savo liudininkų.

Pirmasis kandidatas tikėjo, kad su mediniu pagaliuku kambaryje gali aptikti ir nukreipti „magnetinius laukus“. Bet iš 50 bandymų tik 30 buvo sėkmingi. Kad iš rezultato būtų galima daryti statistinį apibendrinimą, sėkmingi turėjo būti bent 40 kartų.

Kitas vyras žadėjo su savo lazdele atspėti, kurioje iš dešimties dėžučių yra stiklinė su vandeniu. Iš dvidešimties bandymų nesėkmingi buvo 13 – septynių pataikytų atvejų nepakako gauti milijonui. Po šios nesėkmės jis atsisakė demonstruoti kitą savo „antgamtinį“ sugebėjimą – atspėti kitų žmonių gimimo datas, aiškindamas, kad yra per daug išsekęs.

Paskutinis milijono eurų pasigviešęs antgamtinių sugebėjimų meistras buvo garbaus amžiaus pensininkas, tvirtinęs, kad su virgule gali po nepermatomu indu aptikti „spindintį akmenį“. Kai kandidatui nepavyko, R.Wolfas pasiūlė pensininkui pabandyti kitaip. Šį kartą jis nepaslėpė jokio akmens, bet pasakė, kad jis padėtas viduryje. Suprantama, vyro virgulė sureagavo, ir jis užtikrino, kad akmuo tikrai ten. Kai sužinojo, kad jokio akmens šį kartą nebuvo iš viso, senelis liko šokiruotas ir sakė, kad sugriuvo jo pasaulis. Virgulėmis pensininkas užsiiminėjo pastaruosius dešimt metų.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.