Ozono skylė stabilizuojasi, bet užsilopys tik 2070-aisiais

Ozono skylė nustojo didėti dar praėjusio amžiaus paskutinį dešimtmetį, bet mokslininkai teigia, kad ji galutinai išnyks tik po daugiau nei 50 metų.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-12-18 06:00, atnaujinta 2018-02-19 18:58

Ozono sluoksnis saugo planetą nuo žalingų ultravioletinių spindulių. Dar prieš ketvirtį amžiaus buvo pasirašytas Monrealio protokolas dėl ozono sluoksnį ardančių medžiagų draudimo. Ir nors situacija gerėja, apčiuopiamų rezultatų dar teks palaukti.

Freonų kiekis atmosferoje mažėja, bet dar nepasiekė tokio lygio, kad kasmet virš Antarktidos susiformuojanti ozono skylė mažėtų. NASA Goddardo kosminių skrydžių centro mokslininkai pastebi, kad ozono skylė kasmet būna vis kitokio dydžio, bet kalbėti apie jos išnykimą dar anksti.

2006-aisiais ozono sluoksnio skylė buvo rekordinio dydžio, smarkiai išaugusi ji buvo ir 2011 m. Bet pernai ozono skylė susitraukė – jos dydis buvo antras pagal mažumą nuo matavimų pradžios. NASA tyrimai parodė, kad tokiems svyravimams daugiausia įtakos turėjo natūralios meteorologinės sąlygos.

Manoma, kad artimiausius du dešimtmečius ozono skylės dydis ir toliau smarkiai keisis.

„Kelionė nebus tolygi, – sakė NASA atstovė Susana Strahan. – Kelyje pasitaikys griovių, tačiau bendra tendencija yra palanki.“

Tikimasi, kad freonų kiekis atmosferoje iki reikiamo lygio nukris 2015–2030 metais, dėl to ozono skylė pamažu trauksis, o apie 2070-uosius situacija taps pilnai kontroliuojama.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.