Pirmojo lietuviško palydovo kūrėjai pradeda dirbti su NASA

Lietuvos įmonė „NanoAvionics“ ką tik pasirašė kontraktą su NASA dėl nanopalydovo 12U bazinės platformos kūrimo, kuri bus naudojama JAV kosmoso agentūros vykdomuose Saulės burės eksperimentuose. Ši lietuvių kuriama paludovo platforma skraidins NASA naudingąjį krovinį į =em1j1 Žemės orbitą.

 Lietuvių įmonė „NanoAvionics“ ką tik pasirašė kontraktą su NASA ir buvo pasirinkta kurti 12U nano palydovo bazinę platformą NASA 74 kv. m. Saulės burei. <br>NASA vaizdo įrašo stop kadras.
 Lietuvių įmonė „NanoAvionics“ ką tik pasirašė kontraktą su NASA ir buvo pasirinkta kurti 12U nano palydovo bazinę platformą NASA 74 kv. m. Saulės burei. <br>NASA vaizdo įrašo stop kadras.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 30, 2020, 11:56 AM, atnaujinta Apr 30, 2020, 12:08 PM

ACS3 misijos tikslas yra sukurti ir ištestuoti Saulės bures ir ilgainiui pakeisti įprastas raketos varomąsias sistemas. Manoma, kad ateityje tokios Saulės burės bus taisomos prie nedidelių tarpplanetinių erdvėlaivių, kurie tyrinės gilųjį kosmosą, jos taip pat bus reikalingos mokslinėms misijoms, kurios truks ilgai, bet per kosmoso erdvę joms nereikės judėti greitai. 

„Visa esmė yra didelė Saulės burė, kuri padės palydovams ateityje keliauti kosmose nenaudojant kuro. Kitaip sakant, ji leis išnaudoti Saulės vėją ir kitas radiacijos formas“, – portalui lrytas.lt sakė „NanoAvionics“ vadovas Vytenis Buzas.

NASA vaizdo įrašą apie misiją galite rasti čia.

Lietuvių kompanija per visą savo gyvavimo laikotarpį jau turėjo 75 sėkmingas palydovų misijas, taip pat nemažai su palydovais susijusių komercinių projektų. 12U platformą jie kurs naujame padalinyje Ilinojuje, Pietų Karolinoje – o Saulės burė į palydovą bus integruota NASA Ames tyrimų centre.

„Mes taip pat dalyvausime burės integracijoje ir padėsime su misijos valdymu ir pačiu eksperimentu“, – pasakojo V.Buzas.

12U bazinė platforma turi tas pačias jau patikrintas posistemes, kaip ir „NanoAvionics“ M6P platforma, bet pastaroji gali gabenti tik iki 10U naudingojo krovinio, o pagal NASA reikalavimus, šiai misijai tai yra per mažai. Į platformą reikės integruoti ne tik Saulės burę, bet ir kompozitinius jos rėmus, taip pat kameras, kuriomis burę bus galima stebėti prieš ir po jo išsiskleidimo. Visas naudingas krovinys svers apie 4,6 kg.

„Pats eksperimentas yra labai įdomus. Saulės burė yra lengva ir plona, bet jos konstrukcija sudėtinga“, – sakė V.Buzas.

Pagal susitarimą, „NanoAvionics“ taip pat NASA pateiks 12U platformos modelį „FlatSat“. Anot V.Buzo, tai palydovo modelis, skirtas testavimams ir eksperimentams.

„Yra testuojama programinė įranga, ryšių įranga, tačiau dar ne galutinėje prietaiso konfigūracijoje“, – portalui pasakojo V.Buzas.

Visos „NanoAvionics“ platfromos yra sudarytos iš keleto standartinio dydžio (10x10x10 cm) vienetų. Galutinės platformos dydis skaičiuojamas pagal vienetų (angl. units) skaičių – 3U, 6U ar 12U. Pačioje platformoje jau būna integruota varomoji ir komunikacijos sistema, o pridėjus naudingąjį krovinį, ši platfroma tampa palydovu. Patys nanopalydovai yra mažųjų palydovų grupė – jų svoris daržniausiai varijuoja nuo 1 iki 10kg.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.