Ką užfiksavo į ore plevenantį vandens burbulą panardinta kamera?

TKS astronautai nusprendė į ore laisvai plūduriuojantį vandens kamuolį įmerkti vaizdo kamerą ir tuos procesus nufilmuoti iš vidaus.<br>Kadras iš „YouTube“
TKS astronautai nusprendė į ore laisvai plūduriuojantį vandens kamuolį įmerkti vaizdo kamerą ir tuos procesus nufilmuoti iš vidaus.<br>Kadras iš „YouTube“
Daugiau nuotraukų (1)

Technologijos.lt

2014-11-07 15:20, atnaujinta 2018-01-22 01:33

„Tai beprotiška!“ – džiūgavo savo veidus per vandens rutulio sferos sieneles vėliau išvydę neįprasto ir nelauktai įspūdingo eksperimento autoriai.

Susidomėję, kokie vandens paviršiaus tempimo procesai vyksta nesvarumo būklėje (mikrogravitacijos sąlygomis), trys Tarptautinės kosminės stoties (TKS) astronautai nusprendė į ore laisvai plūduriuojantį vandens kamuolį įmerkti vaizdo kamerą ir tuos procesus nufilmuoti iš vidaus.

Eksperimentą Steve'as Swansonas, Reidas Wisemanas ir Alexanderis Gerstas atliko praėjusią vasarą, 40-osios ekspedicijos metu.

Skriejant kosmine orbita aplink Žemę, planetos trauka sumažėja tiek, kad skysčiai pradeda plūduriuoti ore ir įgyja sferos pavidalą. Kadangi Žemės trauka skysčius orbitoje veikia kitaip nei ant Žemės paviršiaus, pasikeičia ir skysčio paviršiaus įtempimo procesai. Vandeniliniai ryšiai tarp vandens molekulių natūraliai traukia molekules vieną prie kitos ir jos susiburia į sferinę struktūrą, kuri pasižymi mažiausiu paviršiaus plotu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.