Pirmasis Kinijos marsaeigis sėkmingai nusileido Raudonojoje planetoje

Kinijos kibernetinis zondas, nešantis marsaeigį „Zhurong“ anksti šeštadienį Pekino laiku sėkmingai nusileido ant Raudonosios planetos paviršiaus, pranešė valstybinė žiniasklaida.

 Kinijos marsaeigio „Zhurong“ modelio kopija.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Kinijos marsaeigio „Zhurong“ modelio kopija.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 15, 2021, 8:29 AM

Šis pasiekimas per pačią pirmąją Kinijos surengtą Marso tyrimų misiją žymi didėjančių Pekino ambicijų kosmose istorinį triumfą.

Nusileidimo modulis, nešantis „Zhurong“ įskriejo į retą Marso atmosferą ir per vadinamąsias „septynias siaubo minutes“ išskleidęs parašiutą sėkmingai atliko sudėtingą uždavinį – sklandžiai nutūpti didžiulėje Utopijos lavos lygumoje planetos šiauriniame pusrutulyje.

Aparatas „sėkmingai nusileido iš anksto parinktoje teritorijoje“, pranešė valstybinis transliuotojas CCTV, surengęs specialią laidą šiai misijai nušviesti  „Nihao Mars“ (Labas, Marsai).

Kinijos valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“, remdamasi Nacionalinės kosmoso administracijos (CNSA) informacija, patvirtino nusileidimo faktą.

Kinija tapo pirmąja valstybe, nusiuntusia zondą į Marso orbitą ir nutupdžiusia marsaeigį jau per savo pirmąją misiją šioje planetoje.

Azijos milžinė taip pat tapo trečiąja aparatą ant Marso nutupdžiusia šalimi po JAV ir Rusijos.

Kinija jau yra pasiuntusi į kosmosą astronautų, tyrimo zondų ir mėnuleigių – į Mėnulį, o marsaeigio nusileidimas laikomas pačiu prestižiškiausiu pasiekimu varžantis dėl dominavimo kosmose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.