Netrukus pasaulis pasitiks vieną įspūdingiausių astronominių reiškinių Matysis ir Lietuvoje

Ketvirtadienį pasaulis laukia įspūdingo astronominio reiškinio – pirmojo šių metų Saulės užtemimo.

Ketvirtadienį pasaulis laukia įspūdingo astronominio reiškinio – pirmojo šių metų Saulės užtemimo.<br>Imago / Scanpix nuotr.
Ketvirtadienį pasaulis laukia įspūdingo astronominio reiškinio – pirmojo šių metų Saulės užtemimo.<br>Imago / Scanpix nuotr.
 Maždaug toks vaizdas turėtų matytis Lietuvoje.<br>Imago / Scanpix nuotr.
 Maždaug toks vaizdas turėtų matytis Lietuvoje.<br>Imago / Scanpix nuotr.
 Vienas iš buitinių būdų stebėti Saulės užtemimą - pasitelkiant suvirintojo kaukę ar jos stiklelį.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
 Vienas iš buitinių būdų stebėti Saulės užtemimą - pasitelkiant suvirintojo kaukę ar jos stiklelį.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 9, 2021, 5:30 PM, atnaujinta Jun 10, 2021, 10:19 AM

Pilnas Saulės užtemimas, dar vadinamas žiediniu, matysis tik keliose pasaulio zonose – Grenlandijoje, Kanadoje ir šiaurinėje Rusijos dalyje – tačiau dalinis užtemimas, kai Mėnulio metamas šešėlis tarsi iškąs gabalą Saulės, bus matomas ir didesnėje šiaurinio pusrutulio dalyje, o taip pat ir Lietuvoje.

Saulės užtemimai įvyksta, kai Mėnulis įsiterpia tarp Žemės ir Saulės, užstodamas dalį Saulės šviesos (arba beveik visą Saulę). Žiedinio užtemimo metu Mėnulis būna pakankamai toli nuo Žemės, tad būna per mažas, kad visai užstotų Saulę. Vietoje to, žiūrint iš Žemės, jis praslenka priešais mūsų žvaigždę taip, kad išlieka matomi jos išoriniai kraštai – dėl ko susidaro tarsi ugninis žiedas.

Šiemet visas žiedinis Saulės užtemimas truks apie 100 minučių, pradedant saulėtekiu Ontarijuje, Kanadoje, tada virš Grenlandijos pasieks piką, o baigsis saulėlydžiu šiaurės rytų Sibire, skelbia „EarthSky“. „Ugnies žiedo“ fazė, kai Mėnulis uždengs 89 proc Saulės, kiekviename taške truks iki 3 minučių ir 51 sekundės.

Kai kuriuose regionuose, kurie nepateks į žiedinio užtemimo zoną, vis tiek bus galima stebėti dalinį užtemimą – jei tik leis orai. Šiose vietovėse dalis išorinio, šviesesnio Mėnulio šešėlio, vadinamo penumbra, užstos Saulę. Mėnuliui keliaujant prieš Saulę, atrodys, kad šis šešėlis iškanda dalį mūsų žvaigždės.

Lietuvoje Saulės užtemimas ketvirtadienį prasidės lygiai 13 val., piką pasieks 14 val. 4 min., o baigsis 15 val. 7 min. Bendra šio astronominio reiškinio trukmė mūsų padangėje – 2 valandos 7 minutės.

Lrytas.lt perspėja ir primena, kad tiesioginis Saulės stebėjimas be papildomų apsaugos priemonių yra pavojingas akims. Saugiausia stebėjimus daryti naudojantis specialia įranga, tam pritaikytais teleskopais su specialiais filtrais ar šiais laikais – net ir stebint užtemimo transliaciją internetu.

Paprastos buitinės priemonės, kurias galima pasitelkti Saulės užtemimo stebėjimui – suvirintojo kaukės stikleliai, kurių galima įsigyti statybinių ir buitinių prekių parduotuvėse, taip pat keli fotografinės juostelės sluoksniai – tačiau reikėtų įvertinti tokio pasirinkimo riziką ir naudotis tokias priemones savo atsakomybe.

Paprasti saulės akiniai Saulės užtemimo stebėjimui nėra tinkami.

Kitas (taip pat dalinis) Saulės užtemimas virš Lietuvos vyks matomas 2022 m. spalio 25 d.

Parengta pagal „Live Science“ TimeAndDate.com ir kitus šaltinius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.