Rusai sutrukdė kosminius lietuvių planus

Pirmadienį, vasario 12 dieną, Vilniaus Jono Basanavičiaus gimnazijoje virė emocijos: 14 valandą 45 minutės čia turėjo nusidriekti radijo ryšio tiltas su Tarptautine Kosmine stotimi (TKS), kurioje šiuo metu dirbantis NASA astronautas Scottas Davidas turėjo kelias minutes pabendrauti su Vilniaus moksleiviais.

 Pavėlavęs „Progress“ modulio skrydis sutrukdė lietuvių radijo ryšį su TKS.<br> NASA nuotr.
 Pavėlavęs „Progress“ modulio skrydis sutrukdė lietuvių radijo ryšį su TKS.<br> NASA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 12, 2018, 4:36 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 6:47 PM

Deja, viskas vyko ne pagal planą. Pilna aktų salė ir pasiruošę ryšio seansui moksleiviai kantriai laukė, kol TKS darbuotojai atsakys į radijo šaukinį iš Lietuvos, bet į atkaklius ryšio seanso vadovo šaukinius kosmosas atsakė įprastu eterio triukšmu.

Praslinkus daugiau nei valandai nuo planuotos ryšio pradžios, ryšį tarp Lietuvos ir TKS organizavęs Lietuvos radijo mėgėjų draugijos prezidentas Simonas Kareiva pasidalino informacija: „Ką tik skambino NASA – štai, telefone matosi Teksaso numerio kodas, skambinta iš Hiustono centro – ir mūsų atsiprašė dėl neįvykusio ryšio seanso. Numatytas kitas ryšio seansas – trečiadienis, 14 val. 37 Lietuvos laiku.

Kaltė tenka „Roskosmos“

Bet dėl ko ryšio tiltas neįvyko? Pasirodo, priežastis – atidėtas rusų skrydis.

Lrytas.lt pirmadienio rytą rašė, kad Rusijos kosmoso agentūra „Roskosmos“ dėl neskelbiamų priežasčių atidėjo raketos „Sojuz“ skrydį, turėjusį į orbitą iškelti „Progress“ modulį, kuris vėliau turėjo susijungti su TKS. Nutiko taip, kad būtent šio skrydžio vėlavimas perstūmė visą TKS astronautų dienotvarkę, dėl ko ryšys su Lietuva ir neįvyko.

„Džiugu žinoti, kad kalti vis dėlto ne mes, kad mūsų įranga veikė gerai. Nes kai tokie dalykai nutinka, natūraliai pirmiausia įtari technines problemas. Bet vis dėlto šįkart problema buvo iš TKS pusės“, – pasakojo S.Kareiva

Ryšys vis tiek įvyks

NASA ir ESA jau paskyrė naują ryšio seansą – ir trečiadienio popietę, 14 val. 37 min. Lietuvos laiku Vilnius moksleiviai turėtų užduoti TKS dirbančiam kosmonautui apie dvidešimtį klausimų. Reikia tikėtis, šįkart kosminio ryšio nesutrukdys jokie nesklandumai, ir pirmą kartą Tarptautinėje Kosminėje stotyje nuskambės lietuvių balsai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.