Atrasta rekordinė kometa

Kometos kartais ne veltui vadinamos „purvinomis sniego gniūžtėmis“. Aišku, kaip gniūžtės jos yra labai didelės – kometos galva (arba branduolys) dažniausiai siekia kelių ar keliolikos kilometrų skersmenį.

 C/2014 UN271 iki Saulės artės dar dešimtmetį, o 2031-aisiais priartės iki 11 AU – truputį toliau, nei Saturno orbita (asociatyvinė iliustr.)<br> 123rf iliustr.
 C/2014 UN271 iki Saulės artės dar dešimtmetį, o 2031-aisiais priartės iki 11 AU – truputį toliau, nei Saturno orbita (asociatyvinė iliustr.)<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 9, 2021, 9:19 AM

O dabar aptikta kometą-gigantė, kurios branduolio skersmuo turėtų būti tarp 100 ir 200 kilometrų. Du mokslininkai atradimą padarė nagrinėdami „Dark Energy Survey“ apžvalginių stebėjimų duomenis. Šis stebėjimų projektas, vykdomas nuo 2013 metų, skirtas matuoti daugybės galaktikų padėtims, taip identifikuojant didžiausias kosmines struktūras. Greta jų daugybėje nuotraukų kartais aptinkamos ir kometos, asteroidai ir kiti maži Saulės sistemos pakraščių kūnai.

Pasitelkę automatizuotos analizės įrankius, mokslininkai išnagrinėjo daugiau nei 80 tūkstančių nuotraukų ir atrado objektą C/2014 UN271, nufotografuotą bent 32 kartus. Pozicijos ir šviesio pokyčiai tarp nuotraukų leido apskaičiuoti ir objekto orbitą. Atradimo metu objektas buvo 29 astronominių vienetų atstumu nuo Saulės – maždaug tiek nutolęs Neptūnas. Šiuo metu jis priartėjęs iki 20 AU, maždaug Urano orbitos nuotolio.

C/2014 UN271 iki Saulės artės dar dešimtmetį, o 2031-aisiais priartės iki 11 AU – truputį toliau, nei Saturno orbita. Tada vėl ims tolti, maždaug iki 40 tūkstančių AU, iš kur prieš milijonus metų ėmė kristi sistemos centro link.

Paprastai kometos aptinkamos gerokai arčiau Saulės – taip toli jos tiesiog yra pernelyg blyškios. Bet C/2014 UN271 daug ryškesnė – ryškumas leido įvertinti ir jos spindulį. Sekančią dieną po paskelbimo kiti mokslininkai padarė detalesnių jos nuotraukų ir patvirtino, kad objektas turi aureolę, taigi tikrai yra kometa, o ne asteroidas.

Galimybė stebėti kometą, kad ir neįprastai didelę, artėjant prie Saulės iš tokio didelio atstumo ir galimai pirmą kartą nuo susiformavimo, suteiks neįkainojamų žinių apie kometų sandarą ir evoliuciją.

Apie kometą kol kas paskelbta tik Tarptautinės astronomų sąjungos Mažųjų planetų centro naujienlaiškyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.