NASA tyrimams į kosmosą nusiuntė dešimtis kalmarų

Dešimtys jaunų kalmarų iš Havajų šiuo metu gyvena kosmose, kur buvo nusiųsti moksliniams tyrimams.

 Mažųjų kalmarų būriui (Sepiolida) priklausančios rūšies Euprymna scolopes kalmarai buvo išauginti Havajų universiteto laboratorijoje ir šį mėnesį „SpaceX“ krovinių erdvėlaiviu išskrido į Tarptautinę kosminę stotį (TKS).<br> Wikimedia commons
 Mažųjų kalmarų būriui (Sepiolida) priklausančios rūšies Euprymna scolopes kalmarai buvo išauginti Havajų universiteto laboratorijoje ir šį mėnesį „SpaceX“ krovinių erdvėlaiviu išskrido į Tarptautinę kosminę stotį (TKS).<br> Wikimedia commons
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 22, 2021, 1:54 PM

Mažųjų kalmarų būriui (Sepiolida) priklausančios rūšies Euprymna scolopes kalmarai buvo išauginti Havajų universiteto laboratorijoje ir šį mėnesį „SpaceX“ krovinių erdvėlaiviu išskrido į Tarptautinę kosminę stotį (TKS).

Mokslininkė Jamie Foster studijuoja, kaip kosminis skrydis veikia kalmarus, ir tikisi išsiaiškinti, kaip galima stiprinti žmonių sveikatą per ilgas misijas kosmose, pirmadienį pranešė leidinys „Honolulu Star-Advertiser“.

Kalmarai palaiko simbiotinius santykius su gamtoje esančiomis bakterijomis, padedančiomis reguliuoti jų bioliuminescenciją.

Silpnos gravitacijos sąlygomis keičiasi astronautų organizmo santykis su mikrobais, sakė Havajų universiteto profesorė Margaret McFall-Ngai, 10-ajame dešimtmetyje vadovavusi J. Foster studijoms.

„Nustatėme, kad žmonių simbiozė su jų mikrobais mikrogravitacijos sąlygomis sutrinka, o Jamie pademonstravo, kad taip būna ir kalmarams. Kadangi tai (kalmarai) paprasta sistema, ji gali išsiaiškinti, kas iš tikrųjų nutinka“, – sakė M. McFall-Ngai.

J. Foster dabar profesoriauja Floridoje ir yra pagrindinė NASA mikrogravitacijos poveikio gyvūnų ir mikrobų tarpusavio sąveikai programos tyrėja.

„Astronautams kosmose praleidžiant vis daugiau laiko, jų imuninė sistema... sutrinka... Jų imuninė sistema nebe taip lengvai atpažįsta bakterijas“, – sakė J. Foster.

Pasak jos, supratus, kas nutinka kalmarams kosmose, gali būti lengviau spręsti astronautams iškylančias sveikatos problemas.

„Jei žmonės nori kažkiek laiko būti Mėnulyje ar Marse, turime išspręsti sveikatos problemas, kad jie ten nuvyktų saugiai“, – pridūrė J. Foster.

Minėtoje laboratorijoje kalmarai veisiami tyrimams visame pasaulyje. Šių gyvūnų, kurie suaugę būna 7,6 cm ilgio, gausu vandenyse aplink Havajus.

TKS esantys kalmarai į Žemę sugrįš liepą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.