Privilioti jaguarams mokslininkai naudoja „Calvin Klein“ kvepalus

Nikaragvos džiunglių gilumoje dirbantis ir gyvūnus fotografuojantis mokslininkas naudoja ypatingą gudrybę privilioti jaguarams. Jis atrado, kad jaguarai jaučia silpnybę kvepalams. Ir ne bet kokiems, o vyriškiems „Calvin Klein Obsession“, rašo 20min.ch.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 12, 2013, 10:05 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 5:33 AM

Jaguaras – įspūdingas gyvūnas. Kartu su uodega jo ilgis gali siekti 260 cm, o aukštis – iki 70 cm. Ši 185 kg sverianti laukinė katė – didžiausia Amerikos kontinente ir trečia pagal dydį pasaulyje, nusileidžianti tiktai tigrui ir liūtui. O pagal sukandimo jėgą jaguaras – netgi pirmasis pasaulyje. Jo dantys lengvai sutraiško vėžlio kiautą ar aukos kaukolę. Taigi, su šiuo gyvūnu verčiau ir nesusitikti.

Tačiau jaguarai yra labai reti, be to, aktyvūs naktį, todėl juos tiriantys mokslininkai jiems paspendžia kamerų „spąstus“. Šios kameros automatiškai nufilmuoja naktinius gyvūnus, naudodamos infraraudonuosius spindulius, kurių dauguma žinduolių ir paukščių nemato. Taip mokslininkai gali gyvūnus tirti jų natūralioje aplinkoje.

Biologas Miguelis Ordenana iš Los Andželo Gamtos istorijos muziejaus taip pat spendžia jaguarams kamerų „spąstus“. Tačiau retos ir po teritoriją plačiai klajojančios laukinės katės nedažnai pakliūva į kamerų akiratį. Bet mokslininkas sugalvojo, kaip jas prisivilioti. Jo paslaptis - „Calvin Klein Obsession“ kvepalai vyrams.

Šie kvepalai taip susuka jaguarams galvas, jog jie atsiranda tiesiai priešais automatines kameras. Pasak M.Ordenanos, Niujorko Bronkso zoologijos sode vienas mokslininkas tyrė įvairių kvepalų poveikį jaguarams ir atrado, kad „Obsession“ juos veikia kaip magnetas.

Šių kvepalų paslaptis, matyt, yra sudėtyje esantys cibetonas (muskusas) ir vanilės ekstraktas. Cibetonas yra viena seniausiai kvepalams naudojamų kvapiųjų medžiagų. Pradžioje jis buvo gaunamas iš civetų (viverinių šeimos žinduolių, artimų katėms) liaukų išskyrų.

„Manome, kad civetono kvapas primena jaguarų teritorijos žymėjimo kvapą, todėl šios plėšrios katės suvokia jį kaip savo“, - aiškina mokslininkas. O vanilė tiesiog sužadina plėšriųjų kačių smalsumą, ir tai visada suveikia.

Paklaustas, ar pats Nikaragvos džiunglėse bijo kvėpintis „Obsession“ kvepalais, M.Ordenana sako: „Man visiškai tas pats, nes šansai sutikti jaguarą yra labai maži“.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.