Afrikai vilčių suteikė sukurta vakcina nuo maliarijos

Didžiosios Britanijos vaistų gamintojai „GlaxoSmithKline“ sukūrė pirmą pasaulyje vakciną nuo maliarijos ir sieks, kad jau kitais metais būtų leista ja prekiauti. Atlikti tyrimai parodė, kad vakcina padėjo ženkliai sumažinti susirgimo maliarija atvejų tarp Afrikos vaikų, praneša „Reuters“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 9, 2013, 1:47 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 8:13 AM

Po 18 mėnesių stebėjimo nustatyta, kad vakcina, pavadinta RTS,S, tarp mažų vaikų, dalyvavusių tyrime, beveik perpus sumažino susirgimų maliarija skaičių, o tarp kūdikių – apie ketvirtadaliu.

„Remiantis šiais duomenimis, „GlaxoSmithKline“ ketina 2014 m. pateikti paraišką Europos medicinos agentūrai“, - pranešė „GlaxoSmithKline“ atstovai. Vakcina nuo maliarijos buvo kuriama tris dešimtmečius.

Pranešime priduriama, kad Jungtinių Tautų sveikatos agentūra, Ženevoje įsikūrusi Pasaulio sveikatos organizacija nurodė, kad rekomenduos naudoti vakciną RTS,S nuo 2015 m. pradžios, jeigu Europos medicinos agentūra pritars paraiškai dėl licenzijos.

Maliarija – uodų platinama liga, kasmet nusinešanti šimtus tūkstančių žmonių gyvybių, daugiausiai vaikų iš skurdžiausių subsacharinės Afrikos dalių. Pasak mokslininkų, geriausias būdas išnaikinti šią ligą būtų efektyvi vakcina.

Tiesa, RTS,S vakcina dar turės būti tobulinama. Paskutinio tyrimų etapo, kuriame dalyvavo 6537 kūdikiai nuo 6 iki 12 savaičių amžiaus, rezultatai parodė, kad skiepas suteikė tiktai nedidelę apsaugą – susirgimų skaičius sumažėjo tiktai 30 proc.

Pietų Afrikos Durbano medicinos centre antradienį buvo pristatyti maliarijos tyrimo, kuriame dalyvavo beveik 15,5 tūkst. vaikų iš septynių šalių, rezultatai. Tai didžiausias kada nors Afrikoje atliktas klinikinis tyrimas.

RTS,S vakcina buvo sukurta bendradarbiaujant su pelno nesiekiančia PATH skiepų nuo maliarijos iniciatyva ir parėmus Billo ir Melindos Gatesų fondui.

„Milijonai susirgusiųjų maliarija perpildo mūsų ligonines. Nors žengiame į priekį, mums reikia daugiau priemonių kovoti su šita baisia liga“, - sakė tyrimui vadovavęs Halidou Tinto iš Burkina Faso.

Ankstesnių tyrimo etapų rezultatai parodė, kad vakcinos efektyvumas, praėjus 6 mėnesiams po vakcinacijos, buvo 65 proc., o 17 mėnesių vaikams – jau tik apie 50 proc.

Laikui bėgant, RTS,S vakcinos efektyvumas silpsta. Sulaukus 4 metų, apsaugoti yra tik 16,8 proc. vaikų.

Nepaisant to, vakcina turėtų tapti reikšmingu maliarijos kontroliavimo būdų, šalia jau naudojamų priemonių - tinklelių nuo uodų, insekticidų ir vaistų nuo maliarijos. RTS,S, būdama ne absoliučiai veiksminga, nepakeis egzistuojančių prevencijos būtų, bet juos papildys.

Gamintojai žada, kad vakcinos kainą sudarys jos gamybos kaina ir papildomi 5 procentai – pastarieji bus skiriami tolesniems maliarijos tyrimams.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.