NASA ir TKS atstovai atsiprašė lietuvių

Pirmadienį turėjęs įvykti Vilniaus Jono Basanavičiaus gimnazijos radijo ryšio tiltas su Tarptautinės Kosminėje Stotyje dirbančiais astronautais neįvyko. Mėgėjiško radijo ryšio su TKS (angl. Amateur Radio on the International Space Station, ARISS) grupės atstovai susisiekė su lietuviais ir pateikė atsiprašymą.

Laiške rašoma, kad „ryšio seansas nepavyko dėl informacijos perdavimo klaidos, kurį savo ruožtu lėmė žmogiškoji klaida, atsiradusi dėl pasikeitusio TKS darbų tvarkaraščio.<br> NASA iliustr.
Laiške rašoma, kad „ryšio seansas nepavyko dėl informacijos perdavimo klaidos, kurį savo ruožtu lėmė žmogiškoji klaida, atsiradusi dėl pasikeitusio TKS darbų tvarkaraščio.<br> NASA iliustr.
 Pirmojo bandymo užmegzti ryšį akimirkos.<br> Adomo Rutkausko nuotr.
 Pirmojo bandymo užmegzti ryšį akimirkos.<br> Adomo Rutkausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 12, 2018, 7:53 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 6:48 PM

Laiške rašoma, kad „ryšio seansas nepavyko dėl informacijos perdavimo klaidos, kurią savo ruožtu lėmė žmogiškoji klaida, atsiradusi dėl pasikeitusio TKS darbų tvarkaraščio. Lyndono B. Johnsono Kosmoso Centras (toliau – JSC, red past.) ir NASA pradėjo tyrimą, kur ir kodėl įsivėlė tokia klaida“.

Atstovai taip pat patvirtino, kad lietuvių komanda padarė viską, ką galėjo ir turėjo padaryti, ir nėra kalta dėl šiandien neįvykusio ryšio seanso. „Astronautas Tarptautinėje Kosminėje Stotyje turėjo pokyčių darbotvarkėje, dėl ko nebuvo informuotas nei JSC, nei ARISS. Jūs bandėte užmegzti radijo ryšį tinkamu laiku ir tinkamu radijo dažniu, bet tuo metu tiesiog nieko nebuvo prie TKS radijo imtuvo-siųstuvo“, – rašoma Lietuvos Radijo mėgėjų draugijos prezidentui Simonui Kareivai atsiųstame laiške.

„ARISS vardu atsiprašome mokyklos ir ryšio komandos dėl nutikusių nesklandumų, ir linkime sėkmingo ryšio vasario 14 d. 12 val. 37 min. UTC standartu“, – laišką baigia ARISS atstovas.

Lrytas.lt primena, kad kaip ir buvo rašyta anksčiau, neplanuotus TKS darbotvarkės pokyčius lėmė dėl neatskleistų priežasčių nestartavęs startavęs Rusijos kosmoso agentūros „Roskosmos“ skrydis, į TKS turėjęs pleisti krovininę kapsulę „Progress“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.