Kaip ESA tyrinėjama kometa atrodytų nutūpusi ant Vilniaus?

Europos kosmoso agentūrai ESA pavyko sukurti istoriją: jos tyrimų aparatas „Philae“ praėjusią savaitę sėkmingai nusileido ant 67P/Čuriumovo-Gerasimenkos kometos paviršiaus. Tikrąjį šios kometos dydį padės suprasti iliustracija, kurioje ji „nutupdyta“ ant Vilniaus. 

Maždaug taip 67P/Čuriumovo-Gerasimenkos kometa atrodytų nusileidusi ant Vilniaus.
Maždaug taip 67P/Čuriumovo-Gerasimenkos kometa atrodytų nusileidusi ant Vilniaus.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Nov 17, 2014, 10:00 AM, atnaujinta Jan 21, 2018, 7:46 AM

2004 metais iš Prancūzijos Gvianos teritorijos buvo paleista raketa su erdvėlaiviu „Rosetta“ ir nuo to laiko nukeliavo beveik 6 milijardus kilometrų. 2011 metais „Rosetta“ nukeliavo per toli nuo Saulės ir kurį laiką buvo „užkonservuota“, kad išsaugotų pakankamą kiekį energijos.

Šiemet „Rosetta“ pagaliau priartėjo prie kometos, o praėjusią savaitę nuo erdvėlaivio atsiskyrė apie 100 kg sveriantis zondas „Philae“. Jis sėkmingai nusileido ant 67P/Čuriumovo-Gerasimenkos kometos paviršiaus.

Tiesa, europiečių mokslininkams nerimą kėlė tai, kad „Philae“ nevisiškai tvirtai įsikabino į kometos paviršių, kur turėjo atlikti įvairius mokslinius eksperimentus. Tikimasi, kad pastarieji padės išplėsti žinias apie gyvybės Žemėje formavimąsi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.