Britai kosmose užfiksavo paukščių giesmes primenančius garsus

Britų mokslininkai, įrašę Žemės atmosferą kertančių elektronų skleidžiamus radijo triukšmus, išgirdo šį tą neįprasto: tamsiame, šaltame, vakuuminiame kosmose sklinda paukščių giesmes primenantys garsai.

Viršutinę Žemės atmosferą kertančių elektronų sukuriamas garsas be galo panašus į paukščių giesmes.<br>NASA nuotr.
Viršutinę Žemės atmosferą kertančių elektronų sukuriamas garsas be galo panašus į paukščių giesmes.<br>NASA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Technologijos.lt

Jan 6, 2014, 11:50 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 10:08 PM

Dar negirdėtus garsus, sklindančius kosmoso erdvėje, atskleidė Lesterio kosmoso centro universiteto mokslininkai, o šiam projektui vadovavo Andew Williamsas.

Palydovų įrašyti signalai buvo paversti į mūsų ausiai girdimus garsus. Naudodamasis 2001-ųjų liepos 9-osios dieną palydovų surinktais duomenimis, A.Williamsas sudėjo juos į vieną audio kompoziciją, pavadintą „Choras“. Joje girdimi trumpi didėjančio dažnio tonai, kuriuos sukelia elektronų smūgiai.

Kita kompozicija buvo sukurta palydovu „SOHO“ užregistruotus Saulės vėjo plazmos srautus pavertus garsais. Saulės vėjas – tai elektringųjų dalelių (protonų, elektronų, alfa dalelių) plazmos srautas, sklindantis nuo Saulės. Galimi trumpai trunkantys, greiti pliūpsniai iki 2000 km/s. Tolydinis Saulės vėjas pučia iš vadinamųjų vainiko skylių, o gūsiai tvoskia iš aktyvių sričių, kur juoduoja dėmės ir griaudi žybsniai.

A.Williamsas pastebėjo, kad viršutinę Žemės atmosferą kertančių elektronų sukuriamas garsas be galo panašus į paukščių giesmes. Tuo tarpu žemo dažnio saulės vėjo garsas primena pulsuojantį ritmą, labai panašų į mūsų širdies dūžius.

„Buvau gerokai šokiruotas to, kokie panašūs yra elektronų smūgių į Žemės atmosferą garsai ir paukščių giesmės. Iš tiesų, labai keista girdėti, kad kosmose galima rasti garsų, kurie skambėtų lyg būtų skleidžiami gyvūnų“, – stebėjosi A.Williamsas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.