NASA patvirtino – Plutoną praskriejęs zondas informaciją siunčia

„New Horizons“ sėkmingai atliko istorinį praskridimą netoli Plutono, pranešė JAV nacionalinė aeronautikos ir kosmoso administracija (NASA), gavusi nekantriai lauktą signalą iš to aparato, rodantį, kad jis veikia.

Plutono vaizdas ir jo „širdis“ vis ryškesnis.<br>NASA nuotr.
Plutono vaizdas ir jo „širdis“ vis ryškesnis.<br>NASA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 15, 2015, 10:13 AM, atnaujinta Oct 26, 2017, 4:33 AM

„Mūsų kosminis aparatas sveikas“, – nurodė šios misijos operacijų vadovė Alice Bowman (Elis Bauman), patvirtinusi, kad buvo užmegztas kontaktas su zondu, nuskriejusiu apie 4,8 mlrd. kilometrų.

„Dabar tolstame nuo Plutono“, – pridūrė ji.

Skrydžio valdymo centre dažnai pasigirsdavo plojimai, kai inžinieriai pranešdavo, kad „New Horizons“ sistemos tinkamai veikia ir palaiko ryšį kaip planuota, priėmę keliomis valandomis anksčiau jo pasiųstą „skambutį namo“.

Branduolinės energijos varomas „New Horizons“, skriejantis greičiau negu bet kuris kitas iki šiol sukurtas kosminis aparatas – apie 49,6 tūkst. km per valandą greičiu – pasiekė savo dešimtmetį trukusios misijos apogėjų maždaug 13 valandų anksčiau, kai praskriejo pro Plutoną.

Pianino dydžio zondas didžiąją dalį antradienio tylėjo, užsiėmęs Plutono fotografavimu, kai skriejo pro tą nykštukinę planetą, valdomas automatiškai.

NASA buvo apskaičiavusi, kad tikimybė prarasti „New Horizons“ dėl susidūrimo su kosminiu objektu yra viena iš 10 000. Netgi susidūrimas su ryžio grūdelio dydžio kosminių dulkių dalele galėjo sugadinti šį 700 mln. JAV dolerių kainavusį aparatą ir jo septynis mokslinius prietaisus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.