Artėja įspūdingiausia naktis per pastaruosius 7 metus

Artimiausiomis naktimis dangaus stebėtojai matys vieno ryškiausių ir gražiausių metų meteorų srautų – perseidų – maksimumą. Specialistai žada, kad šįmet perseidų „lietus“ bus gausiausias per pastaruosius 7 metus.

Perseidų piko metu galima tikėtis 150–200 meteorų per valandą.<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
Perseidų piko metu galima tikėtis 150–200 meteorų per valandą.<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 10, 2016, 2:29 PM, atnaujinta May 16, 2017, 7:27 AM

Etnokosmologas Jonas Vaiškūnas sako, kad gausiausiai „krintančių žvaigždžių“ šiemet turėtų iškristi naktį iš rugpjūčio 11 į 12-ąją.

Įspūdingiausio reginio galima tikėtis po vidurnakčio, kai nusileis priešpilnis Mėnulis ir jo šviesa nestelbs silpnesnių meteorų žybsnių.

Pasak NASA meteorų ekspertų, perseidai šiemet gali pradžiuginti gausesniu meteorų srautu nei įprastai. Anot mokslininkų, galima tikėtis net nuo 150 iki 200 meteorų per valandą. Vadinasi, per minutę idealiomis sąlygomis galėtume išvysti 2–3 meteorus.

Jei prognozės išsipildytų, tai būtų gausiausi perseidai nuo 2009 metų.

„Tarptautinės meteorų organizacijos duomenimis, perseidų meteorų srauto maksimumas turėtų pasireikšti rugpjūčio 12 d. tarp 16 ir 18.30 val. Lietuvos laiku. Tačiau žinomas prancūzų dinamikos specialistas Jérémie Vauballionas teigia, kad 7 valandomis anksčiau gali įvykti ir papildomas perseidų pikas. Tad stebėti perseidų maksimumą patartina tiek naktį iš ketvirtadienio į penktadienį, tiek ir iš penktadienio į šeštadienį. Geriausia tai daryti po vidurnakčio, nusileidus priešpilniui Mėnuliui“, – teigė etnoastronomas J.Vaiškūnas.

Perseidų meteorų strėlės žvaigždėtame danguje sužimba apie Saulę skriejančiai mūsų planetai kertant Swifto-Tuttle'o kometos orbitą. Meteorai įsižiebia, kai kadaise kosminėje erdvėje praskriejusios kometos pažertos dulkelės papuola į Žemės atmosferą ir sudegdamos žybteli meteorų šviesa.

Swifto-Tuttle'o kometa atrasta 1862 m., o pastarąjį kartą arčiausiai Žemės praskriejo 1992 m. Kito jos sugrįžimo laukiama po 130 metų – 2126 m. rugpjūčio 5 d. Tuomet ji bus matoma plika akimi.

Astronomai Swifto-Tutte'o kometos sukeliamą meteorų srautą vadina perseidais, nes stebint iš Žemės atrodo, kad meteorų „strėlės“ susikryžiuoja Persėjo žvaigždyno srityje. Perseidai regimi kasmet nuo liepos 17 iki rugpjūčio 24 d.

Pasak etnoastronomo, rugpjūtis ne veltui vadinamas „krintančių žvaigždžių“ mėnesiu, mat meteorų kiekį rugpjūčio danguje dar padidina ir kiti panašiu laiku besireiškiantys meteorų srautai: kapa cignidai (Gulbės žvaigždyne, rugpjūčio 3–25 d.) ir akvaridai (Vandenio žvaigždyne, liepos 12–rugpjūčio 23 d.), kaprikorinidai (liepos 3–15 d.) ir kai kurie kiti.

Kitas ne mažiau įspūdingas meteorų srautas, geminidai, mūsų lauks šių metų gruodžio 14 d. Tuomet žvaigždėtu dangumi turėtų praskrieti nuo 100 iki 120 meteorų per valandą.

Kaip stebėti meteorų lietų?

Pirmoji ir svarbiausia sąlyga susiruošus stebėti meteorų lietaus – giedras dangus. Remiantis išankstinėmis meteorologų prognozėmis, ketvirtadienio naktį Lietuvoje bus apsiniaukę, tačiau penktadienio ir šeštadienio naktys Lietuvoje turėtų būti giedros.

Antroji sąlyga – naktiniam dangui stebėti turi netrukdyti kiti šviesos šaltiniai. Taigi reiškinį geriausia stebėti užmiestyje.

Be to, akims gali prireikti iki 20 minučių priprasti prie tamsos. Susiruošus stebėti meteorų lietų, tai patartina daryti bent valandą, nes jie dažnai pasirodo gūsiais – per kelias minutes jų gali nukristi net keliolika, o kitą sykį per keliolika minučių pasirodo vos vienas kitas.

Taip pat patariama susirasti vietą, iš kurios matysite visą dangų – nors meteorų lietūs skrieja iš tam tikro taško (pvz., perseidai – iš Persėjo žvaigždyno), jie lekia skirtingomis kryptimis ir gali sužibėti bet kurioje dangaus vietoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.