Paaiškėjo netikėtų Saulės išsiveržimų priežastis

Prieš daugumą Saulės išsiveržimų – vainikinės masės išmetimo įvykių – Saulėje matomi pokyčiai, nurodantys apie išsiveržimų artėjimą. Tai gali būti energingos spinduliuotės žybsniai, temperatūros pokyčiai ar energingų dalelių pliūpsniai. Bet kartais įvyksta „užsimaskavę“ išsiveržimai, kurie tokių pirmtakų neturi. 

Saulės išsiveržimus ne visada galima numatyti iš anksto.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Saulės išsiveržimus ne visada galima numatyti iš anksto.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 18, 2017, 9:37 AM

Dabar, naudojant skaitmeninius modelius, surastas paaiškinimas jų egzistavimui. 

Sumodeliavus Saulės magnetinio lauko evoliuciją prieš ir per 2008 metų birželį įvykusį užsimaskavusį išsiveržimą paaiškėjo, kad jis įvyko dėl netolygaus magnetinio lauko judėjimo

Saulė aplink savo ašį sukasi ne kaip kietas kūnas – pusiaujuje greičiau nei ašigaliuose, todėl ir magnetinio lauko linijos tempiasi bei plečiasi nevienodai. Šie procesai kartais gali baigtis susisukusio magnetinio „kamuolio“ atsiskyrimu nuo Saulės ir išlėkimu į kosmosą. 

Tokie užsimaskavę išsiveržimai išlekia panašiu greičiu, kaip ir Saulės vėjas – 400–700 km/s, o ne 2900 km/s greičiu, būdingu įprastiems išsiveržimams, taigi pavojų Žemei kelia mažesnį. 

Visgi išsiveržusios medžiagos magnetinio lauko sąveika su Žemės magnetosfera gali sukelti šiaurės pašvaistes ir sutrikdyti palydovų komunikaciją, todėl juos ištirti yra ypatingai svarbu. 

Tyrimo rezultatai publikuojami „Journal of Geophysical Research“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.