Sutriko viena iš svarbiausių marsaeigio sistemų – bet išeitis rasta!

Praeitų metų gruodį įvyko kai kas tikrai nemalonaus marsaeigio „Curiosity“ komandai - sugedo grąžto slankiojimo mechanizmas. Iš esmės tai reiškia, kad vienas iš svarbiausių „Curiosity“ įrankių išėjo iš rikiuotės, ir organinių medžiagų paieška Marso uolienose sustojo. Tačiau Žemėje esantys mokslininkai sugalvojo, kaip vėl pradėti gręžimo operacijas. Kaip jiems pavyko sutaisyti kitoje planetoje esantį grąžtą?

 Praeitų metų gruodį įvyko kai kas tikrai nemalonaus marsaeigio „Curiosity“ komandai - sugedo grąžto slankiojimo mechanizmas.<br> NASA iliustr.
 Praeitų metų gruodį įvyko kai kas tikrai nemalonaus marsaeigio „Curiosity“ komandai - sugedo grąžto slankiojimo mechanizmas.<br> NASA iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 26, 2017, 11:08 AM, atnaujinta Oct 26, 2017, 11:09 AM

Visų pirma, reikėtų įsivaizduoti, kaip veikia „Curiosity“ grąžtas. Jo modulis yra sumontuotas ant robotinės rankos. Ši nuleidžiama ant pasirinktos uolienos, ją vienoje vietoje stabiliai laiko pora grąžto stabilizatorių. Tuomet į priekį pavažiuoja gręžimo mechanizmas. Iš esmės, tai yra smūginis gręžtuvas su akmeniui skirtu įrankiu. Jis iš pradžių atsargiai pasidaro sau negilią įdubą, o tada pradeda intensyviai gręžti, rinkdamas mėginius cheminei analizei. Kam to reikia? Vienas iš pagrindinių tokių tyrimų tikslų – organinių medžiagų paieška.

Skverbimasis gilyn į uolienas – nesvarbu, ar tai būtų daroma Žemėje ar Marse – yra tarsi kelionė laiku į praeitį. Pagal tai, kaip giliai būtų surasti organinių medžiagų pėdsakai, būtų galima nustatyti, kada planetoje buvo tam tikrų gyvybės formų. „Curiosity“ turi tam reikalingą įrangą, kurios dalis  yra ir sugedęs grąžtas.

Taigi, „Curiosity“ nebegali atremti grąžto atramų ir paslinkti į priekį paties grąžto. Šis įstrigo ir nebeslankioja, tačiau vis dar kala – ir vis dar sukasi. Teoriškai jis gali imti mėginius, tačiau NASA inžinieriams teko kelis mėnesius galvoti ir atlikinėti bandymus, kol jie įsitikino, kad gręžti galima ir be atramų. Taigi, nuo šiol grąžtas nebeslankios pats (kartais jį reikia ištraukti ir gręžimo metu), todėl teks judinti visą robotinę ranką.

Tai, žinoma, yra rimta problema. Grąžtas be atramų gali lengvai lūžti. Be slankiojimo mechanizmo jį būtų sunku ištraukti iš akmens, jei jame įstrigtų. Tačiau apie tokį sprendimą mokslininkai galvojo ne vieną mėnesį ir atliko eksperimentus su Žemėje esančiu „Curiosity“ klonu. Jie ištobulino metodą, kaip galima gręžti be atramų, įsitikinti, kad daroma skylė yra tiesi, o pats grąžtas nesulūš ir neapgadins kitų prietaisų. Marsaeigį valdantys specialistai naudos įvairius grąžto mechanizme sumontuotus jutiklius – tam, kad įsitikintų, jog jis gręžimo metu nejuda į šoną.

Kadangi bandymai su Žemėje esančiu roboto broliu dvyniu jau baigti, kitas žingsnis yra aiškus – vėl bandyti gręžti Marse. Tikimasi, kad metodas lygiai taip gerai suveiks ir Raudonojoje planetoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.