Ant kometos nutūpęs zondas įsitaisė patogiai, bet netvirtai

Europos mokslininkai ketvirtadienį skelbia gaunantys duomenis iš kosminio zondo „Philae“, kuris vakar nutūpė ant 67P/Čuriumovo-Gerasimenko kometos, nors prisitvirtinti prie jos paviršiaus aparatui nepavyko.

„Philae“ atsiųstoje nuotraukoje matyti, kaip kometa atrodo iš zondo nusileidimo vietos.<br>ESA nuotr.
„Philae“ atsiųstoje nuotraukoje matyti, kaip kometa atrodo iš zondo nusileidimo vietos.<br>ESA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Nov 13, 2014, 1:35 PM, atnaujinta Jan 21, 2018, 1:58 PM

Misijos vadovai Vokietijos mieste Darmštate trečiadienį informavo, kad kosminis zondas „Philae“ nesugebėjo tvirtai prikibti prie kometos paviršiaus, tačiau vis tiek atsiuntė mokslinių duomenų.

Paaiškėjo, kad iš tiesų „Philae“ atliko tris „nusileidimus“. Pirmą kartą kometos paviršių jis pasiekė apie 17.33 val. Lietuvos laiku, tačiau, nesuveikus harpūnams, nuo jo atšoko. Prie kometos jis grįžo po beveik dviejų valandų ir vėl nežymiai pakilo, o galiausiai ant paviršiaus nutūpė 19.33 val. Lietuvos laiku.

Tyrėjai aiškinasi, kodėl harpūnai nesuveikė. Jie kelia prielaidą, kad 100 kg sverianti kibernetinė laboratorija galbūt įklimpo minkštame į smėlį panašiame grunte arba yra tik silpnai prigludusi prie kometos paviršiaus.

Artimiausiu metu tikimasi sužinoti tikslią zondo buvimo vietą ir jo būklę.

Sulaukė NASA sveikinimo

Tai buvo pirmas kartas per kosminių tyrimų istoriją, kai žmogaus sukurtas aparatas nusileido ant kometos branduolio, pradedant naują reikšmingą etapą itin ilgos trukmės misijoje, per kurią bus ieškoma atsakymų į daugelį klausimų apie Saulės sistemos evoliuciją.

Trečiadienį Europos kosmoso agentūra (ESA) džiugiai paskelbė apie istorinį nusileidimą, o JAV nacionalinė aeronautikos ir kosmoso administracija (NASA), kuri yra sėkmingiausia pasaulyje kosmoso agentūra, turinti daug patirties rengiant sudėtingus nusileidimus ant dangaus kūnų, tai pat negailėjo pagyrimų „Philae“ operacijai.

„Philae“, kuriame sumontuota 10 tyrimų prietaisų, turėtų atlikti pirmuosius mokslinius eksperimentus ant kometos branduolio. Tie tyrimai vainikuotų itin sudėtingą projektą, kurio įgyvendinimas užtruko ilgiau negu du dešimtmečius.

Nusigauti nuo Žemės iki kometos, kuri skrieja Saulės link 18 km per sekundę greičiu, yra žymus įvykis kosmoso inžinerijoje ir dangaus matematikoje.

1,3 mlrd. eurų (4,49 mlrd. litų) kainavusi „Rosetta“ misija buvo patvirtinta 1993 metais. 2004 metų kovą paleista „Rosetta“ turėjo keturis kartus praskrieti arti Marso ir Žemės, panaudodama jų gravitacijos jėgą, kad įgytų pakankamą greitį ir galėtų prisivyti taikinį. Pasivijusi kometą rugpjūtį, „Rosetta“ kartu su ja skriejo 66 tūkst. kilometrų per valandą greičiu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.