Kruvinoji pilnatis buvo ypatinga: parodė tai, ko žmonija dar nebuvo mačiusi

Milžiniška Kruvinoji pilnatis skamba išties intriguojančiai – bet 2019 m. pilnutinis mėnulio užtemimas į istoriją pateko tikrai ne dėl to.

Meteoiroidai į Mėnulį anksčiau buvo įsirėžę, tokie įvykiai net gi buvo nufilmuoti, tik užtemimai dažniausiai būna per ryškūs ir vaizdo įrašuose dėl to nieko nesimatydavo.<br>123RF nuotr. 
Meteoiroidai į Mėnulį anksčiau buvo įsirėžę, tokie įvykiai net gi buvo nufilmuoti, tik užtemimai dažniausiai būna per ryškūs ir vaizdo įrašuose dėl to nieko nesimatydavo.<br>123RF nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 24, 2019, 9:31 AM

Pirmą kartą astronomai ir kiti dangaus reiškinių stebėtojai visame pasaulyje išvydo kosminį kūną, greičiausiai meteoroidą – mažų matmenų kietąjį kūną – kuris rėžėsi į Mėnulio paviršių, kol ant jo dar buvo Žemės metamas šešėlis.

Tokio įvykio astronomai ilgai laukė ir tikėjosi – bet vis nepavykdavo, nors Mėnulio užtemimai ir yra pakankamai dažni.

Žinoma, tai nereiškia, kad meteoiroidai į Mėnulį nebuvo įsirėžę anksčiau: tokie įvykiai net buvo nufilmuoti – tik užtemimai dažniausiai būna per ryškūs, ir vaizdo įraše dėl to nieko tokio nesimato.

Šį kartą mokslininkui Jose Maria Madiedo iš Huelvos universiteto Ispanijoje pasisekė. Jis padvigubino teleskopų, nukreiptų į Mėnulį skaičių – nuo 4 iki 8 – ir sukryžiavo pirštus, ir pastangos atsipirko.

Mokslininkui pavyko viską įamžinti – bet žinoma, jis nebuvo vienintelis, kuris užfiksavo šį istorinį įvykį: galbūt dėl to, kad meteoroidas rėžėsi į tamsesnę Mėnulio vietovę, ryškią šviesą pastebėjo ir kiti užtemimo stebėtojai. Jie apie šį įvykį skubiai pranešė „Reddit“ tinkle – dar net nežinodami, ar tai iš tikrųjų yra tai, ką jie mano esant.

Nors susidūrimas ir sukėlė gana ryškią šviesą, pats meteoroidas neturėjo būti labai didelis. J.M.Madriedo mano, kad jis galėjo sverti apie 2 kg ir buvo daugmaž maždaug futbolo kamuolio dydžio.

Parengta pagal „Science Alert“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.