Mokslininkai stebi rečiausią kosminį įvykį

Milijardus kartų už Saulę didesnės juodosios skylės – bene daugiausiai mįslių mokslininkams keliantys objektai kosmose. O tokių milžinių susijungimas yra įdomesnis ir vertingesnis už bet kokį lobį.

Mokslininkai mano užfiksavę dvi viena aplink kitą besisukančias juodąsias skyles.<br>NASA nuotr.
Mokslininkai mano užfiksavę dvi viena aplink kitą besisukančias juodąsias skyles.<br>NASA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 11, 2015, 9:12 PM, atnaujinta Jan 4, 2018, 5:47 AM

Manoma, kad kiekvienos galaktikos centre tūno juodoji skylė, taip pat ir mūsiškiame Paukščių Take. Kartais dvi galaktikos pernelyg suartėja ir susijungia. Tokį reiškinį ir užfiksavo Merilendo universiteto astronomai, kurie mano, kad susijungusių galaktikų juodosios skylės įsisuko į gravitacinį „šokį“.

Apie tai byloja neįprastas pulsuojantis kvazaras, kuris buvo aptiktas po galaktikų susijungimo, rašo Iflscience.com. Kvazarais vadinami aktyvūs galaktikos branduoliai, kurių spinduliavimo energijos šaltinis yra medžiagos akrecija į juodąją bedugnę (juodosios skylės, dėl milžiniškos masės ir traukos, ryja visa, kas pasitaiko jų kelyje).

Kokiu būdu jie susidaro ir kodėl kvazarai egzistavo tik ankstyvuoju Visatos plėtimosi laikotarpiu (artimiausias kvazaras yra už 2 mlrd. šviesmečių), mokslininkai nežino.

Mokslininkų dėmesį patraukęs kvazaras PSO J334.2028+01.4075 šviesėja ir tamsėja tarsi blyksinti lempa, tačiau jo periodas siekia ne kelias sekundes, o 542 Žemės dienas (tiek laiko trunka vienas „žybsnis“). Manoma, kad šio kvazaro „namai“ yra 10 mlrd. kartų už Saulę sunkesnė dvinarė juodoji skylė.

Kitaip sakant, tai yra dvi viena aplink kitą besisukančios juodosios skylės. Tolimesni šio objekto stebėjimai mokslininkams gali suteikti vertingų žinių apie juodųjų skylių susijungimus. Teoriniai modeliai nesugeba paaiškinti, kaip turėtų atrodyti toks kosminis įvykis.

Merilendo universiteto baigiamojo kurso studentė ir tyrimo autorė Tingting Liu teigė: „Kompaktiškos dvinarės juodosios skylės-kandidatės atradimas padės geriau suprasti menkai ištirtus galutinius supermasyvių juodųjų skylių susijungimo etapus.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.