Tokios Saulės dar nematėme – unikalusis Europos zondas įspūdingai priartėjo prie mūsų žvaigždės

Europos kosmoso agentūros (ESA) paleistas „Solar Orbiter“ savo misiją atlieka puikiai. Jis yra skirtas tyrinėti būtent Saulei – ir prie jos priartėjo kaip niekad arti.

 „Solar Orbiter“ artėja prie Saulės (dailininko interpretacija).<br>ESA iliustr.
 „Solar Orbiter“ artėja prie Saulės (dailininko interpretacija).<br>ESA iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Darius Verbickas

2020-06-19 10:06

Dabar „Solar Orbiter“ nuo Saulės (skaičiuojant nuo jos paviršiaus) yra nutolęs per 77 mln. kilometrų.

Kitaip tariant, jis jau yra įveikęs pusę to atstumo, kuris skiria Saulę ir mūsų planetą.

Šios kelionės metu „Solar Orbiter“ užfiksavo Saulės vaizdus iš taip arti, kaip dar jos nesame matę – ir ESA skelbia, kad juos paviešins liepos viduryje.

„Dar niekada Saulės nefotografavome iš taip arti“, – teigia ESA vykdomos „Solar Orbiter“ projekto mokslininkas Daniel’is Mülleris.

Nors astronomai su didžiausiu antžeminiu helioskopu „DKIST“ sugebėjo išgauti itin detalų Saulės vaizdą, tačiau „Solar Orbiter“ vaizdas bus kur kas aiškesnis – priešingai nei antžeminiams įrenginiams, jam kosmose netrukdo Žemės atmosfera.

„Pirmą kartą galėsime į vieną vietą sudėti visais turimais teleskopais gautus Saulės vaizdus, ir taip jie vienas kitą papildys bei suteiks dar daugiau informacijos apie įvairias Saulės dalis, įskaitant jos paviršių, išorinę atmosferą ir plačiąją heliosferą“, – tvirtina D.Mülleris.

Mokslininkai taip pat galės pamatyti saulės vėją tokį, kokio iki šiol nėra matę. „Tai nėra tik testavimas. Mes tikimės naujų ir įdomių rezultatų“, – sako ESA mokslininkas Yannis Zouganelis.

„Solar Orbiter“ kelionė tęsiasi ir toliau. Jis prie Saulės priartės dar labiau – norima, kad nuo dabar esančio 77 mln. km atstumo zondas priartėtų iki 42 mln. km.

Tai reiškia, kad „Solar Orbiter“ prie Saulės priartės labiau, nei prie jos yra įsitaisęs Merkurijus (šios planetos atstumas nuo Saulės yra beveik 69 mln. km).

Norint pagerinti visų laikų rekordą, „Solar Orbiter“ tektų prie Saulės keliauti dar arčiau. 2018-aisiais NASA „Parker Solar“ zondas buvo priartėjęs vos 24 mln. km atstumu. Galbūt „Solar Orbiter“ tą ir padarys.

O kodėl dabar tos Saulės nuotraukos reikės laukti vos ne mėnesį laiko? Pirmiausia, „Solar Orbiter“ užfiksuoti vaizdai turės atkeliauti iki Žemės, tai yra įveikti 134 mln. km – ir tai užtruks savaitę laiko. Vėliau visą informaciją turės apdoroti mokslininkai, ir tik tada informacija bei nuotraukos bus paskelbtos viešai.

Tikėtina, kad „Solar Orbiter“ vis labiau artėdamas prie Saulės, mus įspūdingais vaizdais ir nauja informacija apie ją džiugins dar ne kartą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.