Sąmokslo teorijų mėgėjai tiki, kad Marse rado patrankos sviedinį. Bet kas tai iš tikrųjų?

Marsaeigis „Curiosity“ per savo netrumpą karjerą padarė nemažai nuotraukų. Jos dažnai paviešinamos ir jas griebia astronomijos mėgėjai, mokslininkai ar šiaip svajotojai. Šios nuotraukos taip pat domina nežemiškos gyvybės ieškotojus. Štai visai neseniai buvo pareikšta, kad Marse aptiktas tikrų tikriausias patrankos sviedinys, kuris niekaip negalėjo susiformuoti natūraliai.

 Sąmokslo teorijų mėgėjai mano, kad Marse rado patrankos sviedinį.<br> NASA nuotr.
 Sąmokslo teorijų mėgėjai mano, kad Marse rado patrankos sviedinį.<br> NASA nuotr.
 Mokslininkai šiuos darinius vadina „mėlynėmis“, jų vienoje vietoje gali būti šimtai 
 Mokslininkai šiuos darinius vadina „mėlynėmis“, jų vienoje vietoje gali būti šimtai 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 6, 2017, 2:46 PM

Objektas, kurio nuotrauka dalinasi marsiečių ieškotojai, iš tikrųjų atrodo neįprastai. Raudoname Marso fone jis atrodo keistai apvalus ir melsvas. Nors nuotrauka neryški, matyti, kad šios sferos paviršius yra tarsi nupoliruotas. Sąmokslo teorijų mėgėjai spėja, kad tai – išnykusios civilizacijos likučiai. Dar daugiau – teigiama, kad tai yra neginčijamas įrodymas, kad Marse kadaise gyveno civilizacija.

Tai, aišku, ne pirmas kartas, kai atsiranda taip tvirtinančių. Istorija visada ta pati: NASA publikuoja nuotraukų paketą, mėgėjai greitai peržiūri nuotraukas ir būtinai surandą ką nors neįprasto. Kartais tai yra senovės civilizacijos statula, kartais – šaukštai ar kiti įrankiai. Nors iš tiesų tai visada paaiškėja esant uolienų ir šešėlių žaismu.

Tačiau šįkart nežemiškos gyvybės entuziastai surado kai ką kita. Tai – tikra mėlyna sfera ant raudono Marso paviršiaus, ir jokios šešėlių sukurtos apgaulės čia nėra.

Mokslininkai šiuos darinius vadina „mėlynėmis“. Iš tikrųjų jie yra gana maži, tačiau turi nupoliruotą paviršių – ir yra beveik tobulai apvalūs.

Vis dėlto, juos sukūrė ne kas kitas, kaip Marso gamta.

Vandeniui tekant per netvirtą uolieną, į ją susigeria ne tik drėgmė, bet ir įvairūs mineralai. Kai Marsas pradėjo džiūti, šie mineralai tarsi susicementavo į krūvą ir tapo labai kieti. Per laiką aplinkines uolienas įveikė korozija, o šios kietos sferos išliko ir buvo nupoliruotos.

Iš tikrųjų, „mėlynių“ Marse yra daug. Dažniausiai vienoje vietoje jų galima pamatyti šimtus, pavienės jos pasitaiko rečiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.