Ar žmonės tikrai buvo Mėnulyje? Jau netrukus patikrinsime!

Planuojama privati misija Mėnulyje ketina aplankyti vietą, kur astronautai paskutinįjį kartą vaikštinėjo jo paviršiumi.

Vokietijos „PTScientists“ planuojan nuleisti į mėnulį porą mėnuleigių ir apžiūrės ten 1972-aisiais plaiktą lunomobilį.<br>NASA nuotr.
Vokietijos „PTScientists“ planuojan nuleisti į mėnulį porą mėnuleigių ir apžiūrės ten 1972-aisiais plaiktą lunomobilį.<br>NASA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Technologijos.lt

Nov 30, 2016, 8:22 PM, atnaujinta Feb 10, 2018, 1:31 AM

Vokietijos kompanija „Part Time Scientists“ sakosi planuojantys Mėnulyje nuleisti porą mėnuleigių, sukurtų bendradarbiaujant su „Audi“. Mėnuleigiai bus nuleisti šalia „Apollo 17“ nusileidimo vietos ir apžiūrės lunomobilį, paliktą ten per paskutiniąją NASA misiją į Mėnulį 1972-aisiais.

„Ar jį sudraskė į skutelius mikrometeoritai, ar jis stovi kur paliktas kaip naujas? – spėlioja komandos mėnuleigio vairuotojas Karsenas Beckeris , – Moksliniu požiūriu mus tai yra labai dominanti vieta.“

„Part Time Scientists“ dalyvauja „Google Lunar X Prize“ varžybose ir siekia tapti pirmaja privačiai finansuojama misija į Mėnulį. Dabar varžybose dalyvauja 16 projektų, nors tik keli, įskaitant „PTScientists“, jau turi kontraktą mėnuleigio nugabenimui prieš konkurso pabaigą 2017-aisiais.

K.Beckeris sako, kad jų komanda jau užsisakė skrydį per „Spaceflight Industries“, ir 2017 metų gale arba 2018-ųjų pradžioje tikisi pakilti raketa „SpaceX Falcon 9“.

Dabartinės „Apollo 17“ mėnuleigio būsenos tyrimai turėtų suteikti daugiau žinių apie ilgalaikį atšiaurių Mėnulio sąlygų poveikį.

NASA nurodymu, Mėnulio misija turėtų nusileisti bent už 2 kilometrų nuo bet kurios „Apollo“ aplankytos vietos, ir neprisiartinti arčiau nei per 200 metrų. K.Beckeris sako, kad jie nusileis už 3-4 kilometrų, ir „Apollo“ lunomobilį tyrinės privažiavę 200 metrų atstumu.

Komandos mėnuleigyje yra kamera su trimis lęšiais, kuriais bus galima vaizdą priartinti ir gauti tiriamo lunomobilio atvaizdą skirtingų šviesos bangų ilgių diapazonuose.

K.Beckeris sako, kad komanda taip pat dar nori pakartoti ir gravitacijos matavimus, kuriuos atliko astronautai „Apollo 17“ nusileidimo vietoje. „Kai kurie duomenys atrodo keistoki ir niekas nežino, ar tai matavimo klaida, ar taip iš tiesų nutiko“ – aiškina jis. Jei rodmenys pasitvirtins, tai gali rodyti po paviršiumi esantį lavos kanalą.

Taip pat planuojama išbandyti ir futuristinę 3D spausdinimo technologiją: lazeriu bus apšaudoma Mėnulio dirva, taip ją sujungiant. Prie mėnuleigio pritvirtintame konteineryje bus bandoma išauginti augalą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.